Doktrina e re Detare e Rusisë identifikon rritjen e aktivitetit të NATO-s si kërcënim të madh për sigurinë …

Kursi i SHBA-së drejt dominimit në Oqeanin Botëror dhe aktiviteti në rritje i NATO-s janë kërcënime kryesore të sigurisë për Rusinë, siç rrjedh nga Doktrina e re Detare e miratuar nga Presidenti rus Vladimir Putin të dielën. Dokumenti i ri u postua në portalin e informacionit ligjor të qeverisë ruse.

“Sfidat dhe kërcënimet kryesore për sigurinë kombëtare dhe zhvillimin e qëndrueshëm të Federatës Ruse në lidhje me Oqeanin Botëror janë: kursi strategjik i SHBA-së drejt dominimit në Oqeanin Botëror dhe ndikimi i saj global në proceset ndërkombëtare, përfshirë ato që lidhen me përdorimin e korsitë e transportit dhe burimet energjetike të Oqeanit Botëror”, thuhet në dokument.

Doktrina e re gjithashtu identifikon zgjerimin e infrastrukturës ushtarake të NATO-s deri në kufijtë rusë dhe numrin në rritje të stërvitjeve të bllokut ushtarak në detet ngjitur me territorin rus si kërcënime kryesore të sigurisë.

Doktrina e re tregon përpjekjet e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj për të kufizuar aksesin e Rusisë në burimet e Oqeanit Botëror dhe korsitë e rëndësishme të transportit detar dhe dëshirën e SHBA për të arritur epërsinë dërrmuese të Marinës së saj.

Doktrina e re Detare e Rusisë përcakton rritjen e aktiviteteve në Arktik, sugjeron dokumenti.

“Doktrina e re parashikon “diversifikimin dhe rritjen e aktivitetit detar në arkipelagët Spitsbergen, Franz Josef Land dhe Novaya Zemlya dhe ishullin Wrangel,” thotë dokumenti.

Rusia do të rrisë aftësitë operacionale të Marinës për të garantuar sigurinë kombëtare dhe për të mbrojtur interesat e saj në Oqeanin Botëror, siç vijon nga Doktrina e re Detare.

“Qëllimet strategjike të politikës kombëtare detare janë si më poshtë: ngritja e aftësive operacionale (luftarake) të Marinës për të garantuar sigurinë kombëtare të Federatës Ruse dhe mbrojtjen e interesave të saj kombëtare në Oqeanin Botëror”, thuhet në dokument.

Një objektiv tjetër strategjik është rritja e efikasitetit të mbrojtjes dhe mbrojtjes së kufijve shtetërorë detarë të Federatës Ruse, thuhet në dokument.

Doktrina e re Detare e Rusisë përcakton zhvillimin e industrisë së ndërtimit të anijeve në Lindjen e Largët, në veçanti, për ndërtimin e aeroplanmbajtësve, siç vijon nga dokumenti.

“Zhvillimi i një industrie moderne, të teknologjisë së lartë të ndërtimit të anijeve në Lindjen e Largët, e krijuar për ndërtimin e anijeve me tonazh të madh (në veçanti, për zhvillimin e Arktikut) dhe aeroplanmbajtësve të avancuar për Marinën”, thuhet në dokument.

Zgjerimi i NATO-s në kufijtë rusë është i papranueshëm në marrëdhëniet e Moskës me bllokun ushtarak, siç rrjedh nga Doktrina e re Detare.

“Planet e NATO-s për të lëvizur infrastrukturën e saj ushtarake pranë kufijve rusë dhe përpjekjet e aleancës për të marrë funksione globale vazhdojnë të jenë të papranueshme për Federatën Ruse dhe mbeten një faktor përcaktues në marrëdhëniet e saj me NATO-n”, thuhet në dokument.

Siç specifikon doktrina, politika kombëtare detare e Rusisë në rajonin e Atlantikut është formuar duke marrë parasysh ekzistencën e NATO-s, veprimtaria e së cilës “ka për qëllim konfrontimin e drejtpërdrejtë me Federatën Ruse dhe aleatët e saj”.

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Klientët e seksit të Epstein: TGP po punon për të identifikuar elitat globale që abuzuan me të miturit e trafikuar!
Next post Ekspertët: SHBA mund të bindë Kievin të shfrytëzojë mundësinë diplomatike …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura