Çmenduria: Kina prezanton “Prokurorin AI” që Mund të të Akuzojë Automatikisht Qytetarët për një Krim …

Nga Didi Rankoviç –

Ndërsa në Perëndim kryesisht fjalimi dhe lëvizja e njerëzve kontrollohen përmes sistemeve të automatizuara të censurës dhe mbikëqyrjes “AI”, në Kinë, duket se puna është duke u zhvilluar mirë për të krijuar një makinë që do të vepronte si një prokuror i fuqizuar nga AI.

Produkti, i cili tashmë është testuar nga zyra e ngarkuar e prokurorisë së Shangait Pudong, është në gjendje të arrijë 97 për qind saktësi në akuzimin e personave të dyshuar për tetë vepra kriminale, pretendojnë studiuesit që e zhvillojnë atë.

Sipas South China Morning Post, rastet që dyshohet se “prokurori i AI” është shumë kompetent në trajtimin përfshijnë krime dhe mashtrime me karta krediti, ngarje të rrezikshme si bixhozi, plagosja e qëllimshme, pengimi i zyrtarëve, vjedhjet, por edhe diçka që quhet “zgjedhja e grindjeve dhe duke provokuar telashe.”

Ky i fundit konsiderohet veçanërisht “problematik” pasi përkufizimi i tij, ose mungesa e tij, mund të mbulojë forma të ndryshme të mospajtimit politik.

Dhe tani plani është të prezantohet një makinë që do t’i jepet kompetenca vendimmarrëse, si për shembull nëse do të ngrejë akuza dhe çfarë dënimi duhet kërkuar rast pas rasti.

Kjo, tha profesori Shi Yong, i cili drejton laboratorin e menaxhimit të njohurive dhe të dhënave të mëdha të Akademisë Kineze të Shkencave që qëndron pas projektit, është një ndryshim i dukshëm midis këtij dhe mjeteve të tjera “AI” që janë përdorur tashmë në Kinë prej vitesh.

Një prej tyre është Sistemi 206, detyrat e të cilit janë të kufizuara në vlerësimin e provave, rrezikun që një i dyshuar paraqet për publikun dhe kushtet në të cilat ata mund të kapen.

Por teknologjia që qëndron pas prokurorit të ri artificial duket të jetë në të njëjtën kohë shumë më ambicioze dhe më i avancuar. Ajo që është zbuluar është se ai mund të ekzekutohet në një kompjuter desktop, duke përpunuar 1000 tipare të nxjerra nga përshkrimi i rastit të paraqitur nga njerëzit, dhe në bazë të kësaj shtypni një tarifë.

Është e paqartë nëse baza e të dhënave e 17,000 rasteve që përfshin pesë vjet e përdorur për të trajnuar algoritmet është e mjaftueshme për ta konsideruar projektin si AI i të vërtetës, dhe nëse i njëjti rezultat mund të arrihet me algoritme të bazuara në rregulla.

Sido që të jetë, jo të gjithë prokurorët njerëz janë të entuziazmuar që një pjesë e ngarkesës së tyre të zëvendësohet në këtë mënyrë – megjithëse pikërisht kjo është dhënë si motiv për zhvillimin e teknologjisë.

“Saktësia prej 97 për qind mund të jetë e lartë nga pikëpamja teknologjike, por gjithmonë do të ketë një shans për një gabim. Kush do të marrë përgjegjësinë kur të ndodhë? Prokurori, makinë apo projektuesi i algoritmit?”, vuri në dukje një prokuror me bazë në Guangzhou, duke folur në kushte anonimati.

/PatriotikMedia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post India kufizon Fondet e Huaja për Bamirësinë e Nënë Terezës …
Next post VIDEO/Anthony Fauci ishte djali i përkëdhelur i Familjes së George HW.Bush …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura