E majta e lëshuar: Euro-patrimoniale nga brohoritja popullore …

Në Evropë, një pasuri patrimonale për të pasurit po bën rrugën e saj “me vlerësimin popullor”, “për të financuar tranzicionin klimatik dhe social dhe për të ndihmuar vendet që janë viktima të derregullimit të klimës”.

Nga Paul Bracalini –

Në Evropë, një pasuri patrimonale e të pasurve po bën rrugën e saj “me vlerësimin popullor”, “për të financuar tranzicionin klimatik dhe social dhe për të ndihmuar vendet viktima të derregullimit të klimës”. Kështu shkruajnë promotorët e peticionit “Taksoni të pasurit”, një koleksion nënshkrimesh pas të cilit qëndrojnë personalitete të ndryshme, nga ekonomisti neo-marksist Thomas Piketty te presidenti i Partisë Socialiste Belge Paul Magnette e deri te koordinatori botëror i Aleancës Progresive Conny. Reuter eurodeputetes franceze Aurore Lalucq, të grupit socialist, ish-komisionerit evropian László Andor (Partia Socialiste Hungareze dhe si rrjedhojë e PSE) dhe OJQ-ve si Oxfam. Teknikisht është një Iniciativë Qytetare Evropiane (ECI),

Hapi i parë është propozimi, i dyti regjistrimi i propozimit nga Komisioni Evropian, i treti mbledhja e 1 milion firmave brenda një viti nga regjistrimi i nismës popullore. E reja në lidhje me peticionin superpatrimonial është se Brukseli vendosi ta regjistrojë zyrtarisht atë më 11 korrik. Vendimi, shpjegon një deklaratë nga Komisioni i BE-së, “është i natyrës ligjore dhe nuk paragjykon konkluzionet përfundimtare ligjore dhe politike të Komisionit për këtë iniciativë dhe çdo veprim që ai synon të ndërmarrë, nëse nisma merr mbështetjen e nevojshme”. Por nëse peticioni merr firmat e nevojshme, “Komisioni do të duhet të reagojë”, lexojmë. Deri më tani, Komisioni i BE-së ka marrë 127 propozime dhe ka regjistruar 102,

Peticioni Tax the rich, nga ana tjetër, rrëzon një derë të hapur: një taksë mbi pasurinë e madhe është tashmë në programet politike të shumë partive të majta evropiane, përfshirë Partinë Demokratike të Elly Schlein, e cila e ka vënë atë në krye të planin e saj të reformës ekonomike. Mesazhin e promotorëve të Tax the Rich mund ta ndajnë edhe liderët kryesorë të së majtës dhe ultra të majtë. Në fakt, ata në shpjegimin e objektivave të mbledhjes së firmave shkruajnë se “pabarazitë janë rritur vazhdimisht, deri në atë pikë sa sot 1% më e pasur e popullsisë së botës zotëron pothuajse gjysmën e pasurisë globale dhe po aq 1% emeton edhe më shumë. CO2 se gjysma më e varfër e planetit’, ndërkohë që politikat ekonomike dhe sociale evropiane kanë dështuar. Rrjedhimisht, “Është urgjente riorientimi rrënjësor i Bashkimit Europian drejt një tranzicioni klimatik të drejtë dhe demokratik”, dhe kjo duhet bërë me një “taksë mbi pasuritë e mëdha”, përmes një direktive specifike europiane.

Të ardhurat e kësaj takse të re mbi pronat e mëdha “duhet të destinohen për një tranzicion të drejtë ekologjik dhe social, duke nxitur politikat e Bashkimit dhe të Shteteve Anëtare të përkushtuara për këtë qëllim”. Propozimi tashmë është nënshkruar nga më shumë se 130 eurodeputetë. “Ajo që arritëm të arrijmë për shumëkombëshe, duhet ta bëjmë tani për të pasurit,” shkruajnë ata duke iu referuar taksës minimale globale prej 15% për kompanitë shumëkombëshe që pritet të hyjë në fuqi këtë vit. Por sa i pasur? Propozimi nuk përmend pragjet dhe përqindjet, Niveli i saktë i taksës do të duhet të vendoset «në mënyrë kolektive dhe demokratike», pra nga BE-ja. Një hipotezë është 1.5% në vit për asetet mbi 50 milionë, por kjo do të ishte një elitë shumë e kufizuar.

Pragu mund të jetë më i ulët. Në Itali, e majta parlamentare ka propozuar një pasuri me norma progresive duke filluar nga asetet 500 mijë euro.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Ngrohja Globale: Udhëheqësit evropianë janë të shqetësuar mbi eksperimentet gjeoinxhinierike – Ata paralajmërojnë se do të ketë “pasoja të rënda”…
Next post Pas Covid-it, Pfizer fokusohet tek pilula kundër obezitetit – “Një treg ky që kap shifrën 90 deri në 100 miliardë dollarë”…
error: Ky publikimet jane te mbrojtura