Raporti: CIA torturoi 311 Jetimë Danezë për dy Dekada, duke Shkelur Kodin e Nurembergut …

Nga Matt Agorist

Sipas një dokumentari të ri nga Danimarka, i cili intervistoi ish-viktima, Agjencia Qendrore e Inteligjencës kreu në fshehtësi eksperimente mbi 311 fëmijë jetimë. Eksperimentet kishin për qëllim të zbulonin tipare psikopatike dhe të përcaktonin lidhjen midis skizofrenisë dhe trashëgimisë.

Sipas raportit, fëmijët u torturuan në kundërshtim të qartë të Kodit të Nurembergut të vitit 1947 që futi kufizime etike për eksperimentet mbi njerëzit.

Qindra jetimë danezë u përdorën pa vetëdije në eksperimentet e mbështetura nga CIA, sipas Radio Daneze, duke raportuar për një dokumentar të ri të quajtur “Kërkimi për veten”.

Sipas raportit, eksperimentet filluan në fillim të viteve 1960 dhe zgjatën dy dekada. Ato u kryen për të hetuar lidhjen midis trashëgimisë dhe mjedisit në zhvillimin e skizofrenisë.

Megjithatë, fëmijëve nuk iu tha se në çfarë hulumtimi ishin përfshirë. As pas përfundimit të eksperimenteve. Ai gjithashtu u financua pjesërisht nga një front i CIA-s i lidhur me programin MK-Ultra.

Në mënyrë të frikshme, ekzaminimet u zhvilluan në një bodrum në Spitalin Komunal në Kopenhagë. Regjisori dhe producenti i dokumentarit, Per Wennick, në fakt ishte viktimë e CIA-s dhe iu nënshtrua këtyre eksperimenteve si fëmijë.

Per Wennick jetoi në jetimoren Godthåb për njëmbëdhjetë vjet. Foto nga seriali dokumentar “Gjuetia për veten” (Foto: Sofie Barfoed)

Në dokumentar, ai kujtoi se ishte vendosur në një karrige, duke i vendosur elektroda në krahët, këmbët dhe gjoksin e tij rreth zemrës dhe duhej të dëgjonte zhurma të forta, të mprehta, të cilat u përpoqën të nxisnin një përgjigje psikologjike.

“Ishte shumë e pakëndshme”, tha Wennick për Danish Radio. “Dhe nuk është vetëm historia ime, është historia e shumë fëmijëve.” Me pranimin e tij, atij iu premtua “diçka qesharake” përpara se të dërgohej në spital. “Mendoj se kjo është shkelje e të drejtave të mia si qytetar në këtë shoqëri. Më duket kaq e çuditshme që disa njerëz duhet të dinë për mua më shumë sesa unë vetë kam qenë në dijeni.”

Sipas historianit, doktoraturës dhe inspektorit të muzeut në Muzeun Danez të Mirëqenies, Jacob Knage Rasmussen, ky ishte eksperimenti i vetëm i njohur në historinë daneze që përdorte fëmijët nën kujdesin shtetëror për kërkime – dhe ai u financua nga CIA në kundërshtim me Kodin e Nurembergut. .

“Nuk di të ketë përpjekje të ngjashme, as në Danimarkë dhe as në Skandinavi. Është informacion i tmerrshëm që bie ndesh me Kodin e Nurembergut të vitit 1947, i cili pas Luftës së Dytë Botërore do të vendoste disa kufizime etike për eksperimentet mbi njerëzit. Ndër të tjera, u prezantua pëlqimi i informuar, i cili sot është thelbësor në botën e kërkimit”, tha Knage Rasmussen për Radion Daneze. Ai theksoi cenueshmërinë e grupit në paraburgim të shtetit, i cili nuk kishte kujt të ankohej.

Sipas Radios Daneze, ideja për të eksperimentuar mbi fëmijët e pambrojtur erdhi nga psikologu amerikan Zarnoff A. Mednick, i cili në atë kohë ishte profesor në Universitetin e Miçiganit.

Në serinë e dokumentarëve “Gjuetia për veten”, drejtori DR Per Wennick përpiqet të zhytet në historinë e jetës së tij, e cila ofron një edukim të vështirë në një jetimore dhe pjesëmarrje në eksperimente kërkimore misterioze në një bodrum në Spitalin Komunal. Seriali mund të transmetohet në DRTV dhe do të ketë premierë më 27 dhjetor në ora 20 në DR1.

Sipas Wennick dhe Arkivit Kombëtar, projekti kërkimor u bashkëfinancua nga shërbimi shëndetësor i SHBA. Vetëm në vitin e parë, projekti u mbështet me atë që sot korrespondon me 4.6 milionë DKK (700,000 dollarë). Ajo gjithashtu mori fonde nga Fondi i Ekologjisë Njerëzore.

Fondi i Ekologjisë Njerëzore ishte një operacion i financuar nga CIA përmes Kolegjit Universitar Cornell të Shoqërisë së Ekologjisë Njerëzore për Hetimin e Ekologjisë Njerëzore për të mbështetur kërkimin e fshehtë mbi larjen e trurit. Ai ishte gjithashtu i lidhur me kërkimin në kuadër të programit MK-Ultra, në të cilin shkencëtarët socialë, përfshirë antropologët, u udhëhoqën (kryesisht pa dashje) për të dhënë të dhëna në teknikat e marrjes në pyetje ende në përdorim sot.

Psikiatri danez Fini Schulsinger ia kushtoi disertacionin e tij të doktoraturës eksperimenteve në vitin 1977, duke e titulluar, “Studime për të hedhur dritë mbi lidhjen midis trashëgimisë dhe mjedisit në psikiatri”.

Ndërsa po kërkonte për dokumentarin, Per Wennick arriti të gjente 36 kuti në Qendrën Psikiatrike Glostrup në Hvidovre, të cilat detajonin eksperimentet e paskrupullta të CIA-s tek fëmijët.

Megjithatë, kur qendra mori fjalën për dokumentarin, ata filluan ti copëtojnë dokumentat.

Radio Daneze raporton se Kent Kristensen, profesor i asociuar i Ligjit Shëndetësor në Universitetin e Danimarkës Jugore, vuri në dukje se copëtimi i dokumenteve ishte i paligjshëm.

“Mendoj se është një dështim i madh për fëmijët e ish-jetimoreve, të cilët janë të interesuar për pjesët e fëmijërisë së tyre, për të krijuar një histori totale për jetën e tyre. Kjo mundësi është e privuar prej tyre nëse copëtoni materialin kërkimor, “tha Knage Rasmussen për Radion Daneze.

Me të vërtetë. Ai gjithashtu detajon shthurjen e CIA-s dhe shkeljet e kodit të Nuremburgut. Megjithatë, nëse historia është një tregues, askush nuk do të mbahet përgjegjës për shfrytëzimin e këtyre fëmijëve dhe ajo do të fshihet nën qilim, me gjasë duke i shpëtuar çdo shqyrtimi nga mediat kryesore.

/PatriotikMedia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Vjedhjen e të Dhënave ta kthejmë në Tendera!
Next post Dalin dokumenta të Reja të Qeverisë që Zbulohet si pjesë e një Programi për Kontrollin e Mendjes nga CIA …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura