A na sëmurin shumë ilaçet?

Thérèse Coffey, Sekretarja e re e Shëndetësisë, u akuzua për “marrëzi monumentale” kohët e fundit për dhënien e antibiotikëve të mbetur te një mik. Mjekët e sulmuan atë ndërsa i përshkruan veprimet e saj si të rrezikshme dhe kundër ligjit. Profesionistët mjekësorë kanë frikë se publiku mund të mendojë se është e sigurt dhe e ligjshme ndarja e barnave të papërdorura.

Ky lajm erdhi mes raporteve për planet për të lejuar farmacitë të përshkruajnë antibiotikë pa u ekzaminuar më parë pacientët nga mjekët e tyre të përgjithshëm. Farmacitë në Mbretërinë e Bashkuar do të lejohen të menaxhojnë dhe furnizojnë më shumë ilaçe, përfshirë kontracepsionin pa recetën e mjekut, sipas planeve për të riparuar Shërbimin Shëndetësor Kombëtar që kërcënon. Vjen pas ankesave nga publiku për mungesën e takimeve të mjekut të përgjithshëm ballë për ballë që nga fillimi i kufizimeve për Covid.

Kjo histori duket të jetë një shembull i mëtejshëm i mentalitetit të politikës Covid të qeverisë sonë, ku publiku është thjesht ushqim për eksperimentim masiv dhe ku politikanët janë të liruar nga çdo pasojë e mundshme e tmerrshme. Dëmet e mbishkrimit të antibiotikëve dhe ilaçeve mund të jenë nënvlerësuar në strategjinë e qeverisë për Covid.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Një shembull i mentalitetit të përshkruar më sipër është mënyra në të cilën aksesi dentar ishte i kufizuar gjatë bllokimit. Një qasje ‘AAA’ e këshillave, analgjezikëve (ilaçëve kundër dhimbjeve) dhe antibiotikëve u nxit. Një raport i CQC thekson disa nga problemet: tashmë kishte një problem serioz aksesi përpara Covid dhe përgjigja ndaj tij rezultoi në ulje të mëtejshme të kapacitetit; kishte më shumë komente negative të pacientëve që kërkonin dentistë shumë kilometra larg, duke u zhytur në dhimbje dhe madje duke u përpjekur të hiqnin dhëmbët e tyre me pincë; Përshkrimi i antibiotikëve u rrit me mbi 25% dhe në disa zona si Londra me 60%, sipas një studimi të fundit në British Dental Journal; pacientëve iu kërkua të merrnin pjesë vetëm dhe të maskoheshin; kishte probleme me shërbimet dentare që nuk ishin në gjendje të punonin mirë me ofruesit e tjerë të shëndetit dhe kujdesit dhe vështirësi që i pengonin pacientët të merrnin një përvojë të shpejtë dhe të përbashkët të kujdesit.

Është shumë e vështirë të dihet se sa qetësues shtesë janë marrë gjatë periudhës së kufizimeve të Covid për arsye dentare dhe mjekësore të përgjithshme, sepse shumë mund të jenë marrë pa recetë. Por numri është i sigurt se është rritur ndjeshëm dhe nuk duhet të nënvlerësohen pasojat negative dhe rreziku i shtuar që mund të ketë sjellë kjo, veçanërisht për të moshuarit, të sëmurët ose të rrezikuar nga mjekësia.

Recetat e paracetamolit u rritën me 22% dhe një studim tregoi se përdorimi i opioideve u rrit me 40% për ata pacientë që prisnin zëvendësimin e ijeve dhe gjurit. Lista e pritjes për operacione ortopedike është përkeqësuar më tej. Kur përdoren opioidë të tillë, pacientët janë më të rrezikuar nga ndërlikimet që lidhen me operacionin, rezultate më të dobëta dhe varësia e vazhdueshme nga opioidet.

Raportet për rritjen e përdorimit të qetësuesit të fuqishëm midazolam gjatë fazës së hershme të Covid janë tronditëse dhe kërkojnë një hetim të plotë.

Dëmet e mbishkrimit të antibiotikëve dhe ilaçeve në përgjithësi mund të krahasohen gjithashtu me efektin e strategjisë së qeverisë për Covid në shoqëri. Ekuilibret delikate paraekzistuese – si sociale ashtu edhe fiziologjike – u bombarduan nga ndikimet e jashtme me pasoja që, për shumicën, ishin shumë më të dëmshme se vetë Covid.

Përshkrimi i tepërt i antibiotikëve mund të rezultojë në disa nga pasojat e mundshme të mëposhtme:

diarre e shoqëruar me antibiotikë;
infeksion clostridium difficile;
infeksion helicobacter pylori;
zhvillimi i obezitetit, autizmit, alergjive dhe sëmundjeve inflamatore të zorrëve dhe zhvillimi i vonuar i florës së zorrëve tek fëmijët.
Tre nga efektet e mësipërme mund të jenë katastrofike për të moshuarit, të shtruarit në spital dhe të komprometuar nga ana mjekësore, për të cilët politika e Covid-it kishte për qëllim t’i ndihmonte më së shumti. Pati një rritje të madhe në përshkrimin e disa medikamenteve, përfshirë antibiotikët në shtëpitë e pleqve gjatë Covid. Është interesante se një studim tjetër i përshkrimit të antibiotikëve të kujdesit parësor të përgjithshëm tregoi një rënie të përgjithshme në periudhën tetë mujore pas fillimit të bllokimit fillestar, por përshkrimi i antibiotikëve me spektër të gjerë u rrit – veçanërisht në pacientët e moshuar.

Efektet e përfshira në pikën e fundit të listës së mësipërme mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e fëmijëve, për të cilët Covid përbën pak ose aspak kërcënim.

Një studim i vitit 2019 në Nature tregoi numrin tronditës të vdekjeve të rezistencës antimikrobike bakteriale që vret më shumë se HIV/AIDS ose malaria. Një rishikim i vitit 2016 vlerësoi se, deri në vitin 2050, mund të ketë 10 milionë vdekje të tilla në vit në nivel global dhe se disa infeksione mund të bëhen të pashërueshme.

Efektet potencialisht të dëmshme të antibiotikëve në florën tonë natyrore të zorrëve përfshijnë një diversitet të reduktuar të specieve, ndryshim të aktivitetit metabolik dhe një përqindje të shtuar të organizmave rezistent ndaj antibiotikëve. Shumë njerëz mund të mos jenë të vetëdijshëm se 70-80% e qelizave imune në trupin tonë janë të pranishme në zorrë. Ato ndihmojnë në filtrimin e lëndëve ushqyese, parandalojnë hyrjen e toksinave në qarkullimin e gjakut dhe gjithashtu forcojnë dhe mbështesin imunitetin sistemik.

Dr. Wendy Thompson, autore e studimit të British Dental Journal të përmendur më sipër, tha: “Antibiotikët janë ilaçe që shpëtojnë jetë; kur njerëzit kanë nevojë për to, ata vërtet kanë nevojë të punojnë.”

Me listën e pritjes së NHS-së për trajtimin spitalor tani duke arritur një rekord të lartë në 7 milionë, pothuajse gjysmë milioni pacientë që presin më shumë se një vit dhe me 12% më pak operacione dhe trajtime se përpara Covid-it, trashëgimia e bllokimeve të qeverisë do të rritet sëmundshmëria dhe vdekshmëria e tepërt e komplikuar nga më shumë receta? A do të jetë një tjetër trashëgimi e politikës së Covid-it dhe regjimit të tij të shtuar të antibiotikëve, qetësuesve dhe, natyrisht, të recetave të vaksinave që industria farmaceutike të jetë fituesja e madhe dhe ne të tjerët të jemi humbësit, të sëmurë nga ilaçet e panevojshme?

Dr. Mark Shaw është një dentist në pension.

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post VIDEO/ Ish-Presidenti Donald Trump mbajti mitingun “Save America” ​​në Robstown, Teksas …
Next post Zyrtare: Dy të vrarë dhe 12 të plagosur në rajonin e Belgorodit nga bombardimet nga forcat ukrainase …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura