Hulumtimi i ri zbulon se CIA i përdori amerikanët me ngjyrë si eksperimente droge në derrat e Guinesë …

Deri tani, shumë pak do të jenë njohur me Projektin MKULTRA. Për dekada të tëra, CIA kreu eksperimente shumë joetike mbi njerëzit për të përsosur teknikat e larjes së trurit, kontrollit të mendjes dhe torturës.

Ndoshta aspekti më famëkeq i programit ishte administrimi i dozave të larta të barnave psikoaktive për objektivat, veçanërisht LSD. Këto substanca u sollën në vëmendjen e Langley në vitin 1948 nga Richard Kuhn, një nga 1600 shkencëtarët nazistë të dërguar fshehurazi në SHBA përmes Operacionit Paper Clip pas Luftës së Dytë Botërore. Kur MKULTRA u themelua zyrtarisht pesë vjet më vonë, disa individë u konsultuan drejtpërdrejt për projektin.

Dozimi i padashur i shtetasve amerikanë me LSD është famëkeq; në mesin e atyre që u goditën ishin vetë operativë të CIA-s. Që Agjencia shfrytëzoi pacientë mendorë, të burgosur dhe të varur nga droga për këtë qëllim – “njerëz që nuk mund të luftonin”, sipas një operativi të paidentifikuar të Agjencisë – është më pak e njohur.

Një studim nga akademikë në Laboratorin e Pabarazive të Kulturës dhe Shëndetit Mendor të Universitetit të Otavës hedh një dritë të re të rëndësishme mbi këtë komponent të nëneksploruar të MKULTRA dhe ndriçon një dimension krejtësisht të panjohur deri tani të programit; njerëzit me ngjyrë, kryesisht amerikanë zezakë, ishin në shënjestër në mënyrë disproporcionale nga CIA në shërbimin e saj.

TË FOLUR SI KAFSHË DHE TË TRAJTUAR SI TË GJITHË

Në vitin 1973, për shkak të frikës se veprimi i fshehtë i CIA-s mund të auditohej zyrtarisht pas skandalit të Watergate, shefi i atëhershëm i Agjencisë Richard Helms urdhëroi që të shkatërroheshin të gjitha dokumentet në lidhje me MKULTRA.

Dhjetëra mijëra dokumente i mbijetuan disi spastrimit. Edhe më e përshtatshme, një pjesë e konsiderueshme e hulumtimit të prodhuar nga eksperimentet e projektit u botua në revista shkencore të aksesueshme lirisht, të rishikuara nga kolegët, pasi mbi 80 universitete private dhe publike, burgje dhe spitale – me vetëdije apo jo – kryen eksperimente të drogës psikedelike. në emër të CIA-s. Ndërsa LSD ishte substanca mbizotëruese me interes, efektet e DMT, meskaline, psilocybin dhe THC u hulumtuan gjithashtu gjerësisht.

Në përgjithësi, ekipi i Universitetit të Otavës analizoi 49 nga këto punime, të botuara nga vitet 1950 deri në vitet 1970. Dyzet për qind lidheshin me eksperimentet e kryera në Qendrën Kërkimore të Varësisë në Kentaki, të cilën CIA e menaxhonte drejtpërdrejt.

Vendi përfshinte një burg për individë të akuzuar për shkelje të ligjeve për narkotikët, një “repart të posaçëm” për kërkimin e drogës dhe një burg të populluar nga “të varur” të supozuar. Studiuesit e punësuar atje me siguri preferuan të kryenin teste mbi përdoruesit e mëparshëm dhe aktualë të drogës, pasi ata konsideroheshin si “me përvojë” në efektet e substancave të paligjshme dhe për këtë arsye më të aftë për të dhënë pëlqimin e informuar sesa abstinentët. Në praktikë, derrat gini të CIA-s shpesh nuk e kishin idenë se çfarë po administrohej.

Në analizimin e literaturës në dispozicion, akademikët ekzaminuan racën dhe përkatësinë etnike të deklaruar të pjesëmarrësve, strategjitë e rekrutimit, metodologjinë dhe rreziqet e mundshme për pjesëmarrësit. Të gjitha studimet përdorën subjekte testimi të kapur, të burgosur, stimuj shtrëngues për pjesëmarrje, nivele të pasigurta dozimi dhe kishin merita të dyshimta shkencore.

Në pothuajse 90% të rasteve, u identifikua të paktën një shkelje etike, mbi tre të katërtat përdorën një skemë dozimi me rrezik të lartë që do të ishte e papranueshme sipas udhëzimeve moderne dhe 15% përdorën pjesëmarrës me çrregullime psikotike. Përafërsisht 30% e njerëzve me ngjyrë të shfrytëzuar.

Ndërsa në shumë studime, raca ose përkatësia etnike e subjekteve të testimit nuk u regjistrua, hetimi i mëtejshëm nga akademikët e Otavës zbuloi se amerikanët zezakë ishin shumë të mbipërfaqësuar në vendet e rekrutimit nga të cilat ishin tërhequr subjektet e testimit. Është e pashmangshme që numri aktual i studimeve të MKULTRA që kanë abuzuar me njerëzit me ngjyrë është shumë më i madh. Për shembull, ndërsa njerëzit me ngjyrë përbënin vetëm 7% të popullsisë së Kentakit në kohën e eksperimenteve në Qendrën e Kërkimit të Varësisë, Amerikanët me ngjyrë dhe meksikanë përfaqësonin 66% të popullsisë së të burgosurve të sitit.

Laboratori i pabarazive të kulturës dhe shëndetit mendor | Universiteti i Otavës

Sido që të jetë, fakti që njerëzit me ngjyrë vuajtën në një shkallë shumë më të madhe se sa subjektet e testit të Bardhë nga duart proverbiale të CIA-s, është përcaktuar qartë në detajet gjakderdhëse të eksperimenteve. Për shembull, një studim i vitit 1957 regjistron se sa shumë individë të cenueshëm u torturuan psikologjikisht dhe fizikisht, veçanërisht një pjesëmarrës me ngjyrë, i cili u përshkrua nga studiuesit sikur të ishte një kafshë dhe u trajtua në përputhje me rrethanat.

I dozuar me LSD, ai shfaqi një “vështrim të egër të frikësuar” dhe kërkoi “ilaçe për t’ia lehtësuar frikën”. Përgjigja e tyre ishte ta vendosnin atë në kufizime dhe të administronin një koktej të mëtejshëm droge në doza shumë më të larta se pjesëmarrësit e tjerë – raca e të cilëve nuk u regjistrua – dhe të vazhdonin ta bënin këtë kundër vullnetit të tij.

Në mënyrë të ngjashme, vitin e kaluar, u krye një eksperiment në të cilin pjesëmarrësit me ngjyrë iu dhanë 180 mikrogramë LSD çdo ditë për 85 ditë, ndërsa pjesëmarrësit e bardhë morën 75 mikrogramë çdo ditë për vetëm tetë ditë. Një subjekt i zi kishte një reagim “shumë të rëndë” ndaj dozës së tyre dhe kërkoi të braktiste studimin pasi të ishin shëruar. Megjithatë, pas “bindjes së konsiderueshme”, ata ranë dakord të vazhdonin.

Ndikimi i padrejtë ishte një temë e përsëritur e identifikuar nga akademikët nëpër punimet e analizuara. Një sërë teknikash shtrënguese u përdorën shpesh për të kërkuar dhe mbajtur pjesëmarrjen në ekzaminimet brutale dhe, nganjëherë, kërcënuese për jetën.

Për shembull, të burgosurve të Qendrës së Kërkimit të Varësisë iu ofrua një zgjedhje e dënimeve të reduktuara, ose droga të tilla si heroina, në këmbim të vullnetarizmit. Këto barna mund të merren pas përfundimit të një studimi ose të ruhen në një “llogari bankare” për “tërheqje” të mëvonshme. Subjektet e testit pothuajse gjithmonë zgjodhën të ushqenin varësitë e tyre në vend që të dilnin më herët nga burgu.

‘DR. X, KY ESHTE BIZNES SERIOZ….’

Kushtet në të cilat pjesëmarrësit u eksperimentuan gjithashtu ndryshonin jashtëzakonisht sipas racës – madje edhe në të njëjtin studim. Një në vitin 1960 vëzhgoi krah për krah efektet e LSD-së në një grup burrash “zezakë” të dënuar për akuza droge, të cilët u dozuan në një repart kërkimor burgu dhe një tjetër i përbërë nga profesionistë të bardhë amerikanë, të cilët dolën lirisht vullnetarë dhe merrnin dozat e tyre. në ambientet komode të shtëpisë së hetuesit kryesor, «nën kushte sociale të krijuara për të reduktuar ankthin».

Raste të tilla japin pamjen se janë kryer shprehimisht për të vlerësuar reagimet potencialisht të ndryshme ndaj drogave psikedelike te pjesëmarrësit Bardh e Zi, gjë që ngre pyetjen e qartë nëse CIA kishte një interes specifik – ose në të vërtetë më të madh – në efektin e disa drogave te njerëzit. me ngjyrë, në vend të popullatës civile në përgjithësi.

Një vullnetar i nënshtrohet projektit kërkimor LSD në një kamp nderi në Viejas, Kaliforni, 6 shtator 1966. Foto | AP

Dana Strauss, e cila udhëhoqi hetimin e Universitetit të Otavës, argumenton se përfaqësimi joproporcional i amerikanëve zezakë në eksperimentet e MKULTRA, ndonëse i ngarkuar intensivisht në mënyrë racore, ishte thjesht një pasqyrim i përbërjeve etnike të institucioneve të shënjestruara nga CIA – edhe pse ajo është e sigurt se nëse studiuesit e Agjencisë nuk kishin një popullsi burgu të disponueshëm në dispozicion të tyre, ata do të kishin zgjedhur sërish të synonin njerëzit me ngjyrë, në mënyrën e studimit të sifilizit Tuskegee.

Siç shpjegoi Strauss për MintPress:

Tashmë burgjet ishin mbushur me trupa të zinj. Ata mund të kishin eksperimentuar me individë të lirë, por nuk do të kishin mundur t’i shpëtonin këto lloj eksperimentesh. Nuk kishte asnjë mbrojtje në këtë kohë për popullatat e cenueshme si pjesëmarrësit e burgosur të kërkimit, kështu që studiuesit në thelb mund të bënin atë që dëshironin… Këta njerëz ishin në shënjestër për këto studime të rrezikshme veçanërisht sepse ishin të zinj dhe të burgosur dhe për këtë arsye më pak të vlerësuar.”

Ashtu si mjediset e mbyllura të kampeve naziste të përqendrimit lejuan përbindëshat si Josef Mengele të kryenin eksperimente të tmerrshme dhe të tmerrshme mbi njerëzit pa marrë parasysh shëndetin apo sigurinë, po ashtu njerëzit e burgosur dhe/ose të institucionalizuar me ngjyrë i lejuan CIA-s një furnizim të pafund të subjekteve të testimit. “të cilët nuk mund të luftonin kundër”, për t’u shfrytëzuar dhe shkelur sido që të donte Langley, pa shqyrtim apo pasoja.

Në këtë proces, thotë Strauss, studiuesit testuan përgjigjet njerëzore ndaj barnave psikodelike deri në kufirin absolut. Megjithatë, ndërsa studiuesit e MKULTRA nuk përputheshin plotësisht me të keqen dhe barbarinë e lëshuar në Aushvic, të paktën me sa dimë, një përbuzje e krahasueshme për subjektet e testimit është e dukshme në disa studime. Një mospërfillje e tillë mund të jetë për shkak të natyrës së panevojshme dhe të tepruar të disa eksperimenteve, të cilat nuk i shërbyen një qëllimi të qartë dhe vlera shkencore e të cilave ishte aspak e qartë.

Në vitin 1955, një ekip studiuesish kreu një studim mbi katër pacientë skizofrenë në Spitalin Shtetëror Spring Grove, në Baltimore, Maryland, një qytet tani me shumicë zezake. Subjekteve të testit iu dhanë sasi të mëdha LSD për një periudhë të zgjatur – 100 mikrogramë në ditë për dy javë, e cila u rrit me 100 mikrogramë të tjerë në ditë më pas për të luftuar nivelet në rritje të tolerancës. Për krahasim, udhëzimet aktuale të kërkimit psikodelik mandatojnë një dozë 200 mikrogramësh të LSD si një maksimum absolut në ditë dhe paralajmërojnë kundër periudhave të zgjatura të dozimit.

Gjatë gjithë kohës, studiuesit monitoruan pjesëmarrësit pa dhembshuri, duke mos i respektuar dhe çnjerëzor. Gjuha objektive në raportin e tyre rezultante pasqyronte këtë pikëpamje të shthurur. Vojeurizmi i tyre pervers shtrihej në vëzhgimin e “zakoneve të tualetit” dhe “erotizmit” dhe raportimin se sa shpesh të katër “ndoteshin” dhe “lyenin jashtëqitjet”. Ata gjithashtu vunë në dukje se sa shpesh pacientët “masturboheshin ose flisnin për seksin” dhe madje regjistruan se si një pacient protestonte në mënyrë të dëshpëruar për keqtrajtimin e tyre: “Dr. X, kjo është punë serioze… ne jemi njerëz patetikë… mos luani me ne.”

“GLARING RESEARCH INJUSTICES”

Për Strauss-in, ai përbërës racor i MKULTRA mbeti i papranuar dhe i fshehur në pamje të qartë për aq kohë sa “flet se ku jemi si shoqëri”.

Ashtu si studiuesit e CIA-s zhvlerësuan jetën e amerikanëve zezakë dhe të burgosurve të burgut, kështu që të ketë akademikë që atëherë, qoftë edhe në mënyrë të pandërgjegjshme. Në kohën e sotme, vëren Strauss, studiuesit mbeten jashtëzakonisht të painteresuar se si individët jo të bardhë reagojnë ndaj trajtimeve të shëndetit mendor. Ajo tregon për një studim të fundit që zbuloi se mbi 80% e pjesëmarrësve në studimet moderne të kërkimit psikodelik janë të bardhë johispanikë.

“Kërkimet psikodelike, psikologjia dhe akademia në tërësi janë ende fusha të dominuara nga të bardhët. Në vitin 2015, mbi 85% e psikologëve në SHBA ishin të bardhë dhe më pak se 5% ishin të zinj. Një psikologe me ngjyrë, Dr. Monnica Williams, ishte e para që hetoi abuzimet e kërkimit dhe shkeljet etike në MKULTRA, “tha Strauss për MintPress. “Unë mendoj se pyetja e vërtetë është, pse askush tjetër nuk i hetoi këto padrejtësi të dukshme kërkimore?”

Akoma më tronditëse, ndërsa morali i shkencëtarëve dhe profesionistëve mjekësorë që përdorin kërkime çnjerëzore dhe të paligjshme naziste vazhdon të debatohet ashpër, asnjë shqetësim i tillë nuk është i dukshëm në lidhje me studimet shumë joetike dhe thelbësisht raciste MKULTRA të ekzaminuara nga Strauss dhe ekipi i saj; ato vazhdojnë të citohen sot si punë legjitime akademike.

Kimisti Cecil Hider tregon një mostër të LSD-së gjatë dëshmisë në mars 1966 rreth kontrollit të drogave halucinogjene. Walter Zeboski | AP

Strauss shpreson se dokumenti i tyre do të nxisë një debat më të gjerë rreth mënyrave në të cilat abuzimet kërkimore kanë ndikuar dhe vazhdojnë të ndikojnë te njerëzit me ngjyrë dhe se si kërkimi i shëndetit mendor mund të bëhet më i përgjegjshëm nga pikëpamja shoqërore dhe kulturalisht më kompetent.

Në përgjithësi, ka qartë një nevojë urgjente për një komitet zyrtar MKULTRA për të vërtetën dhe pajtimin. Asnjë zyrtar apo akademik pjesëmarrës i CIA-s nuk u mbajt kurrë përgjegjës apo ndëshkuar në asnjë mënyrë për ndonjë nga krimet e panumërta kundër njerëzimit të kryera nën kujdesin e saj, dhe shtrirja e plotë e Projektit mbetet e errët dhe misterioze. Gjithsesi gjatë gjithë kohës, megjithë turbullimet e vazhdueshme, ne mësojmë gjithnjë e më shumë rreth programit të keq sekret, duke përfshirë komponentin e tij jashtë shtetit, MKDELTA.

Në dhjetor 2021, u zbulua se për dekada, CIA kishte kryer eksperimente pushtuese mbi fëmijët danezë, shumë prej tyre jetimë, pa pëlqimin e tyre të informuar. Kur një nga viktimat u përpoq të hynte në dokumente të mbajtura në vend në lidhje me marrëveshjen makabre, autoritetet filluan t’i copëtonin letrat. Pyetje të shumta se ku tjetër në Evropë Agjencia mund të ketë ndërmarrë përpjekje të ngjashme.

Me sa duket, mbulimi vazhdon – shtypja sigurisht jo vetëm e motivuar nga një dëshirë refleksive për të fshehur krimet historike, por sepse të dhëna të tilla mund të kenë lidhje me aktivitetet e CIA-s në të tashmen.

Siç zbuloi MintPress në prill, shumë nga teknikat e torturës dhe manipulimit mendor të përmirësuara nga Agjencia gjatë ekzistencës zyrtare të MKULTRA u përdorën me efekt shkatërrues mbi të burgosurit e Gjirit të Guantanamos. Nuk ka asnjë arsye për të besuar se ato nuk janë ende në përdorim diku tjetër tani ose nuk do të jenë në të ardhmen.

Frika e Richard Helms për hetimet e Kongresit në MKULTRA përfundimisht u realizua në vitin 1977. Midis atyre që dëshmuan ishte Edward M. Flowers, i vetmi pjesëmarrës i mbijetuar i burgosur i eksperimenteve të kontrollit të mendjes së CIA-s që ishte gjetur. Flowers mori pjesë në teste psikodelike në Qendrën e Kërkimit të Varësisë në vitet 1950 ndërsa ishte i burgosur. Ndërsa seancat i dhanë atij një kuptim të ri, shqetësues të asaj që i ishte bërë në emër të shkencës, asgjë nuk doli prej saj.

“Unë me të vërtetë mora një pasqyrë të dorës së parë për disa gjëra kur patëm seancat…Kam rënë në kontakt me faktin se CIA qëndronte pas gjithë kësaj…Ata përdorën bythën time dhe përfituan nga unë,” kujtoi ai shumë vite më vonë. “U ktheva në Kodër për herë të dytë. U ula me disa njerëz dhe ata folën për disa gjëra që kishin të bënin me kompensimin…dhe kjo ishte hera e fundit që dëgjova për të.”

Në të kundërt, në nëntor 1996, ndërsa buja mbi akuzat se CIA kishte lehtësuar shitjen e kokainës në Kaliforni me qëllim financimin e operacioneve të fshehta në Nikaragua arriti një kulm, shefi i atëhershëm i Agjencisë John Deutch u detyrua të parashtronte pyetje të vështira nga banorët e Los Anxhelos për komplotin e raportuar në një takim të paprecedentë ballë për ballë.

Nuk ka asnjë arsye që protestat e publikut mbi gjetjet e studimit të Universitetit të Otavës nuk mund t’i bëjnë sërish presion përfaqësuesve të Langley për të shpjeguar veten në publik. Dhe çdo arsye që duhet.

Foto karakteristike | Grafiku nga MintPress News

Kit Klarenberg është një gazetare investigative dhe bashkëpunëtore e MintPresss News që eksploron rolin e shërbimeve të inteligjencës në formësimin e politikës dhe perceptimeve. Puna e tij është shfaqur më parë në The Cradle, Declassified UK dhe Grayzone.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia si dhe Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia”
Nuk bëhesh gazetar për qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Shefi i ushtrisë gjermane shprehet i zhgënjyer me neglizhencën afatgjatë të gatishmërisë ushtarake …
Next post Tempulli Satanik njofton hapjen e klinikës për të ofruar “Aborte fetare” në New Mexico …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura