Studimi: SHBA është një oligarki, dhe jo një demokraci …

SHBA dominohet nga një elitë e pasur dhe e fuqishme.

Kështu përfundon një studim i fundit nga profesori Martin Gilens i Universitetit Princeton dhe Prof Benjamin I Page i Universitetit Northwestern.

Ky nuk është lajm, do thoni ju.

Ndoshta, por të dy profesorët kanë kryer kërkime që të na paraqisin të dhëna bazuar në fakte për këtë përfundim.

Ja se si e shpjegojnë ata:

Analiza është me shumë variacione ku tregohet se elitat ekonomike dhe grupet e organizuara që përfaqësojnë interesat e biznesit kanë ndikime thelbësore të pavarura në politikën e qeverisë amerikane, ndërsa qytetarët mesatarë dhe grupet e interesit me bazë në masë kanë pak ose aspak ndikim të pavarur.

Në angli: politika e nje pakice të pasurish lëviz, ndërsa ajo amerikane eshte mesatare dhe ka pak fuqi.

Dy profesorët kanë dal në këtë përfundim pasi shqyrtuan përgjigjet e 1779 pyetjeve në anketën e bëre midis viteve 1981 dhe 2002 mbi çështjet e politikave publike. Ata i ndanë përgjigjet sipas nivelit të të ardhurave dhe më pas përcaktuan se sa shpesh nivele të caktuara të të ardhurave dhe grupe të organizuara interesi i shihnin të miratuara preferencat e tyre të politikave.

“Një ndryshim i propozuar i politikës me mbështetje të ulët midis amerikanëve të elitës ekonomike (një në pesë në favor) miratohet vetëm rreth 18% të rasteve,” shkruajnë ata, “ndërsa një ndryshim i propozuar me mbështetje të lartë (katër nga- nga pesë në favor) miratohet rreth 45% të rasteve.”

Nga ana tjeter:

Kur shumica e qytetarëve nuk pajtohen me elitat ekonomike dhe/ose me interesat e organizuara, ata përgjithësisht humbasin. Për më tepër, për shkak të njëanshmërisë së fortë të status quo-së të ndërtuar në sistemin politik të SHBA-së, edhe kur një shumicë mjaft e madhe e amerikanëve favorizojnë ndryshimin e politikave, ata në përgjithësi nuk e kuptojnë atë.

Ata përfundojnë:

Amerikanët gëzojnë shumë veçori thelbësore për qeverisjen demokratike, si zgjedhjet e rregullta, liria e fjalës dhe e shoqërimit dhe një ekskluzivitet i përhapur (nëse ende i kontestuar). Por ne besojmë se nëse politikëbërja dominohet nga organizata të fuqishme biznesi dhe një numër i vogël amerikanësh të pasur, atëherë pretendimet e Amerikës për të qenë një shoqëri demokratike kërcënohen seriozisht.

Eric Zuess, duke shkruar në Counterpunch, nuk është i befasuar nga rezultatet e sondazhit.

“Demokracia amerikane është një mashtrim, pavarësisht se sa pompohet nga oligarkët që drejtojnë vendin (dhe që kontrollojnë mediat “lajme” të vendit)”, shkruan ai. “Shtetet e Bashkuara, me fjalë të tjera, janë në thelb të ngjashme me Rusinë ose me shumicën e vendeve të tjera të dyshimta ‘elektorale’ ‘demokratike’. Ne nuk ishim më parë, por qartë jemi tani.”

Ky është “Duh Report”, thotë Robyn Pennacchia e revistës Death and Taxes. Ndoshta, shkruan ajo, amerikanët thjesht duhet të pranojnë fatin e tyre.

“Ndoshta duhet ta thithim atë, të pranojmë se kemi një shoqëri klasiste dhe të veprojmë si Anglia ku kemi një Dhomë të Lordëve dhe një Dhomë të Komunëve,” shkruan ajo, “në vend që të pretendojmë sikur të gjithë kemi një lloj mundësie të barabarta. këtu.”

Korea e jugut

Tragjedia e trageteve ishte një katastrofë e shkaktuar nga njeriu – Numri i të vdekurve nga fundosja e Sewol në skajin juglindor të Koresë së Jugut mund të ishte reduktuar shumë nëse pasagjerët do të ishin udhëzuar siç duhet për procedurat e sigurisë dhe ekuipazhi nuk do të ishte ndër të parët për të braktisur anijen, shkruajnë redaktorët e Joongang Daily të Koresë së Jugut.

Qeveria e Koresë së Jugut gjithashtu ndan fajin, shkruajnë ata. “Ai nuk arriti të kuptonte seriozitetin e aksidentit që në fillim dhe nuk e dinte se sa u shpëtuan apo u zhdukën.”

Qeveria, vazhdojnë ata, duhet të kryejë një hetim të plotë dhe të përgatisë një raport se si të përmirësohen “sistemet dhe procedurat e sigurisë” të vendit.

Argjentina

Populizmi i rremë i Cristina Kirchner – Qeveria e Cristina Kirchner promovon një populizëm që “rishpërndan pasurinë për të përfituar të varfërit”, shkruan Luis Alberto Romero në Agentina’s Clarin (përkthyer nga WorldCrunch).

Në realitet, thotë ai, “rezultati ka qenë përqendrim më i madh i pasurisë dhe më shumë polarizim social, i ndihmuar nga politikat e subvencionimit”.

Regjimi Kirchner, argumenton ai, është “ndërtuar mbi dy baza: përqendrimin e pushtetit dhe akumulimin e pasurisë”.

Algjeria

Vota presidenciale miraton status quo-në – Duket qartë se presidenti Abdelaziz Bouteflika do të fitojë një mandat të katërt në zgjedhjet e kësaj jave, pavarësisht se duket “më shumë i vdekur sesa i gjallë”, shkruan profesori i Universitetit të Hjustonit Robert Zaretsky në Los Angeles Times.

Zoti Bouteflika “është i rrënjosur, i mbështetur nga gjeneralët dhe një status quo jo e lehtë”, thotë ai.

“Pyetja është,” shkruan ai, “për sa kohë do të arrijë qeveria të imponojë zgjedhje të shkruara mbi një popullsi të gatshme për rreziqet dhe përfitimet e një të ardhmeje të pashkruar?”

Ukrainë

Futbolli i NATO-s kundër shahut rus – Kriza e Ukrainës ka befasuar planifikuesit e NATO-s, shkruan Prof David Murphy i Universitetit Kombëtar të Irlandës, Maynooth, në Irish Times. Kjo, thotë ai, është për shkak të “dallimeve themelore kulturore, strategjike dhe politike” midis Rusisë dhe Perëndimit.

“NATO operon në një disavantazh të madh pasi ka nevojë për konsensus dhe bashkëpunim brenda vendeve anëtare për të vepruar,” shkruan ai. “Presidenti Vladimir Putin dhe stafi i tij politik dhe ushtarak nuk përballen me kufizime të tilla dhe kanë lirinë për të vepruar shpejt”.

Rusia ka formuluar një plan dhe po e zbaton atë, përfundon ai. I takon anëtarëve të NATO-s që të punojnë së bashku për ta ndaluar atë.

Ky artikull është botuar me 17 Prill 2014

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Subscribe on YouTube! https://www.youtube.com/@newspatriotikmediaalbania
Anashkaloni censurën e regjimit të mediave sociale. Na ndiqni përmes Telegramit, thjesht klikoni këtu > https://t.me/patriotikmedia
/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Hunter Biden loboi në Departamentin e Shtetit në 2016 në emër të Kombëtares së Korruptuar Rumune, Records Show …
Next post Raporti Durham: FBI papritmas hoqi katër hetime ndaj Hillary dhe Bill Clinton përpara zgjedhjeve të vitit 2016 …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura