Donald Trump thotë se nuk mund të deklasifikojë dosjet e vrasjes së JFK …

Ky artikull ka dal nga Deb Riechmann - Associated Press me 26 Prill 2018

UASHINGTON - Presidenti Donald Trump deklaroi vjeshtën e kaluar te vitit 2017 se do të hapte të gjitha të dhënat e mbetura të vrasjes së John F. Kennedy. Deri më tani, Trump nuk e ka bërë mirë "transparencën e madhe" që premtoi atëherë. Trump njoftoi të enjten se publiku duhet të presë edhe tre vjet ose më shumë përpara se të shohë materiale që duhet të mbeten të klasifikuara për arsye të sigurisë kombëtare - më shumë se pesë dekada pasi Kennedy u vra më 23 nëntor 1963 në Dallas, Teksas. Arkivi Kombëtar publikoi të enjten grupin e tij të fundit prej më shumë se 19,000 regjistrimesh. Por një sasi e pazbuluar e materialit mbetet e fshehtë, sepse Trump tha se dëmi i mundshëm ndaj sigurisë kombëtare të SHBA-së, zbatimit të ligjit ose punëve të jashtme është "i një rëndësie të tillë që tejkalon interesin publik në zbulimin e menjëhershëm". 
Ai urdhëroi CIA-n dhe agjencitë e tjera që të hidhnin një vështrim tjetër në çdo pjesë të errësuar të dokumenteve të tyre gjatë tre viteve të ardhshme për të parë se çfarë më shumë mund të publikohet. Zëdhënësi i CIA-s, Nicole de Haay tha se agjencia ka publikuar tashmë më shumë se 99 për qind të informacionit të CIA-s që ishte në koleksionin e të dhënave të vrasjes së Kenedit. “CIA redaktoi ngushtë informacionin në raste të rralla vetëm për të mbrojtur asetet e CIA-s, oficerët dhe familjet e tyre, si dhe metodat, operacionet dhe partneritetet e inteligjencës që mbeten kritike për sigurinë e kombit tonë”, tha ajo. Larry Sabato, drejtor i Qendrës për Politikë të Universitetit të Virxhinias dhe autor i një libri për Kenedin, u ankua se mund të kalojnë 100 vjet pas atentatit përpara se të gjithë të kenë një pamje më të plotë të asaj që ndodhi. "Unë i kam zili dijetarët, le të themi, 2063," tha Sabato. 
Dosjet e publikuara të enjten – kryesisht të dhënat e FBI-së dhe CIA-s – detajojnë se si autoritetet kërkuan informacione pas vdekjes së Kenedit, duke përfshirë një raport nga një grua që pretendonte se kishte parë një burrë që dukej si Oswald në një festë në Mexico City. Një dosje tjetër tregon ish-oficerin e CIA-s, David Atlee Phillips, duke u grindur nga ligjvënësit nëse ai besonte se Oswald ishte vrasësi i vetëm. Phillips tha se do të dëshironte të kishte informacione që tregonin se sovjetikët ose ish-udhëheqësi kuban Fidel Castro kishte luajtur një rol "sepse ka kaq shumë njerëz, veçanërisht në kampuset e kolegjeve që janë të bindur se CIA e bëri këtë".

Por Phillips tha që duke qenë se nuk kishte prova që tregonin përfshirjen kubane apo sovjetike, ai duhej të besonte se Oswald ishte thjesht “një lloj shoku i vetmuar që vendosi të qëllonte Presidentin”.

"Lee Harvey Oswald nuk ka munguar dhe publiku amerikan nuk dëshiron të besojë se një njeri mund të vrasë Camelot," tha Phillips.

Të dhënat po publikohen ende sot, sepse në vitin 1992, Kongresi miratoi Aktin e Mbledhjes së Dokumenteve të Vrasjes së Presidentit John F. Kennedy. Akti urdhëroi arkivat të zbulonin të gjithë informacionin e mbledhur - rreth 5 milionë faqe material - mbi vrasjen brenda 25 viteve - duke përjashtuar çdo përjashtim të caktuar nga presidenti.

Ato 25 vite përfunduan më 26 tetor 2017 dhe Trump duhej të vendoste nëse ndonjë nga dokumentet duhet të mbahej ende sekret. Disa ditë para afatit, u duk se Trump nuk kishte plane të ndalonte asgjë.

"Në varësi të marrjes së informacionit të mëtejshëm," shkroi ai në Twitter më 21 tetor 2017. "Unë si president do të lejoj hapjen e skedarëve JFK të bllokuara dhe të klasifikuara prej kohësh."

Përsëri, një ditë para afatit, u duk se çdo pjesë e fundit e materialit të qeverisë ishte nisur për publikim. “Lëshimi i shumëpritur i #JFKFiles do të bëhet nesër. Kaq interesante!” Trump ka postuar në Twitter.

U publikuan shumë dokumente, por jo të gjitha. Duke iu përkulur apeleve të CIA-s dhe FBI-së, Trump bllokoi publikimin e qindra të dhënave në pritje të një shqyrtimi gjashtë-mujor. “Në fund do të ketë transparencë të madhe. Është shpresa ime që të bëj pothuajse gjithçka për publikun!” Trump shkroi në Twitter në tetor.

Rishikimi i tij gjashtëmujor përfundoi të enjten kur të gjitha dokumentet, tha ai, do të publikoheshin "me redaktime vetëm në rrethanat më të rralla".

Ndërsa i lumtur për atë që është publikuar deri më tani, Sabato tha se më shumë se 15,000 nga 19,045 në publikimin e Arkivit Kombëtar të së enjtes kanë redaktime - "disa mjaft thelbësore". Ai tha se më shumë se 500 dosje u mbajtën tërësisht për arsye të ndryshme.

“Trump ka vendosur argumentin tjetër zyrtar mbi zbulimet e mëtejshme në tetor 2021, kur ai mund ose nuk mund të jetë ende president”, tha Sabato.

• Shkrimtarja e Associated Press Alanna Durkin Richer në Boston kontribuoi në këtë raport.
/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Kryeministri Shqipërisë, jo vetëm që vjen nga një familje e lidhur ngushtë me regjimin kriminal komunistë por, babai tij ka firmosur për varjen në litar të një poeti dhe shkrimtari!
Next post A do të çonte aktakuza e Donald Trump në luftë civile?
error: Ky publikimet jane te mbrojtura