VIDEO/Miliarderët po Vjedhin Miliona Hektarë Tokë duke Përdorur “Ndryshimin Klimatik” si Justifikim të tyre …

Publikimi i raportit më të fundit nga Paneli Ndërqeveritar i Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (IPCC) u prit me një alarm të gjerë ndërkombëtar. BBC shkroi se ky ishte “kodi i kuq për njerëzimin” dhe New York Times paralajmëroi, “Një e ardhme më e nxehtë është e sigurt”. Një titull i Guardian thoshte se ndryshimet e mëdha në klimë ishin “të pashmangshme” dhe “të pakthyeshme”, ndërsa BBC dhe Guardian në dukje festuan një sondazh që tregoi se 4 në 10 të rinj tani kanë ankth pothuajse të pakontrollueshëm për klimën.

Sipas sondazhit, gati gjysma e 16-25-vjeçarëve në mbarë botën hezitojnë të kenë fëmijë si rezultat i asaj që ata besojnë se është një krizë klimatike dhe mendojnë se qeveritë po bëjnë shumë pak për ta parandaluar atë.

Më në fund vijnë bankierët me ndihmën e OKB-së dhe qeverive botërore për të shpëtuar më në fund ditën. Hapi i parë është: Gjeni një mënyrë për të blerë, zotëruar dhe fituar para nga toka që na duhet të ruajmë.

Në tetor, gazetarja Whitney Webb raportoi për një nga planet e nisura nga një grup i ri i quajtur ‘Intrinsic Exchange Group’ (IEG) që premton të na shpëtojë nga kjo katastrofë një herë e përgjithmonë. Sipas IEG, me ndihmën e korporatave shumëkombëshe, miliarderëve dhe investitorëve të tjerë, OKB-ja dhe IEG do ta shpëtojnë planetin nga një shfarosje e caktuar.

Në fund të fundit, OKB-ja pranoi dikur se ‘bizneset e botës tani janë biznesi i OKB-së.

Nga raporti:

Në shtator, Bursa e Nju Jorkut (NYSE) njoftoi se kishte zhvilluar një klasë të re aktivesh dhe një mjet listimi që synon “ruajtjen dhe rivendosjen e aseteve natyrore që në fund të fundit nënvizojnë aftësinë për të ekzistuar jetë në Tokë”. Automjeti, i njohur si një kompani e aseteve natyrore, ose NAC, do të mundësojë formimin e firmave të specializuara “që zotërojnë të drejtat për shërbimet e ekosistemit të prodhuara në një pjesë të caktuar të tokës, si sekuestrimi i karbonit ose uji i pastër”. Pasuritë natyrore që këto NAC prodhojnë më pas do të mirëmbahen, menaxhohen dhe rriten prej tyre.

Në SHBA, Summit Carbon Solutions kohët e fundit filloi punën për marrjen e tokës në Iowa-në e Veriut për tubacionin e propozuar Midwest Carbon Express.

Summit Carbon Solutions, një degë e Summit Agriculture Group, qëndron pas projektit 4.5 miliardë dollarësh Midwest Carbon Express. Do të ishte projekti më i madh i kapjes së karbonit në botë me synimin për të dërguar 12 milionë tonë CO2 në vit në Dakotën e Veriut perëndimore, ku mund të ruhet nën tokë.

Pronarët e tokave shprehën shqetësime në lidhje me përdorimin e domenit eminent nga Summit Carbon, i cili i lejon kompanisë të ndërtojë tubacionin në tokë pa pëlqimin e pronarit të tokës.

Domeni eminent është kur një organ qeveritar mund të blejë pronë private për përdorim publik, me kompensim për pronarët e prekur të tokave.

Ndërsa marrëveshjet e dyshimta si këto kanë ndodhur në SHBA për dekada të tëra, këto korporata të reja – që së shpejti do të tregtohen në kazinonë e bursës – nuk do të përqendrohen kryesisht në tokat e grabitura në SHBA.

Me sa duket, NAC-të do të përdorin fondet nga këto asete natyrore të fituara rishtazi dhe të monetizuara për të ndihmuar në luftimin e ndryshimeve klimatike duke ‘ruajtur’ pyjet e shiut, malet dhe liqenet kryesisht jashtë vendit. Ata gjithashtu zotohen të ndryshojnë “praktikat konvencionale të prodhimit bujqësor” të fermave për t’i bërë ato më efikase dhe të qëndrueshme.

Por, krijuesit e NAC-ve pranojnë se qëllimi përfundimtar është të nxjerrin triliona fitime nga proceset natyrore si fotosinteza, të aplikojnë vlera të brendshme në proceset natyrore dhe më pas të fitojnë para.

“Shpresa jonë është që zotërimi i një kompanie të aseteve natyrore do të jetë një mënyrë që një gamë gjithnjë e më e gjerë investitorësh të kenë aftësinë për të investuar në diçka që është thelbësisht e vlefshme, por, deri në këtë pikë, ishte me të vërtetë e përjashtuar nga tregjet financiare.” tha CEO i NYSE Michael Blaugrund pas lançimit të idesë NAC.

Në faqen e tyre të internetit, Grupi i Shkëmbimit Intrinsic deklaron se ata “po përdorin vlerën e brendshme si ombrellë për vlerat ende të paidentifikuara ose të përcaktuara sasiore, si dhe vlera të tilla si kulturore, sociale, estetike, shpirtërore, etj.”

Pas lançimit, Revista Fortune vuri në dukje se NAC-të lejojnë një ‘formë të re investimi të qëndrueshëm’ që ka rënë në veshët e CEO të BlackRock, Larry Fink, së bashku me investitorët e tjerë të panumërt famëkeq.

…”Në këmbim, investitorët do të kenë akses në një formë të re investimi të qëndrueshëm – një hapësirë ​​që ka magjepsur CEO të BlackRock, Larry Fink…”, shkruante Fortune Magazine.

Në vitin 2019, IEG u bashkua me NYSE – e cila vetë mban një pakicë aksionesh – për të nisur idenë e NAC-ve. Tre investitorët kryesorë në IEG janë Fondacioni Rockefeller, Aberdare Ventures, një firmë e kapitalit sipërmarrës e themeluar nga Paul Klingenstein e fokusuar kryesisht në kujdesin shëndetësor dixhital dhe Banka Ndër-Amerikane e Zhvillimit, e cila është burimi më i madh i financimit të zhvillimit për Amerikën Latine.

Sipas Webb, Banka Ndër-Amerikane e Zhvillimit dhe Fondacioni Rockefeller të dyja kanë qenë të lidhura me shtytjet për Valutat Dixhitale të Bankës Qendrore (CBDC) dhe ID-të dixhitale biometrike.

Alarmizmi i klimës: Një rrëmbim tokash i prodhuar dhe financuar nga bankierët, për bankierët
IEG aktualisht po punon me qeverinë e Kosta Rikës për të udhëhequr një ‘program pilot’ të përpjekjeve në Kosta Rika. Andrea Meza Murillo, Ministri i Mjedisit dhe Energjisë nga Kosta Rika, argumentoi se projekti pilot me IEG “thellon analizën ekonomike të vlerës ekonomike të natyrës dhe vazhdon të mobilizojë fluksin e fondeve për mirëmbajtjen e natyrës”.

Sipas IEG, plani është që të jetë pionier i “një klase të re aktivesh të bazuar në asetet natyrore dhe mekanizmin për t’i kthyer ato në kapital financiar”. “Asetet” e reja sipas grupit janë të gjitha që e bëjnë “jetën në Tokë të mundshme dhe të këndshme, dhe përfshijnë sisteme biologjike që ofrojnë ajër të pastër, ujë, ushqime dhe ilaçe”.

E thënë thjesht, ekosisteme të tëra dhe përfitimet që njerëzit marrin prej tyre, do të bëhen aktive financiare. Asetet do të përfshijnë prodhimin e ushqimit, turizmin, ujin e pastër, biodiversitetin, pllenimin dhe madje edhe sekuestrimin e karbonit. Pasuritë do të jenë në pronësi të korporatave dhe aksionet në këto asete do të shiten në Wallstreet.

Siç vë në dukje IEG, NAC është vetëm emetuesi i aktivit natyror, ndërsa asetet që përfaqëson NAC mund të blihen nga investitorë si BlackRock. Këta investitorë përfshijnë investitorë institucionalë, investitorë privatë, individë dhe institucione, korporata, fondet sovrane të pasurisë dhe bankat e zhvillimit shumëpalësh.

E gjithë kjo është e mundur vetëm nëse pronësia e tokës kalon në duart e bankave.

Nga faqja e internetit e IEG:

Webb raportoi së fundmi se në fillim të nëntorit një aleancë “e udhëhequr nga industria dhe e mbledhur nga OKB” e institucioneve bankare private dhe financiare njoftoi planet e tyre në konferencën COP26. Grupi quhet Aleanca Financiare e Glasgout për Neto Zero (GFANZ) dhe qëllimi është të rishikojë rolin e institucioneve financiare globale dhe rajonale, duke përfshirë Bankën Botërore dhe FMN-në, si pjesë e një plani më të gjerë për të “transformuar” sistemin financiar global. .

Sipas raportit të progresit të vetë grupit, grupi synon t’i bashkojë këto institucione me interesat private-bankare që përbëjnë aleancën dhe të krijojnë një sistem të ri të “qeverisjes financiare globale”.

Për të marrë tokën e nevojshme për NAC, vendet në zhvillim do të detyrohen të krijojnë mjedise biznesi të dobishme për anëtarët e aleancës dhe të hapin tokën. Kjo mund të arrihet në disa mënyra, duke përfshirë shkëmbimin e borxhit për natyrën. Ky proces është kur një vend kreditor fal një pjesë të borxhit publik dypalësh të një vendi debitor në këmbim të angazhimeve mjedisore nga ai vend.

Shkalla e shkëmbimeve borxhi për natyrën në të cilat grupet si këto janë angazhuar, është dokumentuar mirë në Argjentinë, veçanërisht në Patagoni, për dekada të tëra. Megjithatë, ajo që ndodhi në Argjentinë dhe Kili do të zbehej në krahasim me nivelin e shkëmbimeve që do të sillte ky plan.

Në Samitin e Udhëheqësve të Klimës në prill 2021, i thirrur nga SHBA dhe ku morën pjesë politikëbërësit globalë, Argjentina aludoi për një tjetër prej këtyre shkëmbimeve. Presidenti i Argjentinës Alberto Fernández bëri thirrje për një marrëveshje me vendet kreditore për të reduktuar një pjesë të borxhit të jashtëm në këmbim të rritjes së “angazhimeve mjedisore dhe klimatike”.

Me fjalë të tjera, kur një vend i Amerikës Latine i detyrohet parave, ata hapin tokën e tyre për të paguar borxhin ose interesin e borxhit. Ky proces normalisht quhet diplomaci e kurthit të borxhit ose thënë thjesht, kurth i borxhit.

Bankat shumëpalëshe të zhvillimit (MDB), si Banka Botërore, përdorin borxhin e vendeve në zhvillim për t’i detyruar ato të privatizojnë asetet publike. Raporti i GFANZ thotë se Aleanca tani po përpiqet të përdorë të njëjtat taktika të diskutueshme duke detyruar më shumë derregullim në vendet në zhvillim për të lejuar anëtarët e aleancës të investojnë.

Në vitet 1990, themeluesi i veshjeve Northface, Doug Tompkins, dhe gruaja e tij e dytë, Kris Tompkins, e cila ishte një drejtuese e markës së veshjeve Patagonia, blenë më shumë se 2 milionë hektarë shkretëtirë në Kili nën maskën e ‘përpjekjeve të ruajtjes’ Pas Tomkins. vdekjes, OJQ-ja e tyre Tompkins Conservation i dhuroi zyrtarisht qeverisë kiliane një milion hektarë tokë.

Mënyra tjetër se si mund të realizohet ky rrëmbim i tokës është duke përdorur grupe të fuqishme ndërkombëtare si OKB-ja për të ushtruar presion ndaj vendeve në zhvillim për të çrregulluar dhe hapur tokën e tyre për privatizim për shkak të kërcënimit ‘urgjent të rrezikut për jetën’ të ndryshimeve klimatike.

Aleanca GFANZ u krijua në prill nga John Kerry, Janet Yellen dhe ish-kryetari i Bankës së Anglisë, Mark Carney. Carney gjithashtu bashkë-kryeson aleancën me Michael Bloomberg.

Ndërsa bota fokusohet tek Rusia që thuhet se planifikon një ofensivë ushtarake kundër Ukrainës, dhe Kina me sa duket po bën prova për një sulm ndaj Tajvanit, elita bankare mbikombëtare po pushton në heshtje SHBA-në dhe vendet në mbarë botën për të grabitur burimet e tyre.

John Kerry vuri në dukje kohët e fundit se “lojtarët më të mëdhenj financiarë në botë pranojnë se tranzicioni i energjisë përfaqëson një mundësi të madhe tregtare”. Boris Johnson e përshkroi GFANZ si përgjegjës për hapjen e rrugës për “bashkimin e bankave dhe institucioneve financiare të botës pas tranzicionit global në zero neto”.

Drejtorët e listuar në faqen e internetit të GFANZ përfshijnë CEO të BlackRock, Bank of America, Citi Bank, Banco Santander dhe HSBC. CEO i Grupit të Bursës së Londrës dhe Nili Gilbert, kryetare e fondit David Rockefeller janë gjithashtu të listuar.

Në mes të nëntorit, Michael Bloomberg priti forumin e tij “Ekonomia e Re”. Sipas faqes së internetit të ngjarjes, grupi është i fokusuar kryesisht në ndryshimin e klimës dhe vaksinat kundër COVID-19.

“Covid-19 ishte një pasqyrë e problemeve më të mëdha të shoqërisë, nga ndryshimet klimatike te pabarazia, duke e detyruar njerëzimin të përballet me pasojat e tyre. Por ka shpresë. Edhe pse pandemia ende tërbohet, suksesi i vaksinave novatore të mRNA, përshpejtimi i ekonomisë dixhitale gjatë bllokimeve dhe përqendrimi në shpenzimet e qeverisë për të shpëtuar jetë dhe për të përmirësuar jetesën, tregojnë se njerëzimi është i aftë të marrë përsipër – dhe të kapërcejë – sfida të mëdha. Janë të mundshme përparime. Në shkencë dhe teknologji, ne kemi hyrë në një epokë të re zbulimesh.”

Forumi “Ekonomia e Re” i Bloomberg udhëhiqet nga Bill Gates, Henry Kissinger dhe Penny Pritzker, si dhe një duzinë anëtarë të tjerë të bordit me lidhje me banka shumëkombëshe si Goldman Sachs. Ish-guvernatori i Bankës Popullore të Kinës Zhou Xiaochuan, si dhe themeluesi i Binance, janë gjithashtu në bord.

Nga Whitney Webb:

“Si pjesë e COP26, GFANZ – një grup kyç në atë konferencë – po publikon një plan që synon të shkallëzojë “flukset e kapitalit privat në ekonomitë në zhvillim dhe në zhvillim”. Sipas njoftimit për shtyp të aleancës, ky plan fokusohet në “zhvillimin e platformave të vendit për të lidhur kapitalin privat tashmë të madh të angazhuar në zero neto me projektet e vendit, shkallëzimin e financave të përziera përmes MDB-ve [bankat e zhvillimit shumëpalësh] dhe zhvillimin e integritetit të lartë, tregjeve të besueshme globale të karbonit. .” Njoftimi për shtyp vë në dukje se ky “kapital i madh privat” është para që anëtarët e aleancës kërkojnë të investojnë në vendet në zhvillim dhe në zhvillim, të vlerësuara në mbi 130 trilionë dollarë dhe se – me qëllim që të shpërndahen këto triliona në investime – “sistemi financiar global po bëhet transformuar” pikërisht nga kjo aleancë në koordinim me grupin që i mblodhi, Kombet e Bashkuara”.

Një “platformë e vendit” përcaktohet nga GFANZ si një mekanizëm për një “partneritet publik-privat rreth një çështjeje ose gjeografie specifike”. Me fjalë të tjera, një vend me tokë fitimprurëse ata mund të fitojnë pronësinë, fitojnë para, korporatizojnë dhe shesin në bursën e Nju Jorkut.

Siç dokumentohet në një artikull të fundit të Bloomberg, i dërguari i SHBA për klimën, John Kerry thotë se bankat e investimeve, përfshirë Goldman dhe Morgan Stanley, janë gati të investojnë 4.16 trilion dollarë në tranzicionin e energjisë gjatë dekadës së ardhshme. “Ne duhet të gjejmë një mënyrë për t’i shpërndarë ato para,” thotë ai.

“Ne duhet të fillojmë aty ku janë sasia më e madhe e emetimeve nëse do të fitojmë betejën”, tha Kerry në Forumin e Ekonomisë së Re të Bloomberg. “Ne të gjithë ne duhet të jemi në gjendje të bashkojmë marrëveshjet që do të heqin gradualisht qymyrin e tyre.

Sipas një raporti tjetër të Bloomberg, Jeff Bezos ka dhënë mbi 1 miliard dollarë deri më sot. Vitin e kaluar, Bezos dha 791 milionë dollarë për 16 organizata si pjesë e angazhimit të tij ndaj “Fondit të Tokës për të luftuar ndryshimet klimatike”. Bezos ka premtuar të shpërndajë shumën e plotë deri në vitin 2030.

Raporti i GFANZ thekson qartë se MDB duhet të përdoret për të inkurajuar vendet në zhvillim që të “krijojnë një mjedis të përshtatshëm të nivelit të lartë dhe ndërsektorial” për investimet e anëtarëve të aleancës në këto vende.

Një mekanizëm tjetër që hyn në lojë është Partneriteti Global Publik-Privat (GPPP) GPPP është një kolektiv mbarëbotëror miliarderësh – duke përfshirë bankat qendrore, fondacionet filantropike, grupet e mendimit dhe qeveritë – që punojnë së bashku si një rrjet për të zbatuar politika të favorshme. tek bankat.

Siç shkruan gazetari Iain Davis, “Sipas modelit tonë aktual të sovranitetit kombëtar Westfalian, qeveria e një kombi nuk mund të bëjë legjislacion apo ligj në një tjetër. Megjithatë, përmes qeverisjes globale, GPPP krijon iniciativa politikash në nivel global, të cilat më pas kalojnë tek njerëzit në çdo komb. Kjo zakonisht ndodh nëpërmjet një shpërndarësi politikash ndërmjetëse, të tilla si FMN ose IPCC, dhe qeveria kombëtare më pas miraton politikat e rekomanduara.

Bazuar në ‘problemin’ ndërkombëtar të propozuar, GPPP zbaton konsensusin ndërkombëtar për ‘zgjidhjen’. Më pas vendoset kuadri i politikave. Partnerët mbikombëtarë më pas bashkëpunojnë për të siguruar zbatimin dhe zbatimin e politikave të dëshiruara. GPPP mund të kontrollojë kombet në mbarë botën pa pasur nevojë për legjislacion tradicional individual.

Në të njëjtën kohë, Bloomberg bashkëpunoi me kompaninë e zotërimeve Equitable, firmën e sigurimeve franch AXA dhe banka si Goldman Sachs dhe HSBC për të formuar Iniciativën e Udhëheqjes së Financave të Klimës (CFLI). Grupi u formua me kërkesë të Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara, António Guterres.

Nëpërmjet CFLI, rrjetet e bankave dhe korporatave rekomandojnë politikën për të arritur ’emetimet neto zero’. Një nga zgjidhjet e nënkuptuara është marrja e sipërfaqeve të mëdha të tokës në Amerikën e Veriut për të ndërtuar ferma diellore dhe me erë.

Michael Bloomberg dhe Bill Gates mbajnë një marrëdhënie të ngushtë në këtë rrjet të gjerë filantropësh të vetë-përshkruar.

Një analizë nga The Land Report zbuloi në janar se bashkëthemeluesi i Microsoft Bill Gates zotëron 242,000 hektarë tokë bujqësore në SHBA, duke e bërë atë pronarin më të madh të tokës bujqësore private në vend.

Portofoli i tokave bujqësore të Gates shtrihet në 18 shtete, sipas raportit. Pronat e tij më të mëdha janë në Luiziana (69,071 hektarë), Arkansas (47,927 hektarë) dhe Nebraska (20,588 hektarë).

Sipas një raporti tjetër, një nga firmat e investimeve të Gates bleu gjithashtu rreth 25,000 hektarë pranë Phoenix, një pjesë e të cilave do të shndërrohej në një periferi me hapësirë ​​për 80,000 shtëpi. Gates nuk është vetëm, raportet e fundit të lajmeve virale tregojnë se korporatat si BlackRock po blejnë mijëra shtëpi dhe lagje të tëra, duke i çuar më tej amerikanët jashtë tregut.

Në vitin 2017, Fondacioni Bill dhe Melinda Gates premtoi gjithashtu 300 milionë dollarë për të “ndihmuar fermerët me të ardhura të ulëta në Azi dhe Afrikë që të përshtaten me ndryshimet klimatike”.

Sipas një raporti të Insajderit, në vitin 2011 Instituti Oakland bëri publik një nga raportet e tyre hetimore në lidhje me miliarderët që blinin tokë në Afrikë. OI deklaroi se sasia e tokës që po blihej në kontinent ‘i shqetësonte ata’ dhe se fondet mbrojtëse dhe firmat e tjera të huaja kanë marrë pjesë të mëdha të tokës afrikane, shpesh pa kontrata të duhura. Në të njëjtin vit, BBC botoi një titull të titulluar “Fondet mbrojtëse duke rrëmbyer tokën në Afrikë”.

Raporti i OI arriti në përfundimin se blerjet kishin zhvendosur miliona fermerë të vegjël dhe po “krijonin pasiguri në sistemin global të ushqimit që mund të jetë një kërcënim shumë më i madh se terrorizmi”, thuhet në raport.

Interesi që këta miliarderë kanë në këtë tokë jashtë vendit nuk është vetëm potenciali i pafund fitimprurës i NAC-ve, ai përfshin gjithashtu metale të çmuara dhe minerale.

Sipas New York Post, kompania e eksplorimit të mineraleve KoBold Metals – e mbështetur nga miliarderë duke përfshirë Jeff Bezos dhe Bill Gates – kohët e fundit nënshkroi një marrëveshje për kërkimin dhe minimin e materialeve kritike të përdorura në automjetet elektrike.

Sipas një prej raporteve të tyre të fundit, KoBold Metals u bën thirrje rrjeteve të miliarderëve dhe firmave shumëkombëshe që të qëndrojnë prapa ‘në konkurrencë me Kinën’ në garën për zhvillimin e automjeteve elektrike, në mënyrë që të ndihmojnë botën perëndimore që të jetë e para që arrin neto-zero. emetimet.

Në raportin e tyre, KoBold thekson se më shumë se gjysma e rezervave të kobaltit në botë janë në Republikën Demokratike të Kongos (DRC), dhe dy të tretat e prodhimit botëror të kobaltit të rafinuar, një parakusht për bateritë e mëdha të EV, ndodhin në Kinë.

Kompania nënkupton se bota perëndimore duhet të gjejë një mënyrë për të parandaluar ndikimin e Kinës mbi burimet natyrore, duke përfshirë litiumin, kobaltin dhe metalet e tjera të çmuara.

Duket se ky rrjet i gjerë filantropistësh që kërkonin të arrinin emetime neto zero harruan se nxjerrja e kobaltit është një nga proceset më të ndyra për mjedisin. Nuk duhet të jetë befasi që një raport i fundit nga Mining.com parashikon që emetimet e CO2 nga prodhimi i kobaltit pritet të rriten në vitin 2021.

Lockheed Martin gjithashtu me sa duket është duke u përfshirë në aksion.

UK Seabed Resources, një degë e Lockheed Martin, në partneritet me Departamentin e MB për Biznes, Energji dhe Strategji Industriale, aktualisht mban licenca dhe kontrata për të eksploruar sasi të pafundme të shtratit të detit të Paqësorit për nxjerrjen e nyjeve polimetalike të pasura me minerale.

Tanzania – një nga vendet në Afrikë në bllokun e prerjes për firmat shumëkombëshe – është bërë kohët e fundit një objektiv për prodhimin e nikelit. Sipas Reuters, pjesa veriperëndimore e vendit ka depozitën më të madhe në botë të sulfurit të nikelit, gati për zhvillim, me cilësi të lartë. Teoritë e konspiracionit rreth vdekjes së fundit të Presidentit të Tanzanisë John Magufuli zakonisht përqendrohen rreth përgjigjes së tij kundër vaksinës COVID-19, por rregulloret e tij kundër firmave të investimeve janë një komplot shumë më i besueshëm.

Sipas një raporti të Reuters, Barrick Gold dhe Glencore humbën një projekt masiv të nikelit në vitin 2018 kur administrata e presidentit të Tanzanisë John Magufuli hoqi licencën e tyre të mbajtjes së bashku me licencat e 10 investitorëve të tjerë si pjesë e ligjeve dhe rregulloreve të reja të minierave.

Vetëm disa muaj pas vdekjes së Magufit, firma minerare me bazë në Mbretërinë e Bashkuar Kabanga Nickel Limited nënshkroi një marrëveshje me Tanzaninë për të zhvilluar projektin e nikelit Kabanga të kërkuar më parë nga Barrick Gold dhe Glencore. Kompania thotë se marrëveshja e fundit mund të ndihmojë në lehtësimin e ‘kërkesës së pangopur për nikel’ të prodhuesve të automjeteve elektrike.

Në vitin 2017, Tanzania shtetëzoi diamante me vlerë 29.5 milionë dollarë që sekuestroi nga miniera Williamson e Petra Diamonds Ltd. pasi autoritetet tanzaniane akuzuan kompaninë për nëndeklarim të eksporteve të mineraleve. Në maj të vitit 2021, Guardian raportoi se kompania e listuar në bursën e Londrës pagoi një kompensim prej 4.3 milion £ në kompensim për dhjetëra Tanzanianë që dyshohet se pësuan abuzime serioze të të drejtave të njeriut në miniera.

Një grusht shteti i mbështetur nga SHBA në 2019 në Bolivi – për të cilin shumë media thonë se çoi në masakra – erdhi më pak se një javë pasi ish-presidenti Juan Morales ndaloi marrëveshjen e litiumit të një firme shumëkombëshe në vend. Morales dha dorëheqjen si president më 10 nëntor 2019 dhe ai e quajti largimin e tij “të detyruar” dhe “grusht shteti”, por gjithashtu tha se donte të ndalonte gjakderdhjen.

Morales falënderoi presidentin meksikan Andres Manuel Lopez Obrador, të cilin ai e vlerësoi për shpëtimin e jetës së tij, pasi një aeroplan i qeverisë meksikane fluturoi Morales nga Cochabamba, duke u furnizuar me karburant në Paraguaj përpara se të mbërrinte në Meksikë.

Megjithatë, Morales nuk ishte shenjtor. Ish-Presidenti mbikëqyri një kohë kur Bolivia ishte një nga prodhuesit më të mëdhenj të drogave të paligjshme, kishte marrëdhënie të ngushta me kartelet e drogës dhe u përball me akuza të shumta për përdhunim. Në vitin 2020, disa fotografi të tij me një të mitur dolën në dritë dhe qarkulluan në rrjetet sociale. Autoritetet boliviane thanë se Morales kishte qenë në një lidhje me të miturën që në moshën 14-vjeçare.

Bota perëndimore ka një histori të mirë-dokumentuar bankierësh, luftërash dhe ndryshimi të regjimit. Shumë pretendojnë se ndërhyrja ushtarake e mbështetur nga SHBA-ja në Libi në vitin 2011 nga forcat e NATO-s, dhe vdekja e mëpasshme e liderit libian Muammar Gaddafi ishte një akt i qëllimshëm nga qeveria amerikane që kërkoi të përfitonte bankierët.

Në një email të publikuar nga WikiLeaks nga Sidney Blumenthal për Sekretaren e atëhershme të Shtetit Hillary Clinton, Blumenthal u ankua se qeveria e Gadafit kishte posedim të 143 ton ar dhe një sasi të ngjashme në argjend, të cilën ai kërkoi ta përdorte për të krijuar një monedhë pan-afrikane jashtë. shtrirja e bankave qendrore.

Vetëm gjashtë muaj pas emailit, Muammar Gaddafi, lideri i rrëzuar i Libisë, u kap dhe u vra pas Betejës së Sirtes.

/PatriotikMedia – DailyVeracity.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Njerëzit nuk ‘i Besojnë Shkencës’ Sepse shumë Shkencëtarë janë Gënjeshtarë me Agjendat …
Next post Samiti i Ushqimit i OKB-së po Kryeson Rivendosjen e Madhe dhe Axhendën 2030 …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura