Letra e ish- Presidentit Berisha drejtuar liderëve botërorë pas dëbimit të priftit Stamos dhe “Fshesarit” grek …

Presidenti i Republikës Sali Berisha i ka dërguar sot një letër, duke shpjeguar rrethanat e largimit të shtetasit grek Stamos dhe duke informuar për operacionin masiv për spastrimin e refugjatëve shqiptarë në Greqi, Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Boutros-Ghali, Presidentit të Këshilli i Sigurimit, Janes Barnuevo, Sekretari i Përgjithshëm i KSBE-së Wilhelm Hojnck, Komisionerja e Lartë e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët Sadako Ogata, Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Evropës Catherine Lalumiere, Presidenti i Komisionit Evropian Jacques Delors.

Shkëlqësia Juaj, Qëllimi i kësaj letre është t’ju informojë për një veprim të ndërmarrë nga autoritetet greke më 28 qershor 1993. Policia greke nisi operacionin e dëbimit masiv të refugjatëve shqiptarë që jetojnë dhe punojnë në Greqi, duke ofruar ndihmë për veten dhe familjet e tyre. Ata kanë kontribuar edhe në pasurimin e Greqisë që njihet nga qeveria greke.

Deri më tani, 4000 persona janë kapur, keqtrajtuar, rrahur, grisur dokumentet dhe janë dëbuar me forcë në Shqipëri pa mundur të marrin paratë e fituara apo sendet e tyre. Pjesa dërrmuese e tyre pajiseshin me viza të rregullta dhe leje qëndrimi të lëshuara nga autoritetet greke.

Preteksti për një veprim të tillë nga autoritetet greke ishte largimi nga autoritetet vendase shqiptare të Gjirokastrës të priftit grek Kosta Stamos, veprimtaria e të cilit ka shkuar përtej sferës fetare.

Në këtë veprimtari, ai, së bashku me qarqet e tjera politike dhe fetare greke, janë angazhuar në pretendime të hapura territoriale, dhe shpërndarje klandestine të hartave, trakteve dhe broshurave që përfaqësojnë ose kërkojnë helenizimin dhe bashkimin e Shqipërisë së Jugut me Greqinë.

Këtij aktiviteti e bëjnë jehonë edhe transmetimet e radiostacioneve greke në Korfuz dhe Janinë. Qëllimi i kësaj politike është të minojë vullnetin e mirë dhe bashkëpunimin mes dy vendeve, paqen dhe stabilitetin për të cilin rajoni ynë ka aq shumë nevojë.

Është një shprehje e qartë e intolerancës dhe miopisë, e cila nxit armiqësinë dhe hakmarrjen në Ballkan. Për fat të keq, Gjithashtu theksojmë se shtetasi grek Kosta Stamos është vetëm një arkimandrit i vetëshpallur i qytetit shqiptar të Gjirokastrës pasi një funksion i tillë nuk e lejon të ushtrojë statutin e Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare.

Për këtë sqarojmë se një vit më parë, patriarku i Stambollit në kundërshtim të plotë me statutin e Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare dhe pa u konsultuar me autoritetet fetare apo shtetërore të vendit emëroi në Shqipëri katër priftërinj grekë, kryepeshkopin dhe tre arkimandritët. . Pas diskutimeve, me kryepeshkopin u ra dakord që ai të qëndronte përkohësisht si kryepeshkop i Shqipërisë, ndërsa emërimet e arkimandritëve u anuluan.

Autoritetet e qeverisë greke, të cilët çuditërisht kanë këmbëngulur për këtë, kanë marrë të njëjtën përgjigje nga ne. Duke gjykuar nga veprimtaria e zotit Stamos, në kundërshtim me ligjin kushtetues të vendit dhe statutin e Kishës Autoqefale Shqiptare, të dëmshme për integritetin e vendit dhe për marrëdhëniet dypalëshe me Greqinë, autoritetet shqiptare morën vendimin për të. të largohen nga Shqipëria.

Ky vendim iu komunikua më parë autoriteteve greke, nëpërmjet Konsullatës së Përgjithshme Greke në Gjirokastër, e cila e pranoi këtë vendim. Ngjarja e ndodhur gjatë zbatimit të këtij vendimi është kryesisht për shkak të qëndrimit jokorrekt të zyrtarëve të Konsullatës së Përgjithshme Greke në Gjirokastër dhe autoriteteve kishtare që ndodheshin aty.

Kam frikë se rasti i shtetasit grek Kosta Stamos është vetëm një pretekst për një zinxhir veprimesh hakmarrëse të një politike që mund të rezultojë në destabilizimin e mëtejshëm të situatës në Ballkan.

Qeveria shqiptare ka pasur një shqetësim të madh në zbatimin e të drejtave të njeriut, t’i kushtojë vëmendje të drejtave të minoritetit grek.

Kjo pakicë bëhet si e tillë, mund të lëvizë lirshëm, të shkollohet në gjuhën amtare dhe të praktikojë fenë e saj në greqisht, aktualisht ka shumë priftërinj që kanë ardhur nga Greqia dhe kryejnë shërbime fetare lirshëm kudo në institucionet e kultit ortodoks pa asnjë pengesë, për ta pasur atë. mediat e veta, etj.

Të gjitha këto të drejta realizohen në praktikë, siç vërehen nga delegacione të ndryshme zyrtare të huaja.

Në këtë kontekst, dëbimi masiv i shqiptarëve nga Greqia, veçanërisht i shumicës dërrmuese të pajisur me dokumente të rregullta si pasaporta, viza të lëshuara nga autoritetet zyrtare greke, arrestimi dhe keqtrajtimi, përbëjnë shkelje të rëndë të të drejtave të njeriut, të parashikuara në Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut, Konventa e 1951 dhe Protokolli i 1967 mbi Refugjatët, Dokumenti i Kopenhagës dhe Karta e Parisit, Konventat kundër Torturës dhe Trajtimeve ose Ndëshkimeve të tjera Mizore, Çnjerëzore ose Degraduese.

Së fundi, dua të pohoj edhe një herë se Greqia dhe populli grek i kanë dhënë një ndihmë të madhe Shqipërisë në këtë periudhë të vështirë që po kalon. Prandaj, ne u kemi shprehur mirënjohjen tonë. Por sigurisht që do të ishte e pakonceptueshme që ne të pranonim kushtëzimin e kësaj ndihme me cenimin e sovranitetit të vendit.

Zhvillimet aktuale ndikojnë në bashkëpunimin dhe marrëdhëniet e mira dypalëshe, të ndërtuara mbi bazën e vullnetit të mirë, për të cilat jemi të përkushtuar seriozisht ndaj kryeministrit grek z. Micotaqis. Duke shprehur edhe një herë vendosmërinë time për të punuar me zell për zhvillimin e marrëdhënieve dhe miqësisë me Greqinë dhe popullin grek, kërkoj ndërhyrjen e autoritetit tuaj dhe të organizatës që përfaqësoni për t’i dhënë fund kësaj situate sa më parë.

Duke ju falënderuar për ndihmën tuaj, ju lutem Shkëlqesia Juaj, pranoni sigurimet e konsideratës sime më të lartë.

Marrë nga Gazeta “RD”, Tiranë, më 28.06.1993

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Hetimi i Daily Mail: Si po përdor Xhorxh Soros pasurinë për të blerë politikanë, aleancë në prapaskenë me Blair…
Next post A ka thënë Bismarku se”Shqipëria është një “shprehje gjeografike” apo është një shpikje serbe?”
error: Ky publikimet jane te mbrojtura