Studimi: Hormonet dhe Sistemi Neuro – Endokrin …

Nga Luçiano Bardhi –
Hormonet? Të gjithë flasin për hormonet, por çfarë janë ato?
🧠 Përqëndrohemi pak te hormonet në sistemin neuro-endokrin (neuro—qelizat e trurit-endo-e brendshme-kriene-prodhim) pra sekretim nga orkestra e brendshme e trurit e cila rregullon çdo veprimtari të jetës tonë,duke filluar që nga frymëmarrja jonë deri tek proçesi i gjumit.

🧠 Por si ndodhë ky proçes?

– Hormonet janë bartës neurobio-kimik,të cilët shërbejnë për drejtime afatgjata tërësore të funksioneve qelizore.
Hormonet mund të quhen si dhe iniciues bio-elektrik me veprim të fuqishëm fiziologjik (ku kanë rol ose frenues-inhibitor,apo relaksues-liberues.

🧠 Orkestra e sistemit neuro-endokrin është në trurin e ndërmjetëm (në diencefalon) midis trurit të mesëm dhe trurit të madh.

🧠 Këtu kemi zonën e orkestrimit të proçeseve hormonale e cila quhet HYPOTALAMUS.

🧠 Hypotalamusi është regjioni i cili i jep udhërin detyrues,hipofizës që ti duhet të prodhosh disa hormone,sepse personi duhet të mbijetojë..

Si fillim dërgohet letra kryesore në hipofizë,për prodhimin e hormoneve të ndryshme,sikurse janë:

-Melanotropina
-Prolaktrotropina
-Gonadotropina
-Kortikotropina
-Somatotropina
-Tirotropina
-Laktotropina..

🧠 Hipofiza merr urdhërin e HIPOTALAMUSIT për këtë detyrë,duke i dhënë sinjal motorit korteks,ose lobit frontal që:

“unë këto po i derdhë në gjak,mos u shqetëso”..
-Lobi frontal i thotë:Në rregull,vazhdo…

🧠 Në rastet e stresit,korteksi prefrontal ndjen një frikë të madhe,ku komunikon me amigdalën se:
“të lutem informo pak hypotalamusin,se na duhet një zgjidhje”..

Amigdala shpërthen duke njoftuar hypotalamusin,dhe ky i fundit jep menjëherë urdhërin për prodhimin e ADRENOKORTIKOTROPINËS.

🧠 ADRENOKORTIKOTROPINA është sinjalizuesi më specifik që nxit aktivitetet fizio-patologjike të trupit
AD-do të thotë sipër,RENE-veshka,KORTIKO – do të thotë pjesa sipërfaqësore,TROPINA shpërthyese,ose aktivizuese..

Pra kështu prodhohet adrenokortikotropina,e cila dërgohet në mbiveshkore për të qetësuar lobin frontal (duke i thënë se) “qetësohu,ne tani po e neutralizojmë situatën”..

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia
“Nuk bëhesh gazetar për qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post VIDEO/ CNN: Protestat e Antifa-s në Atlanta, janë të zjarrta por paqësore – CNN sugjeron edhe një herë që trazirat e majta nuk janë të dhunshme …
Next post Elita e Davos-it pasi dështoi me Plandeminë vendosi që të përshkallëzojë sulmet ndaj Rusisë, duke mbështetur sulmet e Ukrainës mbi Krimenë …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura