Mësime nga Sri Lanka: Zhvillim i gjelbër, elastik dhe gjithëpërfshirës …

Një paradigmë e re zhvillimi po shfaqet e cila synon një rimëkëmbje ekonomike pas pandemisë që është më e qëndrueshme dhe më elastike ndaj goditjeve dhe nuk lë askënd pas. Qasja e re e Bankës Botërore quhet Zhvillimi i Gjelbër, Elastik dhe Gjithëpërfshirës, ose GRID, i cili synon të mbështesë klientët për të adresuar në mënyrë holistike krizat e ndërlidhura të ndryshimeve klimatike, COVID-19 dhe pabarazisë.

Edhe përpara pandemisë, qeveritë dhe partnerët e zhvillimit po miratonin tashmë politika dhe investime më të gjelbra dhe më gjithëpërfshirëse shoqërore. Për shembull, në Sri Lanka nuk mjafton më të lidhësh pikat A dhe B me një rrugë të përmirësuar. Duhet të kemi parasysh fermerët që jetojnë përgjatë rrugës dhe si mund t’i ndihmojë ata të nxjerrin prodhime në treg. Në të njëjtën kohë, ne duhet të marrim parasysh elefantët e egër që duhet të kalojnë të njëjtën rrugë për të arritur në tokat e tyre të bardha sezonale dhe ne, si dhe masat e qëndrueshme ndaj klimës për të mbrojtur rrugët nga përmbytjet e shpejta dhe sezonale. Qasja GRID na mundëson ta çojmë këtë në një shkallë shumë më të madhe.

Projekti për Ruajtjen dhe Menaxhimin e Ekosistemit (ESCAMP), aktualisht në zbatim nga Departamenti i Pyjeve dhe Departamenti i Ruajtjes së Kafshëve të Egra të Sri Lankës, ofron përvojë të hershme dhe mësime për marrjen e qasjes GRID në shkallë. Ne duam të theksojmë disa praktika që ofrojnë përfitime të shumta dhe një efekt shumëfishues për ekonominë e Sri Lankës.

Korniza e Planifikimit dhe Menaxhimit të Peizazhit. ESCAMP ishte pionier i integrimit dhe koordinimit të interesave konkurruese zhvillimore në mbështetje të një ekonomie të rëndësishme të bazuar në natyrë. Dy plane të menaxhimit të peizazhit që mbulojnë 10 për qind të vendit – shtëpi për rreth 1 milion njerëz – ofrojnë një platformë për menaxhimin e integruar të tokës dhe burimeve. Duke punuar në nivel të Sekretariateve Divizionale, ESCAMP koordinoi aktivitetet e zhvillimit dhe ruajtjes me pothuajse 60 agjenci qeveritare dhe dy projekte të tjera investimi: Projekti i Bujqësisë së Ujit me Ujitjen e Klimës i financuar nga Banka Botërore dhe Projekti i Menaxhimit të Integruar të Ujërave Rezistente ndaj Klimës i UNDP-së. ESCAMP tani po punon për miratimin dhe institucionalizimin e këtij kuadri në nivel kombëtar, duke u mbështetur në konceptin tradicional të Sri Lankës për harmoninë midis natyrës dhe njerëzve (ගමයි, පංසලයි, වැවයි, දි).
Mbështetja e jetesës rurale dhe bashkëjetesës njeri-elefant. Rreth 80 për qind e popullsisë së Sri Lankës jeton në zonat rurale, me rreth tre deri në pesë milionë njerëz që jetojnë në ose përreth pyjeve. Por zonat rurale mbeten prapa në zhvillim, lidhje dhe akses ndaj shërbimeve bazë dhe mundësive ekonomike. Si rezultat, më shumë se 90 për qind e popullsisë rurale është e varfër. Provat tregojnë se modernizimi i mbrojtjes, restaurimit dhe menaxhimit të qëndrueshëm të burimeve pyjore ka një efekt shumëfishues për ekonominë dhe komunitetet rurale. Punët rurale dhe mjetet e jetesës që krijohen në sektorin pyjor janë të gjelbra dhe të qëndrueshme dhe ofrojnë mallra dhe shërbime për sektorët e tjerë të ekonomisë. Pyjet e Sri Lankës mbështesin drejtpërdrejt ose kontribuojnë në turizmin, i cili solli 3.6 miliardë dollarë fitime nga këmbimi valutor në 2018. Ato kontribuojnë në kultivimin e të korrave, të cilat gjeneruan ekuivalentin e 2.5 miliardë dollarëve në vitin 2019. Ato gjithashtu luajnë një rol thelbësor në ruajtjen e prodhimit të hidrocentraleve, gjë që llogaritet për 37 për qind të prodhimit total të energjisë elektrike në vitin 2018. Dhe, natyrisht, ato janë kritike për rregullimin e motit lokal dhe rrjedhën e ujit dhe për të ndihmuar në parandalimin e fatkeqësive natyrore. Rreth 11,000 banorë ruralë përfituan drejtpërdrejt nga mbështetja e ESCAMP për zhvillimin dhe zbatimin e 59 planeve të veprimit të komunitetit për jetesën rurale (kultura në para, bletë, makina qepëse, shpendë dhe blegtori, soba të kursimit të energjisë).

Rreth 51 për qind e këtyre përfituesve janë gra që jetojnë në zonat buferike të Zonave të Mbrojtura. Duke prezantuar qasjen inovative të përdorimit të gardheve elektrike të fshatrave dhe fushave me bazë në komunitet, projekti ishte në gjendje të mbronte jetët, pronat dhe të korrat nga elefantët e egër. Një sistem paralajmërimi i hershëm dhe skema e sigurimit të elefantëve të egër janë testuar me sukses. Tridhjetë e katër qafore u janë vendosur elefantëve për të mbledhur të dhëna shkencore dhe tani mund të përdoren për projektimin e vendkalimeve rrugore më të sigurta për elefantët dhe për projektimin e infrastrukturës së gjelbër në Projektin Gjithëpërfshirës të Lidhjes dhe Zhvillimit Rural.

Ndërtimi i kapaciteteve për menaxhimin e qëndrueshëm të peizazheve pyjore. Banka Botërore njeh rolin kritik të pyjeve për një rikuperim dhe zhvillim të gjelbër, elastik dhe gjithëpërfshirës në Sri Lanka. Departamenti i Pyjeve është duke udhëhequr përgatitjen e Masterplanit të ri të Sektorit Pyjor 2021-2030 dhe 11 programeve të tij të investimeve shoqëruese. Kjo politikë transformuese përgatit investime në tre nga 10 politikat kryesore të Manifestit të Presidentit:

Menaxhimi i Qëndrueshëm Mjedisor, Ekonomia me në qendër njerëzit dhe Dialogu me fshatin. Ai synon të rrisë shtrirjen e burimeve kombëtare pyjore dhe të shërbimeve të ekosistemit, të krijojë vende të reja pune në zonat rurale, të reduktojë rreziqet e klimës dhe fatkeqësive natyrore, të prezantojë opsione të ndryshme bashkëpunuese dhe gjithëpërfshirëse të menaxhimit të burimeve pyjore për bizneset e vogla dhe të kontribuojë në përmbushjen e qeverisë. të detyrimeve kombëtare dhe ndërkombëtare.

Imagjinoni sikur peizazhet dhe burimet pyjore të Sri Lankës jo vetëm të ruheshin më mirë, por gjithashtu të restauroheshin dhe të menaxhoheshin më mirë për të realizuar potencialin e plotë të shërbimeve të ekosistemit dhe burimeve materiale në të gjithë ekonominë – për jetesën rurale, turizmin, bujqësinë, ndërtimin, prodhimin e mobiljeve, hidrocentralet, dhe menaxhim efektiv të rrezikut nga fatkeqësitë. Qasja GRID ofron një rrugë për ta bërë këtë vizion realitet. Ne mund të shohim farat e kësaj qasjeje tashmë duke zënë rrënjë në Sri Lanka.

Ky botim eshte bere me 06 janar 2022 nga : https://blogs.worldbank.org/endpovertyinsouthasia/green-resilient-and-inclusive-development-lessons-sri-lanka?fbclid=IwAR1C14jdT_hIrWoGsb4BzYSkZm21XxKICT4omwP-ybgkCA5NsdkrBvJOx3A

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Abonohuni në kanalin tonë në YouTube: https://www.youtube.com/@newspatriotikmediaalbania
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Raporti Durham: FBI papritmas hoqi katër hetime ndaj Hillary dhe Bill Clinton përpara zgjedhjeve të vitit 2016 …
Next post VIDEO/ Pastori Akil Pano dhe koalicioni “Pro Familjes” fiton gjyqin: Sot fitoi Mami dhe Babi kunder Prindi 1 dhe Prindi 2 …
error: Ky publikimet jane te mbrojtura