Lajm Bombë: Miliarda Mushkonja të Modifikuara Gjenetikisht do të Lëshohen në Natyrë

Është zyrtare: miliarda mushkonja të modifikuara gjenetikisht do të lëshohen në natyrë …

Mushkonja është krijesa që vret më shumë në planetin tonë çdo vit. Ndërsa shkenca po debaton mundësinë e zhdukjes së këtij insekti përgjithmonë, studiues të shumtë po hartojnë një rrugë alternative: modifikimin gjenetik të popullatave të tëra.

Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) i ka dhënë dritën jeshile kompanisë bioteknike Oxitec për të lëshuar miliarda mushkonja të modifikuara gjenetikisht në Florida dhe Kaliforni. Qëllimi i deklaruar? Luftimi i sëmundjeve të transmetueshme, si ethet e dengës dhe virusi Zika. Mbi 2 miliardë do të lëshohen në Kaliforni dhe rreth 400 milionë në Florida midis 2022 dhe 2024.

Bëhet fjalë për mushkonjat mashkullore Aedes aegypti që nuk kafshojnë, të modifikuara gjenetikisht për të pasur proteinën tTAV-OX5034. Pasi meshkujt e futur në habitat çiftëzohen me mushkonjat e egra femra, proteina do të kalojë dhe do të vrasë pasardhësit femra përpara se të arrijnë pjekurinë.

Në këtë mënyrë popullatat do të reduktohen automatikisht. Njerëzit nuk e pëlqejnë idenë e “lëshimit të mushkonjave të modifikuara gjenetikisht”, qoftë sepse shohin diçka “të rrezikshme” në eksperiment, dhe sepse projekti nuk funksionoi siç pritej në Brazil dhe shumë mushkonja mbijetuan deri në moshën e rritur. dhe kanë acaruar potencialisht problemin e zonës.

“Ky eksperiment është i panevojshëm dhe madje i rrezikshëm, pasi nuk ka raste të fituara në vend të dengës, etheve të verdha, chikungunya ose Zika në Kaliforni,” tha Jaydee Hanson, drejtor politik i Qendrës Ndërkombëtare për Vlerësimin e Teknologjisë dhe Qendrës për Sigurinë Ushqimore. Oxitec ka theksuar vazhdimisht se nuk do të ketë asnjë pengesë në eksperimentin e tyre dhe se edhe mushkonjat e tyre ofrojnë teknologji të sigurt dhe të qëndrueshme të kontrollit të dëmtuesve që nuk dëmton insektet e dobishme, si bletët dhe fluturat.

Shkurtimisht, ky program çlirimi do të jetë shumë i dobishëm në përpjekjen për të reduktuar popullsinë e këtyre insekteve, të cilat, në shumë zona të botës, mund të jenë vërtet të dëmshme.
/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Shqipëria “humbi” Lylin,tani po “humbet” dhe Yuri Kim?
Next post Gazetari: Se si më Vjen!
error: Ky publikimet jane te mbrojtura