Zelanda e Re shënon rritjen më të madhe të vdekjeve të regjistruara në 100 vjet …

Nga Julia Gabel dhe Chris Knox –

Zelanda e Re ka regjistruar rritjen më të madhe të numrit të vdekjeve të regjistruara që nga pandemia e gripit të vitit 1918, tregojnë të dhënat e reja nga Stats NZ.

Shifrat e lindjeve dhe vdekjeve, për vitin që përfundoi të dhjetorit 2022, tregojnë se ka pasur 38,574 vdekje në 2022, 10.4 për qind (3642) më shumë se në 2021.

Kjo rritje – që i atribuohet Covid-19 me një popullsie në plakje – është kërcimi më i madh nga viti në vit që nga rritja prej 55.4 përqind (5835) e vdekjeve pas pandemisë së gripit të vitit 1918.

Pjesa më e madhe e rritjes së vdekjeve ka ndodhur në grupmoshat më të vjetra ku Covid-19 paraqet një rrezik të madh të vdekshmërisë.

2022 vs 2021 – vdekjet për 1000 persona sipas grupmoshës

3642 njerëz më shumë vdiqën në Zelandën e Re në 2022 sesa në 2021. StatsNZ ia atribuon këtë si plakjes së popullsisë, ashtu edhe ndikimit të pandemisë Covid-19.

Grafiket e mëposhtëm tregon numrin e vdekjeve për 1000 persona sipas grupmoshës për vitin 2022 duke përdorur a dhe një etiketë dhe (aty ku shihet) e tregon dhe normën e vitit 2021.

Klikoni mbi link:

https://www.datawrapper.de/_/Lnr5l/

Sidoqoftë, një ekspert thotë se kjo rritje do të kishte qenë edhe më i lartë dhe më i shpejt në pandemi nëse nuk do të ishte përgjigja fillestare e pandemisë së Zelandës së Re.

Epidemiologu i Universitetit të Otagos, Michael Baker tha, ndryshe nga vendet e tjera të OECD, Zelanda e Re nuk kishte regjistruar ndonjë vdekshmëri kaq të madhe (vdekje përtej normës “normale”) gjatë viteve të para të pandemisë.

Sidoqoftë, ndërsa virusi po përhapej më gjerësisht në Zelandën e Re në 2022 me ardhjen e Omicron, vdekjet nga Covid-19 u rritën, më pak se 2400 vdekje që i atribuohen virusit vitin e kaluar.

“Dy përfitimet e strategjisë së eliminimit ishin që shumë pak Zelandazë u infektuan në dy vitet e para të pandemisë dhe kjo do të thoshte se vdekshmëria e tepërt shkoi negativisht.

Klikoni mbi link:

https://www.datawrapper.de/_/80VMY/

“Masat ishin aq efektive në ndalimin e viruseve që po qarkullonte sa shmangëm vdekjet e tepërta të dimrit nga gripi dhe infeksionet e tjera të frymëmarrjes.”

Një përfitim tjetër i strategjisë së “eliminimit” të Zelandës së Re ishte se u lejoi zyrtarëve dhe grupeve të komunitetit kohë për të rritur mbulimin e vaksinave të vendit.

“Kjo nënkuptonte se kur virusi qarkulloi vitin e kaluar, shumë gjerësisht, ai shkaktoi shumë më pak vdekje sesa do të kishte nëse do të kishte qarkulluar herët.

“Ne e kemi kursyer popullsinë tonë nga vdekshmëria vërtet e lartë që shihet në shumicën e vendeve që kishin qarkullim të gjerë.

“Sigurisht, ne po shohim vdekshmëri të tepërt vitin e kaluar, virusi infektoi shumicën e Zelandës së Re dhe rezultoi në vdekje një në njëmijë njerëz, bazuar në numrat e raportuar. Kjo na ka dhënë vdekshmërinë tonë të tepërt.”

Profesori epidemiolog i Universitetit të Otagos, Michael Baker.

Në një vit normal, ka luhatje relativisht të vogla në numrin e vdekjeve për 1000 persona në çdo grupmoshë të caktuar.

Katër nga çdo pesë vdekje në vitin 2022 ishin të njerëzve të moshës 65 vjeç e lart dhe 53 për qind ishin të atyre të moshës 80 vjeç e lart.

Stats NZ tha se vdekjet po rriteshin gradualisht me kalimin e kohës, pavarësisht nga një jetëgjatësi në rritje në përgjithësi.

“Kjo është për shkak të rritjes së popullsisë dhe më shumë njerëzve në moshat më të vjetra ku ndodhin shumica e vdekjeve.

“Numri i njerëzve në popullatë që arrijnë këto mosha më të vjetra po rritet, gjë që do të rrisë numrin e vdekjeve që ndodhin.”

Klikoni mbi link:

https://www.datawrapper.de/_/QtYwZ/

Bazuar në normat e vdekjeve 2020-2022, një djalë i porsalindur ka një jetëgjatësi prej 80.5 vjet dhe një vajzë e porsalindur 84 vjet.

Në vitin 2022 kishte 58 887 lindje të gjalla, 228 më shumë se një vit më parë. Shkalla e vdekshmërisë foshnjore ishte 3.5 vdekje për 1000 lindje normale.

Burimi: https://www.nzherald.co.nz/nz/new-zealand-records-biggest-increase-in-registered-deaths-in-100-years/BQERSTKIANCKRNNA7IL42RD52U/

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia si dhe Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/Stopfake.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Konspiracion/ Caracciolo e rrëzon Zelenskin: Kjo është arsyeja pse lufta në Ukrainë i përshtatet SHBA-së dhe se si ata tashmë e kanë fituar atë …
Next post Robert F. Kennedy, Jr. dhe Jim Hoft i The Gateway Pundit, e disa të tjerë bashkohen së bashku në padinë antitrust kundër mediave të trashëguara për përpjekje për të përjashtuar rivalët nga platformat e internetit …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura