Zbulohen dokumentat ku tregojnë se Bill Gates i ka dhënë mediave 319 milionë dollarë …

Seattle – Deri në divorcin e tij të fundit të çrregullt, Bill Gates gëzonte diçka si një kalim falas në mediat e korporatave. I paraqitur përgjithësisht si një budalla i sjellshëm që dëshiron të shpëtojë botën, bashkëthemeluesi i Microsoft-it madje u pagëzua në mënyrë unike “Saint Bill” nga The Guardian.

Ndërsa perandoritë e tjera mediatike të miliarderëve janë relativisht të njohura, shkalla në të cilën paratë e Gates garantojnë peizazhin modern mediatik nuk është. Pas renditjes së mbi 30,000 granteve individuale, MintPress mund të zbulojë se Fondacioni Bill dhe Melinda Gates (BMGF) ka bërë donacione me vlerë mbi 300 milionë dollarë për të financuar projekte mediatike.

Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Marrësit e këtyre parave përfshijnë shumë nga mediat më të rëndësishme të lajmeve të Amerikës, duke përfshirë CNN, NBC, NPR, PBS dhe The Atlantic. Gates gjithashtu sponsorizon një mori organizatash të huaja me ndikim, duke përfshirë BBC, The Guardian, The Financial Times dhe The Daily Telegraph në Mbretërinë e Bashkuar; gazeta të shquara evropiane si Le Monde (Francë), Der Spiegel (Gjermani) dhe El País (Spanjë); si dhe transmetuesit e mëdhenj globalë si Al-Jazeera.

Paratë e Fondacionit Gates që shkojnë për programet mediatike janë ndarë në një numër seksionesh, të paraqitura në rend numerik dhe përfshin një lidhje me grantin përkatës në faqen e internetit të organizatës.

Lista e Çmimeve direkt për mediat:

Së bashku, këto donacione arrijnë në 166,216,526 dollarë. Paratë përgjithësisht drejtohen për çështje të afërta me zemrat e Gateses. Për shembull, granti prej 3.6 milionë dollarësh i CNN shkoi drejt “raportimit të barazisë gjinore me një fokus të veçantë në vendet më pak të zhvilluara, duke prodhuar gazetari mbi pabarazitë e përditshme të duruara nga gratë dhe vajzat në mbarë botën”, ndërsa Texas Tribune mori miliona për “për të rritur ndërgjegjësimin publik dhe angazhimin e çështjeve të reformës arsimore në Teksas.” Duke qenë se Bill është një nga mbështetësit më të zjarrtë të shkollave charter, një cinik mund ta interpretojë këtë si mbjellje të propagandës pro-korporative të shkollave charter në media, e maskuar si raportim objektiv i lajmeve.

Fondacioni Gates ka dhënë gjithashtu gati 63 milionë dollarë për bamirësi të lidhura ngushtë me mediat e mëdha, duke përfshirë gati 53 milionë dollarë për BBC Media Action, mbi 9 milionë dollarë për Fondacionin Staying Alive të MTV dhe 1 milionë dollarë për The New York Times Neediest Causes Fund. Ndonëse nuk financohet në mënyrë specifike gazetaria, duhet të vihen re ende donacionet për krahun filantropik të një lojtari mediatik.

Gates vazhdon të sigurojë gjithashtu një rrjet të gjerë qendrash të gazetarisë investigative, me një total prej pak më shumë se 38 milionë dollarë, më shumë se gjysma e të cilave i ka shkuar Qendrës Ndërkombëtare për Gazetarët me qendër në DC për të zgjeruar dhe zhvilluar median afrikane.

Këto qendra përfshijnë:

Përveç kësaj, Fondacioni Gates gjithashtu furnizon shoqatat e shtypit dhe gazetarisë me para, në shumën prej të paktën 12 milionë dollarësh. Për shembull, Shoqata Kombëtare e Botuesve të Gazetave – një grup që përfaqëson më shumë se 200 media – ka marrë 3.2 milionë dollarë.

Lista e këtyre organizatave përfshin:

Kjo e çon totalin tonë në 216.4 milionë dollarë.

Fondacioni gjithashtu vendos para për të trajnuar drejtpërdrejt gazetarët në të gjithë botën, në formën e bursave, kurseve dhe seminareve. Sot, është e mundur që një individ të trajnohet si reporter falë një granti të Fondacionit Gates, të gjejë punë në një medium të financuar nga Gates dhe t’i përkasë një shoqate shtypi të financuar nga Gates. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gazetarët që punojnë në fushën e shëndetësisë, arsimit dhe zhvillimit global, ku vetë Gates është më aktiv dhe ku shqyrtimi i veprimeve dhe motiveve të miliarderit është më i nevojshëm.

Grantet e Fondacionit Gates që kanë të bëjnë me udhëzimin e gazetarëve përfshijnë:

BMGF gjithashtu paguan për një gamë të gjerë fushatash specifike mediatike në mbarë botën. Për shembull, që nga viti 2014, ajo ka dhuruar 5.7 milionë dollarë për Fondacionin e Popullsisë së Indisë për të krijuar drama që promovojnë shëndetin seksual dhe riprodhues, me synimin për të rritur metodat e planifikimit familjar në Azinë Jugore. Ndërkohë, ajo ndau mbi 3.5 milionë dollarë për një organizatë senegaleze për të zhvilluar emisione radiofonike dhe përmbajtje në internet që do të përmbanin informacione shëndetësore. Mbështetësit e konsiderojnë këtë si ndihmë ndaj mediave të pafinancuara në mënyrë kritike, ndërsa kundërshtarët mund ta konsiderojnë atë një rast të një miliarderi që përdor paratë e tij për të mbjellë idetë dhe opinionet e tij në shtyp.

Projektet mediatike të mbështetura nga Fondacioni Gates:

Total: $97,315,408

319,4 MILION $ DHE (SHUME) ME TEPER

Të mbledhura së bashku, këto projekte mediatike të sponsorizuara nga Gates arrijnë në një total prej 319.4 milionë dollarë. Megjithatë, ka mangësi të qarta me këtë listë jo shteruese, që do të thotë se shifra e vërtetë është padyshim shumë më e lartë. Së pari, nuk llogarit subgrantet – paratë e dhëna nga marrësit për mediat në mbarë botën. Dhe ndërsa Fondacioni Gates nxit një hapje të hapur për veten e tij, në fakt ka pak informacion të çmuar publik për atë që ndodh me paratë nga çdo grant, me përjashtim të një përshkrimi të shkurtër, me një ose dy fjali të shkruar nga vetë fondacioni në faqen e tij të internetit. . U numëruan vetëm donacionet për vetë organizatat e shtypit ose projektet që mund të identifikoheshin nga informacioni në faqen e internetit të Fondacionit Gates si fushata mediatike, që do të thotë se mijëra grante që kanë ndonjë element mediatik nuk shfaqen në këtë listë.

Një rast i tillë është partneriteti i BMGF me ViacomCBS, kompania që kontrollon CBS News, MTV, VH1, Nickelodeon dhe BET. Raportet e mediave në atë kohë vunë në dukje se Fondacioni Gates po paguante gjigantin e argëtimit për të futur informacione dhe PSA në programet e tij dhe se Gates kishte ndërhyrë për të ndryshuar historitë në shfaqjet e njohura si ER dhe Law & Order: SVU.

Megjithatë, kur kontrolloni bazën e të dhënave të granteve të BMGF, “Viacom” dhe “CBS” nuk gjenden askund, granti i mundshëm në fjalë (në total mbi 6 milionë dollarë) thjesht e përshkruan projektin si një “fushatë angazhimi publik që synon përmirësimin e normave të diplomimit në shkollën e mesme dhe normat e përfundimit të arsimit pas mesëm që synojnë veçanërisht prindërit dhe studentët”, që do të thotë se nuk është llogaritur në totalin zyrtar. Me siguri ka shumë shembuj të tjerë si ky. “Për një bamirësi të privilegjuar nga taksat që shumë shpesh trumbeton rëndësinë e transparencës, është e jashtëzakonshme se sa intensivisht i fshehtë është Fondacioni Gates në lidhje me flukset e tij financiare,” tha për MintPress Tim Schwab, një nga gazetarët e paktë investigativë që ka shqyrtuar miliarderin e teknologjisë.

Gjithashtu nuk përfshihen grantet që synojnë prodhimin e artikujve për revista akademike. Ndërsa këta artikuj nuk janë të destinuar për konsum masiv, ata rregullisht formojnë bazën për tregimet në shtypin kryesor dhe ndihmojnë në formimin e narrativave rreth çështjeve kryesore. Fondacioni Gates i ka dhënë shumë burimeve akademike, me të paktën 13.6 milionë dollarë që shkojnë për krijimin e përmbajtjes për revistën prestigjioze mjekësore The Lancet.

Dhe, sigurisht, edhe paratë që u jepen universiteteve për projekte thjesht kërkimore përfundimisht përfundojnë në revista akademike, dhe në fund të fundit, në mediat masive. Akademikët janë nën presion të madh për të shtypur rezultatet e tyre në revista prestigjioze; “publikoni ose humbisni” është mantra në departamentet universitare. Prandaj edhe këto lloj grantesh kanë efekt në mediat tona. As këto dhe as grantet për financimin e shtypjes së librave apo krijimin e faqeve të internetit nuk llogariten në total, megjithëse edhe ato janë forma mediatike.

PROFILI I ULET, TENTAKULA TE GJATE

Në krahasim me miliarderët e tjerë të teknologjisë, Gates e ka mbajtur profilin e tij si një kontrollues mediash relativisht i ulët. Blerja e The Washington Post nga themeluesi i Amazon Jeff Bezos për 250 milionë dollarë në vitin 2013 ishte një formë shumë e qartë dhe e dukshme e ndikimit në media, siç ishte krijimi i First Look Media nga themeluesi i eBay, Pierre Omidyar, kompania që zotëron The Intercept.

Pavarësisht se fluturojnë më shumë nën radar, Gates dhe kompanitë e tij kanë grumbulluar ndikim të konsiderueshëm në media. Ne tashmë mbështetemi në produktet e Microsoft-it për komunikim (p.sh. Skype, Hotmail), media sociale (LinkedIn) dhe argëtim (Microsoft XBox). Për më tepër, hardueri dhe softueri që përdorim për të komunikuar shpesh vijnë nga mirësjellja e 66-vjeçarit Seattleite. Sa njerëz që e lexojnë këtë po e bëjnë këtë në një telefon Microsoft Surface ose Windows dhe e bëjnë këtë përmes Windows OS? Jo vetëm kaq, Microsoft zotëron aksione në gjigantët mediatikë si Comcast dhe AT&T. Dhe “MS” në MSNBC qëndron për Microsoft.

ROJTAT E PORTËVE TË MEDIAS

Fakti që Fondacioni Gates po garanton një pjesë të konsiderueshme të ekosistemit tonë mediatik çon në probleme serioze me objektivitetin. “Grantimet e fondacionit për organizatat e medias…ngrenë pyetje të dukshme të konfliktit të interesit: Si mund të jetë raportimi i paanshëm kur një lojtar kryesor i mban telat?” shkroi Seattle Times lokale e Gates në vitin 2011. Kjo ishte përpara se gazeta të pranonte paratë e BMGF për të financuar seksionin e saj të “laboratorit të arsimit”.

Hulumtimi i Schwab ka zbuluar se ky konflikt interesash shkon deri në krye: dy kolumnistë të New York Times kishin shkruar me zjarr për fondacionin Gates për vite me radhë pa zbuluar se ata gjithashtu punojnë për një grup – Rrjeti i Gazetarisë Solutions – që, siç tregohet më lart, ka marrë mbi 7 milionë dollarë nga bamirësia e miliarderit të teknologjisë.

Në fillim të këtij viti, Schwab gjithashtu refuzoi të bashkë-raportonte mbi një histori rreth COVAX për Byronë e Gazetarisë Investigative, duke dyshuar se paratë që Gates kishte pompuar në prizë do ta bënin të pamundur raportimin e saktë mbi një temë kaq afër zemrës së Gates. Sigurisht, kur artikulli u botua muajin e kaluar, ai përsëriti pohimin se Gates kishte pak të bënte me dështimin e COVAX, duke pasqyruar qëndrimin e BMGF dhe duke i cituar ato gjatë gjithë kohës. Vetëm në fund të tregimit me më shumë se 5000 fjalë, ajo zbuloi se organizata që po mbronte po paguante pagat e stafit të saj.

“Nuk besoj se Gates i tha Byrosë së Gazetarisë Investigative se çfarë të shkruante. Unë mendoj se byroja në mënyrë implicite, nëse nënndërgjegjeshëm, e dinte se duhej të gjenin një mënyrë për të treguar këtë histori që nuk synonte financuesin e tyre. Efektet paragjykuese të konflikteve financiare janë komplekse, por shumë reale dhe të besueshme,” tha Schwab, duke e përshkruar atë si “një rast studimi në rreziqet e gazetarisë së financuar nga Gates”.

MintPress kontaktoi gjithashtu Fondacionin Bill dhe Melinda Gates për ta diskutuar, por nuk u përgjigj.

https://twitter.com/TimothyWSchwab/status/1448321233326592007

Gates, i cili grumbulloi pasurinë e tij duke ndërtuar një monopol dhe duke ruajtur me zell pronën e tij intelektuale, mban një faj të rëndësishëm për dështimin e përhapjes së vaksinës së koronavirusit në të gjithë botën. Krejt përveç fiaskos së COVAX-it, ai i bëri presion Universitetit të Oksfordit që të mos e bënte vaksinën e tij të financuar publikisht me burim të hapur dhe të disponueshme për të gjithë falas, por në vend të kësaj të bashkëpunonte me korporatën private AstraZeneca, një vendim që nënkuptonte se ata që nuk mund të paguanin u bllokuan. nga përdorimi i tij. Fakti që Gates ka bërë mbi 100 donacione për universitetin, në total prej qindra milionë dollarësh, ka të ngjarë të luajë një rol në vendim. Deri më sot, më pak se 5% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta kanë marrë qoftë edhe një dozë të vaksinës COVID. Numri i të vdekurve nga kjo është i jashtëzakonshëm.

Fatkeqësisht, shumë nga këto kritika të vërteta ndaj Gates dhe rrjetit të tij errësohen nga teori të egra dhe të pavërteta konspirative rreth gjërave të tilla si futja e mikroçipave në vaksina për të kontrolluar popullatën. Kjo do të thotë që kritikat e vërteta të bashkëthemeluesit të Microsoft shpesh demonetizohen dhe ndrydhen në mënyrë algoritmike, që do të thotë se mediat janë të dekurajuara fuqishëm nga mbulimi i temës, duke e ditur se ka të ngjarë të humbasin para nëse e bëjnë këtë. Mungesa e shqyrtimit të individit të dytë më të pasur në botë, nga ana tjetër, ushqehet me dyshime të çuditshme.

Gates me siguri e meriton. Përveç lidhjeve të tij të thella dhe potencialisht të gjata me dekada me famëkeqin Jeffrey Epstein, përpjekjet e tij për të ndryshuar rrënjësisht shoqërinë afrikane dhe investimin e tij në gjigantin e diskutueshëm kimik Monsanto, ai është ndoshta shtytësi kryesor i lëvizjes amerikane të shkollës charter – një përpjekje për të në thelb privatizojnë sistemin arsimor të SHBA. Shkollat ​​​​charter janë thellësisht të papëlqyeshme nga sindikatat e mësuesve, të cilat e shohin lëvizjen si një përpjekje për të pakësuar autonominë e tyre dhe për të zvogëluar mbikëqyrjen publike se si dhe çfarë mësohen fëmijët.

GJITHË RRUGËS PËR NË BANKA

Në shumicën e mbulimeve, donacionet e Gates janë paraqitur gjerësisht si gjeste altruiste. Megjithatë, shumë kanë vënë në dukje të metat e natyrshme të këtij modeli, duke vënë në dukje se lejimi i miliarderëve të vendosin se çfarë bëjnë me paratë e tyre u lejon atyre të përcaktojnë axhendën publike, duke u dhënë atyre fuqi të madhe mbi shoqërinë. “Filantropia mund dhe po përdoret qëllimisht për të larguar vëmendjen nga format e ndryshme të shfrytëzimit ekonomik që mbështesin pabarazinë globale sot,” tha Linsey McGoey, Profesore e Sociologjisë në Universitetin e Essex, UK, dhe autore e “Jo gjë e tillë si një dhuratë falas”. : Fondacioni Gates dhe Çmimi i Filantropisë. Ajo shton:

‘Filantrokapitalizmi’ i ri kërcënon demokracinë duke rritur fuqinë e sektorit të korporatave në kurriz të organizatave të sektorit publik, të cilat po përballen gjithnjë e më shumë me shtrëngime buxhetore, pjesërisht duke paguar në mënyrë të tepruar organizatat fitimprurëse për të ofruar shërbime publike që mund të ofroheshin më lirë pa përfshirjen e sektorit privat.”

Bamirësia, siç vuri në dukje ish-kryeministri britanik Clement Attlee, “është një gjë gri e ftohtë pa dashuri. Nëse një i pasur dëshiron të ndihmojë të varfërit, ai duhet të paguajë taksat me kënaqësi, jo të shpenzojë para me qejf.”

Asnjë nga këto nuk do të thotë se organizatat që marrin paratë e Gates – media apo ndryshe – janë të korruptuara në mënyrë të pakthyeshme dhe as që Fondacioni Gates nuk bën ndonjë të mirë në botë. Por ajo prezanton një konflikt të dukshëm interesi, ku vetë institucionet ku ne mbështetemi për të mbajtur përgjegjës një nga njerëzit më të pasur dhe më të fuqishëm në historinë e planetit financohen në heshtje prej tij. Ky konflikt interesi është ai që mediat e korporatave janë përpjekur kryesisht ta injorojnë, ndërsa filantropisti i supozuar altruist Gates thjesht vazhdon të pasurohet, duke qeshur deri në bankë./MintPress News.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe bashkohuni me: https://patriotikmedia.com

/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Forumi Ekonomik Botëror nxit për programet e identitetit dixhital në mbarë botën …
Next post Zyra e të drejtave të OKB-së është “shumë e shqetësuar” për gjyqet e planifikuara të robërve ukrainas …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura