Inteligjenca Artificiale në Mjekësi: Një Journal New New England po vjen …

Duke pasur parasysh numrin në rritje të dorëshkrimeve duke marrë parasysh përdorimin e AI në mjekësi, redaktorët e New England Journal of Medicine kanë njoftuar fillimin e revistës NEJM AI, e cila do të shfaqet për herë të parë në 2024.

Potenciali i inteligjencës artificiale të aplikuar në mjekësi është i madh, dhe me rritjen e numrit të dorëshkrimeve duke marrë parasysh përdorimin e AI në mjekësi, redaktorët e New England Journal of Medicine kanë njoftuar në një editorial nisjen e revistës NEJM AI, për shkak të shfaqet për herë të parë në vitin 2024. Revista e re synon të sigurojë prova me cilësi të lartë dhe të bëhet një hapësirë ​​për ndarjen e burimeve në AI, si dhe të promovojë diskutime të informuara rreth potencialit dhe kufizimeve të saj.
Autorët e redaksisë theksojnë dy sfida me të cilat do të përballet produkti i ri, NEJM AI: gjerësia e aplikacioneve të mundshme të AI dhe fakti që ekspertiza e AI dhe mësimi i makinerive janë të lidhura ngushtë me aplikacionet komerciale.

Aplikacionet e drejtuara nga AI janë tani të disponueshme për të kapur diktimin e shënimeve mjekësore, AI po luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në mbulimin e sigurimeve shëndetësore dhe ka pasur raporte të shumta të publikuara ku AI përdoret për të interpretuar imazhet. Për më tepër, mjetet që përdorin inteligjencën artificiale janë përdorur gjithnjë e më shumë në analizën dhe interpretimin e bazave të të dhënave të mëdha kërkimore.

“Të gjitha këto mjete ofrojnë potencial për efikasitet më të madh dhe ndoshta mund të ofrojnë njohuri që janë të vështira për t’u marrë me metoda më tradicionale të analizës së të dhënave. Megjithatë,” paralajmërojnë autorët, “metodat e reja të AI nuk janë domosdoshmërisht një ilaç: ato mund të jenë të brishta, mund të funksionojnë vetëm në një fushë të ngushtë dhe mund të kenë paragjykime të integruara që prekin në mënyrë disproporcionale grupet e margjinalizuara”. Nga pikëpamja editoriale, kjo gamë e gjerë aplikimesh kërkon një grup të larmishëm autorësh, redaktorësh dhe recensentësh, edhe nëse numri i njerëzve me njohuri adekuate është ende relativisht i vogël.

Redaktorët vërejnë se pavarësisht potencialit për stimuj financiarë që mund të krijojnë konflikte interesi, një kuptim i thellë i inteligjencës artificiale dhe mësimit të makinerive dhe përdorimet e tyre në mjekësi kërkon pjesëmarrjen e njerëzve të përfshirë në zhvillimin e tyre. Prandaj, në serinë e artikujve mbi UA që NEJM tashmë po publikon dhe do të publikohen në NEJM AI, autorësia dhe kontrolli editorial nuk do të kufizohen vetëm tek personat pa lidhje të rëndësishme financiare, por ne do të ndjekim një politikë transparence dhe zbulimi.

Autorët theksojnë më tej se diversiteti i aplikacioneve të AI, konsideratat etike, të qeverisjes dhe rregullatore të nevojshme për hartimin, zbatimin dhe integrimin e sistemeve të AI do të kërkojnë një nivel të ngjashëm rigoroziteti testimi siç përdoret në fusha të tjera të mjekësisë.

Këtë verë, botuesit do të fillojnë vlerësimin e studimeve kërkimore për NEJM AI që ofrojnë një metodologji të kujdesshme për të kuptuar se si të përdoren qasjet e AI dhe të mësimit të makinerive në mjekësi.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Subscribe on YouTube! https://www.youtube.com/@newspatriotikmediaalbania
Anashkaloni censurën e regjimit të mediave sociale. Na ndiqni përmes Telegramit, thjesht klikoni këtu > https://t.me/patriotikmedia
/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Guvernatori i Sevastopolit: Mbrojtja ajrore, sistemet EW zmbrapsën sulmin me dron …
Next post Gjermania planifikon të shpenzojë 36 miliardë euro për emigrantët në vitin 2023 …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura