Analiza: Nova Rusia në Ballkan …

Nga Lule Gjeli –

Ne Projektin e saj kolonialist, Perandoria Ruse krijon kolonine e madhe me emrin Nova Rusia, e cila fillon te shtrihet nga Ukraina, Moldavia, Rumania, Bullgaria, Serbia, Kroacia, Bosnja, Sllovenia, Mal i Zi, Kosova, Maqedonia Veriore, Shqiperia dhe Greqia. Qipro, eshte ndare pikerisht qe te mos lejohet te finalozhet ndonjehere projekti i Nova Rusise permes bashkimit kombetar grek ndermjet Greqise dhe Qipros. Si rrjedhoje, Nova Rusia zgjerohet deri me daljen ne Detin Mesdhe.

Te gjitha shtetet qe Perandoria Ruse i ka perkrahur per t’i krijuar ne Ballkan dhe Mesdheun lindor i ka bere jo pse ka pasur ndonje afinitet per to, por, me plan per t’i asimiluar duke iu marre tokat duke i bere rus etnik ne ciklin e fundit te Perandorise ruse.

Shihni, sot, rastin e Malit te Zi. Per here te pare malazezet, ish miqte te medhenj te ruseve qe grine e prene shqiptare dhe asimiluan me dhune ne emer te Rurise, sot po i luftojn vete ruset koloniste nga Serbia qe po duan t’i asimilojne dhe shkaterrojne shtetin e tyre nen kolonine e Nova Rusise. Keto jane procese te rusizimit te Ballkanit.

Sic dihet boterisht, njehere shqiptareve, iu kane marre tokat duke i vrare, shperngulur dhe asimiluar, e ketyre te tjereve joshqiptare i kane mbajtur permes Kishes Ruse e cila ka punuar per Carin e Rusise ne projektin e tij te Nova Rusise.

Sigurisht, qe shtetet e Evropes Qendrore nuk i kane perkrahur keto nisma sepse nje Nova Rusi ne Mesdhe e bene Evropen vasale te Rusise, pergjithmone.

Perandoria Ruse per ta fshehur idene e sa te Nov Rusise, ajo perkrahu krijimin e shteteve te reja ne Ballkan sepse e ka ditur qe mund t’i kontrolloj dhe asimiloje permes te ashtuquajtures Kishes Ruse qe kishte adaptuar kinse Ortodoksizmin e Bizantit.

Vetem nje dekade para Paravesise se SHBA-se, Perandoria Otomane ia jep sovranitetin kishtar mbi Kishat Bizantine Perandorise se Rusise dhe Kishes Ruse ne Ballkan. Ne kete date, fillon lufta e pare per kontrolle territoriale ndermjet Rusise, Perendimit dhe Perandorise Otomane. Ne kete traktat, Perandoria Otomane i jep hapesire te gjere ekstraterritorialiteti Perandorise Ruse permes Kishes se saj. Ne kete traktat te gjitha Kishat Bizantine ne Ballkan hyne dejure nen Sovranitetin e Perandorise se Rusise, nen pretekstin se duhet te ruhet identiteti ortodoks i kesaj ane.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Pas ketij traktati, Kisha Ruse e merr Patriarkanen e Pejes me aminin e Sulltanit me nenshkrimin e nje marreveshjeje gjentelmene qe thuhet se ishte arritur pas negociatave te gjera ndermjet Kishes Bizantine dhe Kishes Ruse. Kisha Bizantine, para pushtimit rus, e ka kontestuar krijimin e cdo kishe tjeter ne Ballkan si heretike dhe vazhdimisht ka pas lufte per kontrollin e Kishave Bizante ne keto treva ballkanike. Kjo marreveshje eshte dashte te krijohet ne menyre qe Kisha Bizantine e pranon Kishen Ruse dhe punojne bashke ne Ballkan si hisedare te njejta.

Pas kesaj marreveshje fillon lufta ndermjet Ruseve dhe Otomaneve per kontrolllin e territortit te tokave te saj ne Ballkan ne vitet 1700. Ketu fillon lufta se kush po merr toke me shume ne Ballkan. Natyrisht, qe u sulmuan tokat shqiptare dhe kishat shqiptare ortodokse, te cilat luftuan kunder otomanve ne kohen e Skenderbeut. Si rrjedhoje, shqiptaret, pergjate viteve 1700 hasin ne ngulftaje totale, ne nje sandvuiq ndermjet ruseve dhe otomanve. Ne kontekstin e kaubojit amerikan, gjuetari rus ka vrare, roberuar dhe konvertuar shqiptare ortodokse. Kurse gjuetari otoman iu ka marr toka ortodokseve nga frika se do i humbasin ato toka, keshtu duke u dhene toke vetem atyre qe kane pranuar te konvertohen, pra me dhune.

Shqiptaret katolike kane pasur influence te kufizuar duke e ditur qe Papa ka qene kercenim i perhershem ekzistencial i otomaneve. Ne ate shekull, konvertimi sigurisht i dhunshem, behet edhe pazar. Efektet e ketij ndryshimi fetar tektonik i ndiejme edhe sot, qofte ne forme heqje lirie, qofte ne forme roberie, qofte ne forme racizimi apo mos te drejte per te qene te barabarte.

Deklarata e Bismarkut qe shqiptaret nuk jane kerkah ketu ne Evrope, pati efeken e saj ne terrenin Ballkanik. Lufta territoriale vec kishte filluar ndermjet Perendimit dhe Rusise per Ballkanin.
Fshataret shqiptare te frikesesuar nga kjo marreveshje, duke mos e ditur se c’po ndodh me fatin e tyre dhe tokave te tyre, kane marre vendime ne baze te kushteve qe iu kane paraqitur atehere. Prano, vdis, jeto. Ne njeren ane duke i asimiluar shqiptaret ortodoks dhe ne anen tjeter duke i turqizuar shqiptaret, Ballkani gradualisht rusifikohet, dhe Perendimi ndihet i frikesuar nga kjo qasje. Duke e pare qe Rusia po forcohet ne Ballkan permes ketij traktati, ata e fillojne nje beteje tjeter. Patronet e iluministeve perendimor i financojne pamfletet e inspiruara nga Revolucioni francez, i cili i jep shtytje idese se krijimit te kombeve te reja ne Ballkan.

Kjo ishte politika zyrtare e Perendimit per t’iu kundervene projektit te Nova Rusise ku te gjithe do quheshin rus ne Ballkan, eventualisht. Perendimi dhe Rusia u pajtuan per tu mos u pajtuar, dhe e ndane terrenin. Derisa Parisi organizon ngjarjen me te madhe Pansllave ne bote, duke e krijuar idene e kombeve sllave dhe me identitete iluministe shteterore kombetare, Perandoria Ruse e vazhdon projektin e saj te Nova Rusise, permes kishes se saj, duke i kontrolluar efektivisht te gjitha kombet e reja ne Ballkan qe u krijuan pas konferences se Berlinit, ku Perendimi dhe Rusia u pajtuan ta coptojne Ballkanin.
Natyrisht, qe Rusia e ka ditur qe Perendimi ne asnje rrethane nuk pajtohet te krijohet nje Novo Rusi ne Ballkan.

Per t’i bishteruar asaj, ajo perprah krijimin dhe zgjerimin e tokave te shteteve te reja ballkanike duke i kontrolluar permes Kishes Ruse si instrument asimilues dhe diktat i shtetit te financuar nga Cari Rus ne sherbim te zgjerimit te tokave ruse per dalje ne Detin Mesdhe.

Pas krijimit te kyre shteteve artificiale ne Ballkan, Perandoria Ruse instalon sistem e saj ne te gjitha kishat nacionale ortodokse qe i formon per keto shtete te cilat i kontrollon permes Kishes Ruse qe sundon si teokraci, si instrument efektiv kontrollues i shteteve te reja te zgjeruara ballkanike ne krah te Rusise. Si rrjedhoje i instalimit te defakto teokracise ruse ne keto shtete Ballkanike artificiale, ajo edhe e ka sponzorizuar lidershipin e shteteve te rejat te Ballkanit.

Keta lidere te ri te shteteve te sapo krijuara te Ballkanit kane pranuar edhe te asimilohen sikur Kryeministri shqiptar i pare i Greqise, apo mbreti shqiptar Karaxhorxhi i Serbise, por edhe iu ka pelqyer sepse shqiptari i ketyre koherave e do vetem token dhe pasurine per vete. Shteti per shqiptarin edhe sot eshte i parendesishem.

Krijim e ketyre shteteve ne Ballkan i pranon edhe Perendimi me kushtin qe ato e fitojne identitetin e tyre kombetar shteteror, qe iu kishte ngjizur nga iluministet evropaine si Gete. Keto emerime te reja nga iluministet e Perendimit i moren keto kombe artificiale ballkanike. Duke i ruajtur me zell ato edhe kane sherbyer per tu rikrijuar identitetet e tyre me mite iluministe ballkanike, pra themelimin dhe historine e tyre moderne. Mitologjia e tyre eshte e stermbushur me kopje nga tregimet e princerve mesjetare te Evropes perendimore, mite te cilat u financuan nga lidershipi i ketyre kombeve te reja si lajthitje per te mos humbur perkrahjen dhe financimet e Perendimit.

Saktesisht pse dobesohen shqiptaret, pse po copetohet, zhduken jane arsye te ditura sepse nje pjese e madhe ne syte e Perendimit ishte mbetje otomane. Toke e askujt. Sikur ta kishte pranuar Perendimi nje shtet si Shqiperi etnike me 1912, tregoni se sa shqiptare kishin jetuar ne Ballkan? Deri ku do i kishin tokat? Popullsine do ta kishim 50 milione. Andaj, ta kuptojmëe qe gjysmehena do ishte afer Vjenes, e kjo ishte e papranueshme per Perendimin i cili ishte ende i traumatizuar nga lufterat me Perandorine Otomane dhe tani e kishte nje beteje tjeter me Carin e Perandorise Ruse.

Per ta zbuluar krimin duhet analizuar aktin e tii, aktorin e tij, viktimin e tij, duke e ndertuar ngjarjen ne disa hipoteza duke filluar nga ajo me e rendesishmja se cdo te ndodhte nese Shqiperia etnike do behej? Si do dukej? Cili ishte motivi qe u shperbene shqiptaret ne Ballkan?

Te gjitha tokat otomane qe kishin shumice muslimane u ndane ndermjet shteteve te reja Ballkanike rreth e rreth.

Kur ka ardhur perfaqesusi shqiptar ne Londer, Perendimi vetem Priftin dhe Popin e kane respektuar si pale shqiptare. Ne ate cope dialogu, nga Perendimi eshte kuptuar qe Territori Otoman po lypset nga disa popuj te krishtere. Shqiptaret nuk e kishin kuptuar kete. Ne syte e Perendimit, fatkeqsisht Serbet, Malazezet, Greket, dhe Shqiptaret e krishtere (katolik dhe ortodoks) kishin kerkesa legjitime e si rrjedhoje barrikadat e tyre per shtet ishin te kuptueshme per Perendimin.

Shqiptaret e donin nje shtet gjithsesi qe i perfshinte te gjithe shqiptaret pa dallim feje. Ajo nuk pranohej nga Perendimi. Perendimi pranoi t’i le te bashkuar shqiptaret e krishtere ortodokse dhe katolike duke iu dhene tokat e otomaneve te Shqiperise se mesme qe ishte kryesisht e ritit mysliman apo bektashi. Duke i lidhur bashkarisht keta shqiptare qe donin te jane te bashkuar me cdo kusht dhe kjo toke ne mes tyre, pra toke muslimane po iu jepin shqiptareve te krishtere, sipas Perendimit. Te gjitha tokat e tjera otomane u shperndane per popujt e tjere. Kosova, Cameria po te ishin te krishtere do mbijetonin, hipotikisht, do kishim me shume territor se sa sot. Perendimi vendosi te mos lejoje asnje gjurme otomane ne Evrope. Shtetet ballkanike joshqiptare ishin jotolerante. Ato i shporren te gjitha mbetjet otomane nga shtete e tyre duke kryer gjenocid.

Kurse, Shqiperia ishte shtet i ri, tolerant, shqiptaret nuk bene gjenocid ndaj njerezve te vet per shkak te fese. Sigurisht qe pati kundershtime si ajo e Haxhi Qamilit qe Shqiperia e mesme mbeti pa Baben Sulltan ku nje shqiptari turkofil e kundershtoi bashkimin e asaj pjese me shtetin Shqiptareve, duke e kerkuar me force ende pranie e Sulltanit. Kjo eshte historia e vertete e shqiptareve.

Ndersa, Lufta e Perendimit ne Ballkan eshte bere permes metodes se krijmit te kombeve, ku si rrjedhoje keto vende nuk behen ruse po mbesin me keto identitetet shtetore qe i kane dhe e qe keshtu i bejne rezistence krijimit faktit te Nova Rusise. Ne nderkohe, projekti Nova Rusia e vazhdon luften duke e krijuar Luften e Pare Boterore.

Ne Konferencen e Paqes ne Paris, Perendimi ku tashme hyn ne loje edhe SHBA si pjese e saj, si kompromis, per ta kenaqur apetitin e Rusise per Novo Rusine dhe per ta mbyllur luften ne Evrope dhe Ballkan, ata pajtohen ta krijojne Jugosllavine. Jugosllavia ishte nje zgjerim i tokave te projektit te Nova Rusise, tash ne nje kontekst tjeter sepse kisha ruse ishte dobesuar, cari rus ekzekutuar dhe Lenini ishte ne Pushtet. Por, Nova Rusia nuk u ndal asnjehere si projekt.

Per ta ruajtur status quon e projektit te Nova Rusise, ne rrethanat e reja ë, pushteti i Bolshevikeve u pajtuan me nje kompromis, duke e ndryshuar qasjen gjeopolitike te krijimit te Nova Rusise. Ajo u shendrrua ne Bashkim Sovjetik. Keshtu Nova Rusia e ruajti status quon e saj sepse ende nuk e kishte realizuar planin per daljen ne Detin Mesdhe.

SHBA-te e kane njohur Pavaresine e Kosoves si rezultat i ndaljes se Nova Rusise ne Ballkan. Duke e krijuar shtetin e Kosoves, qe u shperbe dhe coptua me 1912, ajo arriti t’i beje te gjithe shqiptaret ne krahun e saj dhe kunder Nova Rusise. Shqiptaret sot e mbajne Nova Rusine larg Ballkanit. Clirimi i Kosoves i jepi shkas Perendimit t’i zgjeroje kufijte e saj ne Bullgari, Hungari, Rumani, Poloni qe ta parandalojne Nova Rusine ne Ballkan.

Serbia eshte pjese e kolonise se Nova Rusise ne Ballkan. Kerkesat e saj per territore jane projekte te Nova Rusise. Mosperkrahja per shtetin e Kosoves, nga cdo individ, qofte shqiptar, apo jo, i shkon direkt per shtati projektit te Nova Rusise.

Sigurisht, qe shqiptaret duhet te kene kujdese sepse jane ne kufi me projektin e Nova Rusise. Shqiptaret duhet ta shporrin nga pushteti cdo hajdut. Ne Ballkan, cdo shtet qe po e kundershton Rusine, po e kerkojne nje politikan te modelit te Albin Kurtit. Albini Kurti sulmohet me se shumti nga Rusia se sa cdo lider tjeter shqiptar ne keto 100 vitet e fundit.

Rreshtimi ne krah te Kryeministrit Albin Kurti nuk eshte rreshtin ne krah te Vetevendosjes! Ajo eshte rreshtim para nje lideri ballkanik qe fuqishem kerkon ndalimin e Nova Rusise ne Ballkan.

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Kremlin: Vladimir Putin kërkon takim me Drejtorin e Përgjithshëm të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) …
Next post Pse është e rëndësishme të mos i besoni qeverisë dhe policisë …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura