Papa urdhëron transferimin e aseteve të Vatikanit – Banka e Vatikanit i mbledh …

Të gjitha asetet dhe fondet likuide të Selisë së Shenjtë duhet të transferohen në të ashtuquajturën Banka e Vatikanit IOR. Këtë e urdhëroi Papa me një letër. U caktua një afat për institucionet e përfshira.

Sipas kësaj, institucionet e Selisë së Shenjtë do të kenë 30 ditë kohë nga data 1 shtator për të transferuar fondet e tyre likuide nga llogaritë e tjera ekzistuese në IOR, “Instituti i Punëve Fetare”.

Për më tepër, letra specifikon se vetëm IOR duhet të veprojë si “menaxher i aseteve dhe kujdestar i pasurisë së luajtshme të Selisë së Shenjtë”. Nga kjo mund të nxirret një ndarje më e saktë e aktiviteteve të IOR nga administrata e mallrave e Vatikanit APSA. Ky i fundit nga ana e tij menaxhon pasuritë e paluajtshme të Vatikanit dhe asetet e tjera ekzistuese të Vatikanit.

Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Strategjia e investimit të imponuar

Rreth një muaj më parë, Selia e Shenjtë kishte vendosur tashmë një strategji investimi më strikte dhe uniforme. Kjo synon të sigurojë që investimet financiare “të kontribuojnë në një botë më të drejtë dhe më të qëndrueshme” dhe – pa spekulime financiare – të udhëhiqen nga një parim “moral dhe kulturor”.

Në të njëjtën kohë, duke ruajtur vlerën reale, duhet të krijohet një kthim i mjaftueshëm për të bashkëfinancuar aktivitetet e Vatikanit në afat të gjatë.

Strategjia e re u publikua nga Sekretariati Ekonomik dhe për këtë arsye do të hyjë në fuqi edhe nga 1 shtatori për pesë vjet. Ka një fazë tranzicioni për të rregulluar investimet.

Kur u publikua strategjia, u deklarua se të gjitha institucionet e curias duhet t’ia besojnë investimet e tyre financiare Bankës së Vatikanit IOR.

Politika e investimeve e bërë për tituj negativë

Politika e investimeve të Vatikanit ka bërë vazhdimisht tituj negativë gjatë viteve të fundit. Çështja penale e Vatikanit për investime të këqija në një pronë luksoze në Londër po merr shumë vëmendje.

Dhjetë punonjës dhe këshilltarë të Vatikanit janë akuzuar në lidhje me këtë.

Midis tyre ishte edhe kardinali Giovanni Angelo Becciu, i cili dikur mbante një pozicion qendror në Sekretariatin e Shtetit. Të akuzuarit akuzohen për përvetësim, mashtrim, zhvatje dhe shpërdorim detyre.

Banka e Vatikanit
“Instituti për Punët Fetare” (Istituto per le Opere di Religione, IOR) zakonisht quhet “Banka e Vatikanit”. Megjithatë, IOR është vetëm një bankë në një kuptim të kufizuar. Ajo nuk ofron disa shërbime tipike bankare si dhënia e kredive. Sipas statutit, qëllimi kryesor i institutit, i cili u themelua në vitin 1942, është administrimi i kapitalit, të ardhurat e të cilit janë “të destinuara për veprat e kishës dhe për bamirësinë e krishterë në të gjitha anët e botës”.

Hauptsitz der Vatikanbank / © Romano Siciliani ( KNA )

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Insajderët zbulon se si Erdogan zbuti redaksitë e Turqisë …
Next post Akuzë e fortë e gazetarit: Olsi Rama i përfshirë në call center të mashtrimit financiar?!
error: Ky publikimet jane te mbrojtura