FAKE: Omicron Mund të Jetë po aq Vdekjeprurës sa Gripi Sezonal, Tregojnë të Dhënat e Reja …

Varianti Omicron është shumë më pak vdekjeprurës se variantet e mëparshme. Sipas raporteve të reja, mund të krahasohet edhe me gripin sezonal.

“Omicron mund të jetë edhe më pak vdekjeprurës se gripi, shkencëtarët besojnë në një nxitje të shpresave se më e keqja e pandemisë ka mbaruar”, raportoi Daily Mail. “Disa ekspertë kanë pohuar gjithmonë se koronavirusi përfundimisht do të shndërrohej në një virus sezonal të ngjashëm me të ftohtin, ndërsa bota zhvillon imunitetin përmes vaksinave dhe infeksionit natyror. Por shfaqja e variantit Omicron me shumë mutacion duket se e ka përshpejtuar procesin.”

“Covid vrau një në 33 njerëz që rezultuan pozitivë në kulmin e valës së dytë shkatërruese janarin e kaluar, krahasuar me vetëm një në 670 tani,” vuri në dukje Mail. “Por ekspertët besojnë se shifra mund të jetë edhe më e ulët për shkak të Omicron.”

“Shkalla e vdekshmërisë së rasteve – përqindja e infeksioneve të konfirmuara që përfundojnë me vdekje – për gripin sezonal është 0.1, e barabartë me një në 1000,” shtoi Mail.

Ashtu si në Shtetet e Bashkuara, shkalla e vdekshmërisë nga infeksioni Covid bie ndjeshëm sipas grupmoshës nga të moshuarit tek të rinjtë. Rreziku për grupet më të reja? Pafundësisht i vogël.

Shkalla e vdekjeve të lidhura me Covid-in për më të rinjtë është shumë më e ulët se shumë aktivitete të përditshme, të tilla si çimi në shkollë ose noti. Është gjithashtu shumë më e ulët se vetëvrasja, sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

“Asnjë shkallë e saktë e vdekshmërisë së infeksionit (IFR), e cila është gjithmonë vetëm një pjesë e CFR-së, sepse pasqyron vdekjet në mesin e të gjithë atyre që kapin virusin, nuk është publikuar ende për Delta,” vëren Mail.

“Por këshilltarët e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar vlerësuan se shifra e përgjithshme qëndronte në rreth 0.25 për qind përpara se Omicron të dilte në skenë, nga nivelet maksimale prej rreth 1.5 për qind,” vazhdoi artikulli.

“Nëse Omicron është 99 për qind më pak vdekjeprurës se Delta, kjo sugjeron që IFR-ja aktuale mund të jetë deri në 0,0025 për qind, ekuivalente me një në 40,000, megjithëse ekspertët thonë se kjo nuk ka gjasa,” shtoi Mail. “Në vend të kësaj, modelimi i Uashingtonit vlerëson se shifra në të vërtetë qëndron në rajonin prej 0.07 përqind, që do të thotë se afërsisht një në 1,430 njerëz që infektohen do t’i dorëzohet sëmundjes.”

“Kërkuesit kryesorë vlerësojnë IFR-në e gripit midis 0,01 dhe 0,05 për qind, por argumentojnë se krahasimi i normave për dy sëmundjet është i ndërlikuar,” raportoi Mail.

Një grafik në The Washington Post tregon se ndërsa ka pasur një ‘tsunami’ të rasteve të Omicron në Shtetet e Bashkuara, shtrimi në spital është rritur pak dhe shkalla e vdekjeve është ulur.

Post tregoi se Afrika e Jugut, ku u zbulua rritja e parë e Omicron, pa një rritje dramatike në rastet e raportuara të ndjekura nga një rritje modeste në shkallën e vdekjeve.

The Post u përpoq të shpjegonte Omicron që shpërtheu në Afrikën e Jugut pa një rritje të madhe të normave të vdekjeve duke treguar moshën mesatare të vendit prej 28 vjeç, e cila është dhjetë vjet më e ulët se në Shtetet e Bashkuara. Për më tepër, një mjek nga Afrika e Jugut i tha Washington Post se më shumë se 70% e popullsisë mund të ketë imunitet natyror nga infeksionet e mëparshme.

Por duhet të theksohet se Afrika e Jugut ka një normë “plotësisht të vaksinuar” prej vetëm 27%, që është shumë e ulët në krahasim me Shtetet e Bashkuara (62%) dhe Mbretërinë e Bashkuar (71%). Kjo sugjeron që varianti Omicron është “përgjithësisht i butë” si për të vaksinuarit ashtu edhe për të pavaksinuarit, siç vuri në dukje mjeku i Afrikës së Jugut që zbuloi pacientin e parë Omicron, ndërsa infeksioni i mëparshëm nga Omicron duket se siguron njëfarë imuniteti natyror ndaj varianteve të tjera, si Delta.

Omicron, me të vërtetë, duket se është “ndryshe”. Megjithatë, vlerësimi i afatit të tij aktual nuk është aq i drejtpërdrejtë sa mund të besohet.

Një artikull i dhjetorit në Stat tregon se marrëdhënia mes rasteve dhe vdekjeve po avullohet me këtë valë Omicron.

“Por ka diçka tjetër ndryshe këtë herë, të paktën në MB: marrëdhënia statistikore midis rasteve të Covid-19 dhe vdekjeve duket se është prishur me Omicron,” vëren Stat.

“Duke parë normat ditore të vdekjeve në Mbretërinë e Bashkuar nga 15 maji – në thelb nga pika në të cilën filloi vala Delta – deri në 15 shtator, ekziston një lidhje shumë e rëndësishme statistikisht midis rasteve të reja ditore dhe vdekjeve”, vazhdon Stat. “Me pak fjalë, normat e rasteve parashikojnë me saktësi normat e vdekjeve.”


Por ja çfarë po shohim me rënien e Delta-s dhe rritjen e Omicron deri në mes të dhjetorit: Kjo është e drejtë, një linjë e sheshtë.

“Por fillimi i analizës më 15 shtator, që përkon me rrafshimin e kurbës Delta dhe fillimin e Omicron, nuk tregon asnjë lidhje statistikore midis normave të rasteve me Covid-19 dhe vdekjeve,” shton artikulli.

Pra, si krahasohet përvoja e MB-së dhe Afrikës së Jugut me atë të SHBA-së? CDC kohët e fundit raportoi se 95% e të gjitha rasteve me Covid në SHBA janë Omicron. SHBA-ja mund të jetë afër një kulmi për Omicron dhe së shpejti mund të bjerë.

Duke krahasuar të dhënat e nivelit shtetëror nga kulmi i variantit “të egër” me majën e afërt të tanishme të Omicron, arrihet një pamje e qartë se sa më pak vdekjeprurës duket të jetë ky variant më i ri.

Nëse krahasojmë shkallën e vdekjeve mbizotëruese nga Omicron me shkallën maksimale të vdekjes Delta në mes të shtatorit, marrim një pamje të ngjashme.

Të dhënat e Covid sugjerojnë se shkalla e vdekjeve mbizotëruese nga Omicron (0,42 vdekje për 100,000) është nën një të tretën më pak vdekjeprurëse se vala Delta (1,36 vdekje për 100,000). Pra, edhe nga skenari më i keq, dhe duke marrë në vlerë nominale të dhënat e vdekshmërisë të lidhura me Covid-in, varianti Omicron nuk është e njëjta kafshë me të cilën është marrë populli amerikan kur bëhet fjalë për variantin “e egër” dhe “Delta”. variant.

Ajo që amerikanët po përjetojnë tani është një rast klasik i inercisë institucionale. Kushtet e botës reale kanë ndryshuar, por qeveria nuk po arrin t’i mbajë ato.

/PatriotikMedia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Shumë shpejt Shqiptarët do të të Tregojnë vendin e Merituar, afër Esad Pashë Toptanit!
Next post Av.Altin Goxhaj: 30 Ditët e Jetëgjatësisë së G29 Rithemeluese: 11 Dhjetor – 10 Janar!
error: Ky publikimet jane te mbrojtura