Shkenca mbi njerëzit dhe AI ​​është shumë efikase – Kjo ishte frika e fundit e shkencëtarit Stephen Hawking …

Puna e fundit e shkencëtarit Stephen Hawking teorizon një të ardhme jo shumë të largët të dominuar nga supermenarë të aftë për të eliminuar kufijtë e tyre biologjikë falë inxhinierisë gjenetike dhe për të shfrytëzuar aftësi të reja për të kolonizuar hapësirën e afërt. Besimet e fizikanit britanik për të ardhmen e planetit Tokë ripohohen në librin Përgjigje të shkurtra për pyetjet e mëdha , botuar disa muaj pas vdekjes së tij, më 14 mars 2018 .

RUANI KONTROLLIN.

Në ese Hawking rithekson nevojën për të monitoruar zhvillimin e inteligjencës artificiale, e cila “në të ardhmen mund të zhvillojë vullnetin e vet të pavarur, në konflikt me tonën”. Gara inteligjente e armatimeve duhet të ndalet që në fillimet e saj , shkruan shkencëtari, i cili pyet veten se çfarë do të ndodhte nëse një episod i tillë si përplasja e shpejtë do të ndodhte në këtë sektor – një spirale e papritur në rënie e shkaktuar nga një urdhër ndoshta i pasaktë – që dërgoi rrëzoi Dow Indeksi Jones dhe e gjithë bota financiare në maj 2010.

TË NËPËRKËMBUR “NGA NEVOJA”.

Rreziku më i madh i inteligjencës artificiale, thekson Hawking, nuk është e keqja, por kompetenca. “Një inteligjencë artificiale super inteligjente do të jetë jashtëzakonisht e mirë në arritjen e qëllimeve të saj, dhe nëse këto nuk përputhen me tonat, ne do të jemi në telashe. Ju ndoshta nuk jeni një urrejtës i milingonave që i shkel këto insekte nga ligësia, por nëse jeni në krye të një projekti të qëndrueshëm hidroelektrik dhe ka një kodër milingonash në rajon që duhet ta përmbytni, do të përfundojë keq për milingonat . Le të përpiqemi të mos e vendosim njerëzimin në pozitën e milingonave”.

FUQIA PËR TË MBIJETUAR.

Sipas Hawking, brenda një mijë vjetësh jeta në Tokë do të bëhet e pamundur nga një luftë bërthamore ose ndonjë fatkeqësi natyrore e lidhur me ngrohjen globale. “Deri atëherë, megjithatë, raca jonë e zgjuar do të ketë gjetur një mënyrë për të kapërcyer kufijtë e zymtë të Tokës dhe për t’i mbijetuar fatkeqësisë.” Qeniet njerëzore që do të kenë sukses do të jenë “supermena” të cilët do të kenë mësuar të shfrytëzojnë modifikimin e gjeneve për të përmirësuar kujtesën e tyre, rezistencën ndaj sëmundjeve dhe jetëgjatësinë: “Ne nuk kemi kohë të presim që evolucioni darvinian të na bëjë më inteligjentë dhe më të mirë. natyra”.

NJË E ARDHME E ZYMTË JU PRET.

Kur të lindë kjo “kastë”, parashikon Hawking, do të ketë trazira politike me qeniet e tjera njerëzore, të paaftë për të “vazhduar” pa iu drejtuar Crispr: këta njerëz do të lihen jashtë dhe do të vdesin. Mbinjerëzit, nga ana tjetër, ndoshta do të jenë në gjendje të largohen nga planeti dhe të shpëtojnë veten. Mund të ketë jetë inteligjente atje që deri më tani na ka “ikur”, shton Hawking, i cili sheh një përplasje me një asteroid – kundër të cilit nuk kemi mbrojtje – dhe ndryshimin e klimës si dy kërcënimet kryesore për të ardhmen e njerëzimit.

“Efektet e të dyjave mund ta bëjnë klimën tonë të ngjashme me atë të Venusit, me temperatura 250°C”.

MBI EKZISTENCËN E ZOTIT

Në libër, fizikani përsërit besimin e tij se mënyra se si filloi universi te varej nga ligjet e shkencës, dhe jo nga ndonjë entitet superior. “Nëse preferoni – shkruan ai – mund t’i quani ligjet e shkencës “Zot”, por nuk do të ishte një zot personal për të cilin mund të takohesh ose ti bësh pyetje”.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia si dhe Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia”
Nuk bëhesh gazetar për qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 6 çështjet të ndjeshme nga jeta dixhitale, si dhe rreziqet e inteligjencës artificiale …
Next post Universitetet amerikane po punësojnë bazuar në përkushtimin ndaj diversitetit …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura