Zgjedhjet Evropiane 2024: Fushatat e PE-së me një ndryshim traktati …

Propozimi i ri i fushatës së Parlamentit Evropian jo vetëm që do t’i jepte fund vetos për çështjet e jashtme duke amenduar traktatet e BE-së, por gjithashtu do t’i jepte BE-së më shumë fuqi në fushën e sundimit të ligjit dhe migracionit. Si pjesë e kësaj përpjekjeje të tepruar, ajo do të pezullonte gjithashtu të drejtën e Hungarisë për të mbajtur presidencën e BE-së.

Pas pushimeve të verës, Parlamenti Evropian ka një fillim të fortë pasi e kthen vëmendjen te fushata zgjedhore e PE-së e vitit të ardhshëm. Sipas raporteve të shtypit, një propozim nga Parlamenti Evropian do të heqë të drejtën e vetos nga Shtetet Anëtare sipas traktateve në dhjetëra fusha, duke përfshirë mbrojtjen, taksat dhe politikën e jashtme. Përveç riemërimit të Komisionit Evropian si ‘Ekzekutiv Evropian’, drafti, i cili do të ndryshonte traktatet themeluese, do të zgjeronte në mënyrë dramatike kompetencat e Parlamentit Evropian, duke i dhënë institucionit të BE-së atë që ka kërkuar për kaq shumë kohë: të drejtën e iniciativë. Për më tepër, propozimi do të transferojë kompetencën ekskluzive për çështjet mjedisore dhe klimatike në BE, për më tepër, opinionet përkatëse të komitetit parashikojnë gjithashtu një reformë të rregulloreve të sundimit të ligjit, duke përfshirë mundësinë e pezullimit të presidencës së Hungarisë në BE.

Mbështetja gjermane ndërpartiake kundër Vetos së Punëve të Jashtme

Edhe pse spekulimet e shtypit kanë sugjeruar se ky është një propozim i ri i BE-së, në realitet, përgatitja e raportit të vetë-iniciativës, i cili ka mbështetje shumëpartiake, ka filluar tashmë në fillim të vitit 2022. Raporti është përgjegjësi e Komisionit Kushtetues të Parlamentit Evropian Çështjet, dhe njëmbëdhjetë komisione të tjera kanë dhënë gjithashtu mendimet e tyre për dokumentin. Përveç eurodeputetit liberal belg Guy Verhofstadt, raporti është, çuditërisht, bashkëautor i tre eurodeputetëve gjermanë, eurodeputeti i EPP Sven Simon, eurodeputeti socialdemokrat Gabriele Bischoff dhe eurodeputeti i Gjelbër Daniel Freund. Raportuesi i emëruar nga konservatorët evropianë, polak Jacek Saryusz-Wolski, tërhoqi mbështetjen e tij për draftin në gusht, duke thënë se propozimi ishte një zhvendosje krejtësisht e pamenduar dhe disproporcionale drejt strukturave shumë të centralizuara në vendimmarrje jashtë kontrollit demokratik.

Vetoja e punëve të jashtme, të cilën propozimi i Parlamentit Evropian kërkon ta heqë, është kufiri më i rreptë për delegimin e kompetencave nga Shtetet Anëtare dhe bastioni kryesor i interesave dhe sovranitetit gjeopolitik.

Çështja e krijimit të një politike të përbashkët të jashtme dhe të sigurisë është ngritur herë pas here në historinë e integrimit, por për një kohë të gjatë, Shtetet Anëtare refuzuan ta përfshinin këtë fushë në kuadrin e bashkëpunimit evropian në asnjë masë. Pas dështimit të qartë të planeve të hershme federaliste, nevoja për koordinim për çështjet e politikës së jashtme u shfaq në vitet 1970 me themelimin e Bashkëpunimit Politik Evropian (EPC), dhe që nga kjo pikë mund të flasim për themelet e jashtme. po vendoset bashkëpunimi politik. Me ndryshimin e traktateve themeluese, politika e përbashkët e jashtme dhe e sigurisë e BE-së u institucionalizua gradualisht.

Prandaj u deshën tre dekada e gjysmë pas nënshkrimit të Traktatit të Romës që Politika e Përbashkët e Jashtme dhe e Sigurisë Evropiane (CFSP) të themelohej zyrtarisht si shtylla e dytë e BE-së me hyrjen në fuqi të Traktatit të Mastrihtit, dhe procesi është kryer gjithmonë me kujdesin e duhur dhe sipas një sistemi të rreptë vendimmarrjeje konsensusi, që kërkon miratimin e të gjitha shteteve anëtare. Prandaj, nuk është rastësi që ishte befasi kur, në maj të këtij viti, nëntë shtete anëtare të BE-së, Belgjika, Finlanda, Franca, Italia, Luksemburgu, Holanda, Sllovenia dhe Spanja, mbështesin Gjermaninë, vendin më të përkushtuar në këtë drejtim. çështje, lëshoi një deklaratë në favor të synimit për heqjen e vetos për punët e jashtme.

Ka disa mënyra ligjore për të ulur procedurën e pëlqimit në votim me shumicë të cilësuar. Opsioni më themelor, por edhe më i vështiri, është ai i parashikuar në raport: ndryshimi unanim i traktateve themeluese. Megjithatë, ka shumë pengesa për ndryshimin e traktateve. Për të filluar negociatat mbi të nevojitet një shumicë e thjeshtë prej 14 nga 27 shtete anëtare dhe një marrëveshje ligjërisht e detyrueshme kërkon pajtueshmërinë e të gjitha vendeve të BE-së. Përveç kësaj, referendumet e nevojshme për ratifikimin mbartin gjithashtu rreziqe të konsiderueshme për rezultatin e procesit, si në rastin e referendumeve në Holandë dhe Francë në 2005 që çuan në refuzimin e Traktatit Kushtetues.

E drejta e Nismës për Parlamentin Evropian

Megjithatë, objektivat e ndryshimit të traktateve të BE-së përfshijnë jo vetëm heqjen e vetos për punët e jashtme, por edhe fuqinë e Parlamentit Evropian për të nisur procedurat legjislative në baza të barabarta me Komisionin. Parlamenti ka qenë prej kohësh i vendosur të zgjerojë kompetencat e tij sa më shumë që të jetë e mundur.

E drejta e iniciativës është fuqia supreme në sistemin institucional të BE-së,dhe sipas traktateve, vetëm Komisioni Evropian e ka fuqinë e iniciativës legjislative.

Në disa raporte, Parlamenti Evropian e ka kritikuar Komisionin se nuk është as konstruktiv dhe as efektiv në ligjbërjen e BE-së gjatë dekadave të fundit dhe ka denoncuar dështimin e presidencave të njëpasnjëshme të Komisionit për të marrë përgjegjësinë politike për ndikimin e standardeve të BE-së. Sipas PE-së, e vetmja rrugëdalje nga kjo situatë e pafavorshme do të ishte, natyrisht, lejimi i Parlamentit të inicojë legjislacionin e BE-së pas rishikimit të traktateve – dhe në asnjë fushë tjetër për të filluar, përveç sundimit të ligjit.

Sanksionet e reja për sundimin e ligjit dhe kuotat e detyrueshme të migracionit

Nuk është rastësi që Komiteti për Liritë Civile, Drejtësinë dhe Çështjet e Brendshme (LIBE) i ka bashkangjitur një koment raportit kushtetues mbi perspektivën e ndryshimit të traktatit që fokusohet në procedurat e nenit 7. Ky dokument thekson se neni 7 i Traktatit të Bashkimit Evropian (TEU) deri më tani është dëshmuar joefektiv në adresimin dhe parandalimin e kërcënimeve sistematike dhe shkeljeve të shtetit të së drejtës, pasi situata e sundimit të ligjit është përkeqësuar më tej që nga fillimi i procedurat kundër Polonisë dhe Hungarisë, kështu që instrumenti duhet të reformohet sa më shpejt që të jetë e mundur: pragu i votimit për procedurat e sundimit të ligjit duhet të ndryshohet nga një shumicë katër të pestat në një shumicë të cilësuar, dhe kërkesa e unanimitet në nenin 7 (2 ) TEU duhet të fshihet. Përveç kësaj, hetimet për sundimin e ligjit që zgjasin të paktën pesë vjet duhet të kthehen në një procedurë sanksionimi nga PE dhe Komisioni pas pesë vjetësh pa pëlqimin e Shteteve Anëtare.

Sipas propozimit LIBE, sanksionet mund të përfshijnë jo vetëm pezullimin e të drejtave të votës në Këshill, por edhe të drejtën për të mbajtur presidencën e rradhës të BE-së. Migrimi është gjithashtu në listën e dëshirave të Parlamentit, ku PE përfshin dispozita të reja solidariteti në traktatet themeluese të BE-së si bazë ligjore për shpërndarjen e detyrueshme të migrantëve.

A është Presidenca hungareze e BE-së një çështje fushate?

Duke komentuar paketën, një diplomat i BE-së që kërkon anonimitetin vuri në dukje se propozimi i Parlamentit Evropian është jorealist, pasi nuk ka gjasa të fitojë ndonjëherë mbështetjen e qeverive evropiane. “Ky është një provokim… Nuk ka asnjë mbështetje të shumicës në Këshill për një ndryshim të traktatit”.

Megjithatë, nisma e bën të qartë se Parlamenti Evropian nuk është tërhequr nga synimi i tij për të kërkuar më shumë kompetenca të BE-së në fushën e migracionit dhe sundimit të ligjit, dhe për të bllokuar presidencën e Hungarisë në BE vitin e ardhshëm duke u thirrur në vlerat e BE-së. Në rezolutën e tij në fund të majit, PE tha se ishte e diskutueshme nëse Hungaria mund të përmbushte me besueshmëri presidencën e saj të rradhës në vitin 2024 dhe i kërkoi Këshillit të gjente një zgjidhje të përshtatshme sa më shpejt të ishte e mundur. Me këtë vendim, për herë të parë, një institucion i BE-së ka vënë në pikëpyetje presidencën e një shteti anëtar të BE-së, duke injoruar plotësisht faktin se

Presidenca e rradhës nuk është një e drejtë, por një detyrim për të gjitha shtetet anëtare.

Në muajt e fundit, nuk kemi dëgjuar për synimet e PE në këtë drejtim, por propozimi i ri parlamentar, i cili është kryesisht një mashtrim politik, sugjeron se sulmi ndaj presidencës hungareze të BE-së do të jetë gjithashtu në pikën kryesore të amendamentit të traktatit gjatë Fushata zgjedhore e PE. Megjithatë, pyetja është nëse kjo fushatë do të jetë e suksesshme dhe nëse në vitin 2024 votuesit do t’i lënë institucionet e BE-së të shpëtojnë nga rrezikimi i vlerave të vërteta të BE-së: besimi dhe bashkëpunimi besnik, si dhe sundimi i ligjit, i cili është i detyrueshëm për institucionet. gjithashtu.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/stopfake.al/
Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Forcat e krahut të djathtë më në fund mund të gjejnë një zë të përbashkët në Evropë …
Next post Projekt – ligji në SHBA: “Ndalohen mediat sociale për fëmijët 17 vjeç” – Por çfarë u vendos?
error: Ky publikimet jane te mbrojtura