VIDEO/Dokumentari i BBC: Jezusi ishte një Murg Budist (Llogaritë për “Vitet e Humbura”) …

Një dokumentar që nxit mendime sugjeron se Jezu Krishti – një predikues dhe udhëheqës fetar hebre që u bë figura qendrore e krishterimit – ishte një murg budist. Dokumentari tregon se Jezusi nuk u kryqëzua dhe se ai kaloi dekada duke udhëtuar dhe në fund u varros pas vdekjes së Tij në faltoren Roza Bal që ndodhet në Srinagar, Kashmir.

Kryesisht i bazuar në vrimat e hapura në jetën e Jezusit – midis moshës 13 dhe 29 – hulumtimi sugjeron se arsyeja pse nuk ka asnjë të dhënë biblike për vendndodhjen e Jezusit është se ai u ndikua shumë nga budizmi.

Bashkohuni me Patriotik Media Tv Rumble këtu: https://rumble.com/c/c-445114

Një dokumentar i transmetuar nga BBC tregon se Jezu Krishti NUK u kryqëzua dhe se ai ishte një murg budist.

Dokumentari intrigues shtron pyetje të panumërta të cilave shumë kanë refuzuar t’u përgjigjen.

Siç vërehet në dokumentar, historia e krishterimit përmban emrin më të famshëm në histori, si dhe ngjarjen më të famshme në histori, kryqëzimin.

Për disa apo edhe shumë besimtarë të vërtetë, fakti që Jezusi u kryqëzua, vdiq, u ringjall dhe u ngjit në qiell mund të konsiderohet si një e vërtetë përfundimtare.

Megjithatë, gjatë historisë, shumë kanë vënë në dyshim këto ngjarje. A do të vdiste një njeri – Jezusi – pas vetëm gjashtë orësh në kryq? A ishte i droguar? Dhe çfarë ndodhi në të vërtetë në Varr, dhe nëse Jezusi nuk u ngjit në qiell, atëherë ku shkoi figura qendrore e krishterimit?

Shumë autorë, këto pyetje rrezikojnë të minojnë të gjithë idenë e krishterimit dhe janë jashtëzakonisht të diskutueshme.

Pjesa më e rëndësishme e historisë pas Jezu Krishtit – të cilën të gjithë të krishterët besojnë me besnikëri – është ‘ideja’ se Jezu Krishti u ngrit nga të vdekurit – ringjallja, historia kryesore e zemrës së krishterimit.

Shkurtimisht, dokumentari vë në pikëpyetje jetën e Jezusit dhe shtron pyetje të shumta të diskutueshme për jetën, a u shkishërua Jezusi dhe a iku në Himalaje?

Sipas dokumentarit, Jezusi kaloi vite duke dhënë mësim në qytete të ndryshme, të largëta të shenjta si Jagannath, Rajagriha dhe Benares, dhe se Ai përfundimisht iku në Himalajet, ku vazhdoi studimet e tij në Budizëm.

Shumë autorë, duke përfshirë një studiues gjerman me emrin Holger Kersten, shkruan për Jezusin dhe jetën e tij duke sugjeruar se Ai ishte vendosur në Sindh, mes arianëve.

Dokumentari i transmetuar nga BBC sugjeron se Jezusi iku dhe i shpëtoi vdekjes në Afganistan me disa kolonë hebrenj.

Historitë lokale duket se konfirmojnë teorinë që sugjeron se Jezusi kaloi vite në Luginën e Kashmirit dhe qëndroi atje derisa vdiq në moshën 80-vjeçare.

Vitet e Humbura të Jezusit

Vitet e humbura të Jezusit (ose vitet e errëta) i referohen periudhës së padokumentuar midis foshnjërisë së Jezusit dhe fillimit të shërbesës së tij sipas Dhiatës së Re.

Ungjijtë tregojnë lindjen e Jezusit dhe udhëtimin e mëpasshëm në Egjipt për t’i shpëtuar tërbimit të Herodit (Mateu 2:13-23).

Ekziston një referencë e përgjithshme për Marinë dhe Jezusin e ri që jeton në Nazaret (2:23 Mateu, Lluka 2: 39-40).

Ekziston gjithashtu një tregim i izoluar i vizitës së Jozefit, Marisë dhe Jezusit në qytetin e Jerusalemit për të kremtuar Pashkën kur Jezusi ishte dymbëdhjetë vjeç (Luka 2:41-50).

Megjithatë, pas kësaj, ka një hendek në histori që mbulon tetëmbëdhjetë vjet në jetën e Krishtit (nga 12 në 30 vjet).

Përveç aludimit të përgjithshëm se Jezusi po përparonte në urtësi, shtat dhe në favor të Zotit dhe njerëzve (Luka 2:52), Bibla nuk thotë asgjë më shumë për jetën e Jezusit gjatë kësaj periudhe kohore.

Një supozim i zakonshëm mes të krishterëve është se Jezusi thjesht jetoi në Nazaret gjatë asaj periudhe.

Është interesante që autorët Gruber dhe Kersten (1995) gjithashtu pohojnë se budizmi kishte një ndikim thelbësor në jetën dhe mësimet e Jezusit. Autorët pretendojnë se Jezusi u ndikua nga mësimet dhe praktikat e “Terapistëve” të përshkruar nga autorët si mësues të Shkollës Budiste Theravada e cila u krijua në Jude.

Gruber dhe Kersten pohojnë se Jezusi jetoi jetën e një budisti ideal dhe u mësoi budizmin dishepujve të tij. Puna e tyre ndjek gjurmët e studiuesit të Testamentit të Ri të Oksfordit, Barnett Hillman Streeter, i cili vendosi në vitet 1930 se mësimi moral i Budës ka katër ngjashmëri të habitshme me Predikimin në Mal – një koleksion thëniesh dhe mësimesh që i jepen Jezusit, i cili thekson mësim moral që gjendet në Ungjillin e Mateut (kapitujt 5, 6 dhe 7).

Predikimi është pjesa më e gjatë e vazhdueshme e të folurit të Jezusit që gjendet në Dhiatën e Re dhe ka qenë një nga elementët më të cituar të Ungjijve Kanonikë.

Shumë studiues besojnë se Jezusi mund të jetë frymëzuar nga feja budiste dhe se Ungjilli i Thomait dhe shumë tekste dorëshkrime të gjetura në Nag Hammadi, Egjipt, pasqyrojnë këtë mundësi.

Libra si The Agnostic and Beyond Beliefs: The Secret Gospel of Thomas nga Elaine Pagels dhe The Original Jesus nga Gruber dhe Kersten diskutojnë këto teori.

Është interesante se në 1887 autori rus Nicholas Notovitch vizitoi Indinë dhe Tibetin.

Ai tha se në manastirin e Hemis Ladakh dëgjoi për një dorëshkrim mbi “Jeta e Shën Isës, më i miri i bijve të njerëzve”.

Issa është emri arab i Jezusit.

Historia e saj, së bashku me një tekst të përkthyer nga “Jeta e Shën Isës”, u botua në frëngjisht në 1894 me emrin “Jeta e panjohur e Jezu Krishtit”, dhe më pas u përkthye në anglisht, gjermanisht, spanjisht dhe italisht.

Shikoni dokumentarin dhe na tregoni se çfarë mendoni:

https://rumble.com/embed/v101z0b/?pub=bbbxs

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post VIDEO/Joe Biden në Moshën 21 vjeç hyri në Kapitolin e SHBA, dhe u Arrestua dhe më pas u lirua,Ndërkohë sot mban Qindra mbështetës të Trump në Burg për të Njëjtin krim…
Next post 2 Vjet sa për 2000 Vjet… Që mund të Zhduken në 20 Vjet..
error: Ky publikimet jane te mbrojtura