Covid/Çmenduri Autoritare me Mbylljet nëpër Kampet e Përqendrimit …

“I gjithë Dachaus duhet të qëndrojë në këmbë. Dachaus, Belsens, Buchenwald, Auschwitzes – të gjithë ata. Ata duhet të qëndrojnë në këmbë, sepse janë një monument i një momenti në kohë kur disa burra vendosën ta kthenin Tokën në një varrezë. Në të ata futën të gjithë arsyen, logjikën, njohuritë e tyre, por më e keqja nga të gjitha, ndërgjegjen e tyre. Dhe në momentin që e harrojmë këtë, në momentin që nuk pushojmë së përhumburi nga kujtimi i saj, atëherë ne bëhemi varrmihësit.” – Rod Serling, Deaths-Head Revisited

Në tërheqjen e ngarkuar politikisht, polarizuese që është debati mbi COVID-19, ne e gjejmë veten të pushtuar nga frika për një pandemi virale që vazhdon të shkatërrojë jetët dhe ekonominë, kërcënimet e mandateve të vaksinave dhe ndëshkimet financiare për mospërputhje , dhe mosmarrëveshje se si të ligjërohet e mira publike pa sakrifikuar lirinë individuale.

Mosmarrëveshja po bëhet më e papajtueshme nga dita në ditë.

Kohët e fundit, për shembull, Bordi Redaktues i Salt Lake Tribune sugjeroi që zyrtarët e qeverisë duhet të mandatojnë vaksinimet masive dhe të vendosin Gardën Kombëtare “për të siguruar që njerëzit pa prova të vaksinimit nuk do të lejohen askund”.

Me fjalë të tjera, mbyllni të pavaksinuarit dhe përdorni ushtrinë për të përcaktuar se kush do të jetë “i lirë”.

Këto taktika janë përdorur edhe më parë.

Kjo është arsyeja pse një numër i konsiderueshëm njerëzish janë të shqetësuar: sepse ky është një shpat i rrëshqitshëm që fillon me qëllime të mira për të mirën më të madhe dhe përfundon me abuzime tiranike që askush nuk duhet të tolerojë.

Për të parë se si mund të dukej e ardhmja nëse një politikë e tillë do të zbatohej, shikoni përtej kufijve të Amerikës.

Në Itali, të pavaksinuarit janë të ndaluar nga restorantet, baret dhe transporti publik dhe mund të përballen me pezullime nga puna dhe gjoba mujore. Në mënyrë të ngjashme, Franca do të ndalojë të pavaksinuarit nga shumica e vendeve publike.

Në Austri, kushdo që nuk ka respektuar mandatin e vaksinës mund të përballet me gjoba deri në 4100 dollarë. Policia do të autorizohet të kryejë kontrolle rutinë dhe të kërkojë vërtetimin e vaksinimit, me gjoba deri në 685 dollarë për dështimin për ta bërë këtë.

Në Kinë, e cila ka miratuar një strategji të tolerancës zero, “zero COVID”, qytete të tëra – disa me popullsi në dhjetëra miliona – po detyrohen të mbyllen në shtëpi për javë të tëra, duke rezultuar në mungesa masive të ushqimit dhe furnizimeve shtëpiake. Kanë dalë raporte për banorët që “tregtonin cigare me lakër, lëng për larjen e enëve për mollët dhe peceta higjienike për një grumbull të vogël perimesh. Një banor tregtoi një konsolë Nintendo Switch për një pako petë të menjëhershme dhe dy simite të gatuara në avull.

Për ata që janë mjaft të pafat për të kontraktuar COVID-19, Kina ka ndërtuar “kampe karantine” në të gjithë vendin: komplekse masive që mburren me mijëra kuti të vogla metalike që përmbajnë pak më shumë se një shtrat dhe një tualet. Të arrestuarit – duke përfshirë fëmijë, gra shtatzëna dhe të moshuar – thuhet se u urdhëruan të largoheshin nga shtëpitë e tyre në mes të natës, u transportuan në kampet e karantinës me autobusë dhe u mbajtën në izolim.

Nëse ky skenar i fundit tingëllon shumë i njohur, duhet.

Tetëdhjetë vjet më parë, një regjim tjetër autoritar krijoi më shumë se 44,000 kampe karantine për ata që perceptohen si “armiq të shtetit”: racialisht inferiorë, politikisht të papranueshëm ose thjesht të papranueshëm.

Ndërsa shumica e të burgosurve në kampet naziste të përqendrimit, kampet e punës së detyruar, vendet e burgosjes dhe getot ishin hebrenj, kishte gjithashtu shtetas polakë, ciganë, rusë, disidentë politikë, luftëtarë të rezistencës, Dëshmitarë të Jehovait dhe homoseksualë.

Kulturorisht, ne jemi fiksuar aq shumë në vrasjet masive të të burgosurve hebrenj nga nazistët, saqë ne e harrojmë faktin se qëllimi i këtyre kampeve të përqendrimit fillimisht kishte për qëllim të “burgoste dhe frikësonte liderët e lëvizjeve politike, sociale dhe kulturore që nazistët perceptohet si një kërcënim për mbijetesën e regjimit.”

Siç shpjegon Muzeu Përkujtimor i Holokaustit në SHBA:

“Shumica e të burgosurve në kampet e hershme të përqendrimit ishin të burgosur politikë – komunistë gjermanë, socialistë, socialdemokratë – si dhe romë (ciganë), Dëshmitarë të Jehovait, homoseksualë dhe persona të akuzuar për sjellje ‘asociale’ ose devijante shoqërore. Shumë nga këto vende u quajtën kampe përqendrimi. Termi kamp përqendrimi i referohet një kampi në të cilin njerëzit mbahen ose mbyllen, zakonisht në kushte të vështira dhe pa marrë parasysh normat ligjore të arrestimit dhe burgimit që janë të pranueshme në një demokraci kushtetuese.

Si arrini nga atje në këtu, nga kampet e përqendrimit të Aushvicit në qendrat e karantinës COVID?

Lidhni pikat.

Nuk duhet të jesh i pavaksinuar, teoricien konspiracioni apo edhe anti-qeveritar për t’u shqetësuar për atë që ka përpara. Thjesht duhet të njohësh të vërtetën në paralajmërim: pushteti korrupton dhe pushteti absolut korrupton absolutisht.

Këtu nuk bëhet fjalë për COVID-19. As nuk ka të bëjë me politikën, lëvizjet populiste, apo ndonjë vend të caktuar.

Kjo ka të bëjë me atë që ndodh kur njerëzit e mirë, përgjithësisht të denjë – të shpërqendruar nga krizat e fabrikuara, politika polarizuese dhe luftimet që e ndajnë popullsinë në kampe ndërluftuese “ne kundër atyre” – nuk arrijnë të marrin parasysh rrezikun e afërt që kërcënon të fshijë lirinë nga hartën dhe na vendos të gjithëve në zinxhirë.

Bëhet fjalë për atë që ndodh kur çdo qeveri fuqizohet të adoptojë një mentalitet të pajtueshëm ose të vuajë pasojat që zbatohet përmes mandateve, bllokimeve, dënimeve, qendrave të paraburgimit, ligjit ushtarak dhe shpërfilljes së të drejtave të individit.

Pika e rrëshqitshme fillon pikërisht në këtë mënyrë, me fushatat propagandistike për të mirën publike që janë më të rëndësishme se liria individuale, dhe përfundon me izolime dhe kampe përqendrimi.

Shenjat e rrezikut janë kudo.

Claudio Ronco, një hebre ortodoks 66-vjeçar dhe specialist i muzikës së shekullit të 18-të, i njeh shenjat. Për shkak të vendimit të tij për të mbetur i pavaksinuar, Ronco është bllokuar brenda shtëpisë së tij, i paaftë të lëvizë në publik pa një kartë vaksinimi dixhitale. Ai nuk mund të hipë më në aeroplan, të hyjë në hotel, të hajë në një restorant apo të pijë një kafe në një bar. Ai është përjashtuar nga miqtë, është përjashtuar nga jeta publike dhe së shpejti do të përballet me gjoba mujore për këmbënguljen në të drejtën e tij për integritet trupor dhe liri individuale.

Për të gjitha qëllimet dhe qëllimet, Ronco është bërë një i padëshirueshëm në sytë e qeverisë, i detyruar në izolim, në mënyrë që të mos rrezikojë të kontaminojë pjesën tjetër të popullatës.

Kjo është rruga e rrëshqitshme: një qeveri e autorizuar për të kufizuar lëvizjet, për të kufizuar lirinë individuale dhe për të izoluar “të padëshiruarit” për të parandaluar përhapjen e një sëmundjeje është një qeveri që ka fuqinë të mbyllë një vend, të etiketojë segmente të tëra të popullsisë si rrezik për të. sigurinë kombëtare dhe t’i detyroni ata të padëshirueshëm – të njohur si ekstremistë, disidentë, ngatërrestarë, etj. – në izolim, në mënyrë që të mos kontaminojnë pjesën tjetër të popullatës.

Bota ka qenë në këtë rrugë edhe më parë.

Të tjerët kanë injoruar shenjat paralajmëruese. Ne nuk mund ta përballojmë këtë.

Siç tregon historiani Milton Mayer në librin e tij themelor mbi ngritjen e Hitlerit në pushtet, Ata mendonin se ishin të lirë:

“Shumica prej nesh nuk donin të mendonin për gjëra themelore dhe nuk kishin pasur kurrë. Nuk kishte nevojë. Nazizmi na dha disa gjëra të tmerrshme, themelore për të menduar – ne ishim njerëz të mirë – dhe na mbajti kaq të zënë me ndryshime dhe ‘kriza’ të vazhdueshme dhe kaq të magjepsur, po, të magjepsur nga makinacionet e ‘armiqve kombëtarë’, pa dhe brenda. , se nuk kishim kohë të mendonim për këto gjëra të tmerrshme që po rriteshin, pak nga pak, rreth nesh.”

Populli gjerman zgjodhi të injorojë të vërtetën dhe të besojë gënjeshtrën.

Ata nuk ishin të pavëmendshëm ndaj tmerreve që ndodhnin rreth tyre. Siç thekson historiani Robert Gellately:

“[Një] kushdo në Gjermaninë naziste që donte të mësonte për Gestapon, kampet e përqendrimit dhe fushatat e diskriminimit dhe persekutimit, duhet vetëm të lexojë gazetat.”

Tabelat paralajmëruese ishin aty, që vezullonin pandërprerë si tabela të mëdha neoni.

“Ende,” shkruan Gellately, “shumica dërrmuese votoi në favor të nazizmit, dhe pavarësisht nga ato që mund të lexonin në shtyp dhe të dëgjonin gojë më gojë për policinë sekrete, kampet e përqendrimit, antisemitizmin zyrtar, etj. në. … [T]nuk mund të largohet nga fakti se në atë moment, “shumica dërrmuese e popullit gjerman e mbështeti atë”.

Gjysmë shekulli më vonë, gruaja e një historiani të shquar gjerman, asnjëri prej të cilëve nuk ishte anëtar i partisë naziste, tha:

“Në përgjithësi, të gjithë u ndjenë mirë. … Dhe sigurisht kishte tetëdhjetë përqind që jetuan produktivisht dhe pozitivisht gjatë gjithë kohës. … Kishim edhe vite të mira. Kemi kaluar vite të mrekullueshme.”

Me fjalë të tjera, për sa kohë që komoditetet e krijesave të tyre mbetën të pazvogëluara, për sa kohë që llogaritë e tyre bankare mbetën të hapura, për sa kohë që ata nuk ishin të mbyllur, të mbyllur, të diskriminuar, të persekutuar, të uritur, të rrahur, të pushkatuar, të zhveshur, të burgosur. ose i vrarë, jeta ishte e mirë.

Jeta është gjithashtu e mirë edhe në Amerikë, për sa kohë që ju jeni në gjendje të vazhdoni të fshiheni me fantazi politike që përshkruajnë një botë në të cilën partia juaj ka gjithmonë të drejtë dhe të gjithë të tjerët e kanë gabim, ndërsa shpërqendroheni me argëtimin me bukë dhe cirk. nuk ka asnjë ngjashmëri me realitetin.

Në të vërtetë, jeta në Amerikë mund të jetë e mirë për ata pak të privilegjuar që nuk mbyllen, mbyllen, diskriminohen, persekutohen, vriten nga uria, rrihen, pushkatohen, zhveshen, burgosen ose vriten, por për pjesën tjetër po përkeqësohet çdo ditë. nga ne.

E cila më kthen në krizën aktuale: COVID-19 nuk është Holokausti, dhe ata që mbrojnë mandatet e vaksinave, bllokimet dhe kampet e karantinës nuk janë Hitleri, por kjo ka ende një shpat të rrëshqitshëm.

Mjetet nuk i justifikojnë qëllimet: ne duhet të gjejmë mënyra të tjera për të luftuar një pandemi pa përdorur mandate, bllokime dhe kampe përqendrimi. Të bësh ndryshe do të thotë të hedhësh bazat që një përbindësh tjetër autoritar të ngrihet dhe të bëjë kërdi.

Nëse nuk duam të përsërisim të kaluarën, atëherë duhet të mësojmë nga gabimet e së shkuarës.

27 janari shënon Ditën e Përkujtimit, përvjetorin e çlirimit të Auschwitz-Birkenau, një ditë për të kujtuar ata që vdiqën nga duart e kreshnikëve të Hitlerit dhe ata që i mbijetuan tmerreve të kampeve naziste të përqendrimit.

Megjithatë të kujtosh nuk mjafton. Ne mund të bëjmë më mirë. Ne duhet të bëjmë më mirë.

Siç e bëj të qartë në librin tim Battlefield America: The War on the American People dhe në homologun e tij imagjinar The Erik Blair Diaries, bota është duke u zhytur në kufijtë e çmendurisë autoritare.

Gjithçka që do të duhet është një shtytje e fortë që tirania të mbizotërojë.

Nga John W. Whitehead & Nisha Whitehead

/PatriotikMedia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Perëndimi humbet Malin që tani qëndron si shembull për hegjemoninë e dështuar të BE-së dhe Francës
Next post Djali i Nancy Pelosit po Hetohet nga FBI për Rryshfet nga 5 Kompani …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura