“Eurotrash: Pse Amerika duhet të refuzojë idetë e dështuara të një kontinenti që po vdes”…

Nga Gerard Alexander

Olaf Gersemann, një gazetar gjerman, 15 vjet më parë u përpoq të korrigjonte evropianët që besonin se jeta ekonomike në Amerikë ishte një garë deri në fund. Ai u tregoi se si tregjet fleksibël të punës së Amerikës, rritja dinamike dhe krijimi i vendeve të punës funksionuan të paktën njësoj si ekonomitë dhe shtetet e mirëqenies evropiane.

Tani shkrimtari amerikan David Harsanyi e mbyll atë projekt të mëparshëm me një tekst të ri që nuk shpon mitet evropiane për Amerikën, por mitet që disa amerikanë mbajnë për Evropën.

Eurotrash: Pse Amerika duhet të refuzojë idetë e dështuara të një kontinenti që po vdes
nga David Harsanyi

Elitat progresive të Amerikës tashmë duhet të përgjigjen për kapitalizmin e zgjuar, përbuzjen ndaj vendit mbi fluturim dhe burgerët e pamundur. Harsanyi dëshiron të shtojë një artikull në këtë listë: Eurofilia e painformuar. Eurofilët e tij janë “politikanë, akademikë, ekspertë, gazetarë, ndër të tjerë” amerikanë, të cilët besojnë se “ne duhet të shikojmë përtej Atlantikut për zgjidhje për problemet tona më urgjente”.

Harsanyi e di se kjo është verë e vjetër në shishe të reja. Shumë liberalë dhe progresistë amerikanë kanë kërkuar prej kohësh Evropën Perëndimore për frymëzim dhe ngushëllim për çështje që variojnë nga shtetet bujare të mirëqenies te nivelet e ulëta të dhunës me armë, intelektualizmi i lartë dhe sofistikimi i përgjithshëm. Harsanyi thotë në Eurotrash se këto afinitete nuk janë aq shumë të gabuara sa thjesht të gabuara. Problemi me eurofilët, sipas tij, nuk janë vlerat e tyre – janë faktet e tyre.

Merrni admirimin e përbashkët progresiv për Skandinavinë. Senatori i Vermontit, Bernie Sanders, për të treguar se socializmi funksionon, ka përmendur vazhdimisht vendet nordike si Suedia, Danimarka dhe Finlanda si modele që kombinojnë në mënyrë të lakmueshme demokracinë, barazinë sociale dhe prosperitetin. Kjo pikëpamje është kryesisht një artefakt i një epoke kur partitë socialiste skandinave ishin politikisht dominuese dhe ideologjikisht të sigurta në vetvete. Por a është e saktë, të paktën më?

Harsanyi thotë jo, dhe thotë se rajoni ka problemet e tij dhe se për t’i trajtuar ato, skandinavët në 20 vitet e fundit janë motivuar të largohen nga socializmi i stilit Sanders. Suedia, për shembull, filloi “të shkurtojë dhe thjeshtojë taksat e saj, të zhbëjë një pjesë të sistemit të saj të mirëqenies, të miratojë sisteme kuponash për shkollat, të privatizojë një numër monopolesh të kontrolluara nga shteti dhe të injektojë më shumë konkurrencë në ekonomi.” E gjithë kjo po ndodhte edhe përpara se Suedia të eliminonte taksat mbi pasurinë dhe pasurinë (sot, Norvegjia ruan të vetmen taksë të mbetur mbi pasurinë e nën-rajonit). Harsanyi mund të kishte treguar një histori të ngjashme rreth liberalizimit të reformave ekonomike në Danimarkë. Ai përshkruan normat e larta të tatimit mbi të ardhurat që kërkohen për të mbështetur mirëqenien skandinave, e cila do të ishte politikisht e paqëndrueshme në Shtetet e Bashkuara.

Harsanyi zhvillon heqje paralele të besimeve të tjera naive për Evropën, për shembull, se evropianët jetojnë në shoqëri më tolerante dhe gjithëpërfshirëse, janë më pak racistë dhe më mirëpritës ndaj emigrantëve, gëzojnë të njëjtin standard material jetese si amerikanët dhe kanë vlerë shumë më të mirë të kujdesit shëndetësor. për paratë e tyre. Për të dhënë vetëm një shembull që është diskutuar edhe nga të tjerët, evropianët kanë një përqindje më të ulët të vdekshmërisë foshnjore në një pjesë jo të vogël, sepse ata numërojnë shumë “preemi” të vogla si lindje jo të gjalla në fillim. Në të kundërt, mjekët amerikanë luftojnë për të mbajtur shumë më tepër të porsalindur me raste të vështira. Kur ato dështojnë, statistikat e Amerikës duken relativisht më keq.

Harsanyi nuk ndalet vetëm në grykën e këtyre dhe lopëve të tjera të shenjta për eurofilët. Ai gjithashtu përqendron vëmendjen te sëmundjet në Evropë, të cilat eurofilët shumë shpesh i injorojnë ose i nënvlerësojnë. Këto përfshijnë normat e ulëta të lindjeve në rajon, erozionin shqetësues të mbrojtjes së fjalës së lirë dhe zellin rrëqethës, të ngjashëm me Kevorkian, me të cilin disa vende evropiane kanë përqafuar eutanazinë. Lista e tij e problemeve të rëndësishme për të cilat eurofilët nuk flasin mund të ishte edhe më e gjatë. Për shembull, shkalla e papunësisë në Francë në thelb nuk ka rënë nën 7 për qind – dhe shpesh ka qenë mbi 9 ose 10 për qind – për 40 vjet rresht, nga fillimi i viteve 1980 e deri më tani. Ndihem mjaft i sigurt duke thënë se nëse Shtetet e Bashkuara do t’i vuanin ato norma për kaq gjatë, qindra disertacione, libra tregtarë, op-ede dhe konferenca të festivalit të ideve do ta kishin trajtuar atë si një padi të pamohueshme të modelit amerikan të kapitalizmit. Dokumentarët dhe përhapjet e revistave do të kishin ofruar histori individuale zemërthyese dhe do të kërkonin t’i kushtohej vëmendje. Në vend të kësaj, ky problem në Francë dhe disa nga fqinjët e saj ka tërhequr shumë pak vëmendje.

Pra, çfarë duhet të mësojmë nga kjo? Ndoshta mësimi është se njerëzit në të majtë nuk duhet të jenë kaq të shpejtë për të besuar historitë se si bari është më i gjelbër – ose më i murrmë – në anën tjetër të Atlantikut. Por as njerëzit në të djathtë nuk janë të imunizuar ndaj kësaj. Ndoshta Harsanyi është njëri prej tyre. Ai këmbëngul se ka divergjenca reale dhe në rritje midis Amerikës dhe Evropës, vetëm ato që favorizojnë Shtetet e Bashkuara. Ai merr në konsideratë normat e lindjeve, praktikat fetare dhe tendencat e tjera, dhe në përfundim thekson besimin më të madh amerikan në vetëvendosjen individuale.

Pra, çfarë duhet të mësojmë nga kjo? Ndoshta mësimi është se njerëzit në të majtë nuk duhet të jenë kaq të shpejtë për të besuar historitë se si bari është më i gjelbër – ose më i murrmë – në anën tjetër të Atlantikut. Por as njerëzit në të djathtë nuk janë të imunizuar ndaj kësaj. Ndoshta Harsanyi është njëri prej tyre. Ai këmbëngul se ka divergjenca reale dhe në rritje midis Amerikës dhe Evropës, vetëm ato që favorizojnë Shtetet e Bashkuara. Ai merr në konsideratë normat e lindjeve, praktikat fetare dhe tendencat e tjera, dhe në përfundim thekson besimin më të madh amerikan në vetëvendosjen individuale, mbështetjen për fjalën e lirë dhe besimin në Zot. Ai i trajton këto si vlera kryesore që kanë pasoja të shumta të dobishme në rrjedhën e poshtme. Kjo tingëllon mjaft e besueshme.

Por historiani Peter Baldwin do që ne t’i vëmë të gjitha në perspektivë. Në Narcissism of Minor Differences: Si Amerika dhe Evropa janë njësoj, ai shqyrtoi një sërë të dhënash mbi krimin, cilësinë mjedisore, kushtet ekonomike, rezultatet e kujdesit shëndetësor dhe shumë të tjera, dhe arriti në përfundimin se Atlantiku i Veriut është një mega-rajon.

Gerard Alexander është profesor i politikës në Universitetin e Virxhinias.

Shënim: Ky artikull është botuar më14,11, 2021.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post “Ja çfarë ka vërtet Papa Françesku” – E vërteta për gjendjen e Papës pas pranimit të tij në Gemelli …
Next post Ngrohja Globale: Udhëheqësit evropianë janë të shqetësuar mbi eksperimentet gjeoinxhinierike – Ata paralajmërojnë se do të ketë “pasoja të rënda”…
error: Ky publikimet jane te mbrojtura