Gjykata e Apelit në Texas Vendosi: Nëse Youtube,Facebook apo Twitter Censurojnë Postimet dhe Videot – Qytetarë mund ti Hedhin në Gjyq Kompanitë …

Ligji, i nxitur nga ankesat e konservatorëve, i lejon njerëzit që të padisin platformat e mëdha në internet që heqin postimet që shprehin një pikëpamje të veçantë.

Nga David McCabe

Një ligj i Teksasit që ndalon kompanitë e mëdha të mediave sociale të heqin fjalimin politik u bë i pari i këtij lloji që hyri në fuqi të mërkurën, duke shtruar pyetje të ndërlikuara për platformat kryesore të internetit se si të respektojnë rregullat.

Ligji, i cili zbatohet për platformat e mediave sociale në Shtetet e Bashkuara me 50 milionë ose më shumë përdorues aktivë mujorë, u miratua vitin e kaluar nga ligjvënësit që kundërshtojnë faqet si Facebook dhe Twitter për heqjen e postimeve nga botuesit dhe personalitetet konservatore. Ligji u mundëson përdoruesve ose Prokurorit të Përgjithshëm të shtetit të padisë platformat online që heqin postimet sepse shprehin një këndvështrim të caktuar.

Në një urdhër të shkurtër të mërkurën, Gjykata e Apelit e Shteteve të Bashkuara për Qarkun e Pestë, me qendër në New Orleans, anuloi një vendim të mëparshëm që ndaloi shtetin të zbatonte ligjin. Ndërsa grupet e industrisë së teknologjisë që sfidojnë ligjin pritet të apelojnë vendimin, ai krijon pasiguri për platformat kryesore të internetit që tani mund të përballen me padi kur vendosin të heqin përmbajtjen për shkeljen e rregullave të tyre.

Vendimi i befasishëm vjen mes një debati më të gjerë në Uashington, shtëpitë shtetërore dhe kryeqytetet e huaja se si të balancohet shprehja e lirë me sigurinë në internet. Disa anëtarë të Kongresit kanë propozuar që platformat online të bëhen përgjegjëse kur ato promovojnë reklama diskriminuese ose dezinformata në lidhje me shëndetin publik. Bashkimi Evropian muajin e kaluar arriti një marrëveshje mbi rregullat që synojnë të luftojnë dezinformimin dhe të rrisin transparencën rreth mënyrës se si funksionojnë kompanitë e mediave sociale.

Por konservatorët kanë thënë se platformat heqin shumë – në vend të shumë pak – përmbajtje. Shumë prej tyre brohoritën blerjen e fundit të Twitter nga Elon Musk, sepse ai ka premtuar kufizime më të lehta në të folur. Kur faqja ndaloi Presidentin Donald J. Trump pas sulmit të 6 janarit 2021 në Kapitol, republikanët në shtëpitë shtetërore propozuan legjislacion për të rregulluar mënyrën se si kompanitë zbatojnë politikat e tyre.

“Zyra ime sapo siguroi një fitore tjetër të madhe kundër BIG TECH”, tha Ken Paxton, prokurori i përgjithshëm i Teksasit dhe një republikan, në një postim në Twitter pasi ligji u rivendos. Një zëdhënës i z. Paxton nuk dha detaje se si prokurori i përgjithshëm planifikoi të zbatonte ligjin.

Florida miratoi një projekt-ligj vitin e kaluar që gjobiti kompanitë nëse fshinin llogaritë e disa kandidatëve politikë, por një gjykatës federal e ndaloi atë të hynte në fuqi pasi grupet e industrisë së teknologjisë paditën. Projektligji i Teksasit ka një qasje paksa të ndryshme, duke thënë se një platformë “nuk mund të censurojë një përdorues, shprehje të një përdoruesi ose aftësinë e një përdoruesi për të marrë shprehjen e një personi tjetër” bazuar në “pikëpamjen e përdoruesit ose të një personi tjetër”.

Ligji nuk i ndalon platformat të heqin përmbajtjen kur ato njoftohen për të nga organizata që gjurmojnë shfrytëzimin seksual të fëmijëve në internet, ose kur ai “përbëhet nga kërcënime specifike dhune” ndaj dikujt bazuar në racën e personit ose cilësi të tjera të mbrojtura. Ligji përfshin gjithashtu dispozita që kërkojnë që platformat online të jenë transparente në lidhje me politikat e tyre të moderimit.

Kur guvernatori i Teksasit nënshkroi ligjin e shtetit në shtator, industria e teknologjisë paditi për ta bllokuar atë. Ai argumentoi se ndalimi që vendosi në platforma shkelte të drejtën e tyre të fjalës së lirë për të hequr çdo gjë që ata e konsiderojnë të kundërshtueshme.

Burimi: nytimes.com

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post VIDEO/Ja pse doli Vendimi i Scotus Roe V. Wade!
Next post VIDEO/Të dhënat e CDC Ekspozojnë Vdekje të Tepërta pas Vaksinimit Masiv Covid-19!
error: Ky publikimet jane te mbrojtura